Naar inhoud

Tolpoortjes in Frankrijk: zo zit het!

Met de auto naar zonnig Frankrijk, heerlijk! Behalve die tolpoortjes dan. We leggen je uit hoe je die het beste aanpakt.
10 juni 2020

Eindelijk zomervakantie! We stappen vaak massaal in de auto om te genieten van een buitenlandvakantie. Naar Frankrijk bijvoorbeeld. Daar betaal je om de snelweg te gebruiken: péage heet dat. Hoe die tolpoortjes in Frankrijk werken en wat een tolpas daarmee te maken heeft, lees je hier. Enne, vergeet ook niet je autoverzekering  te checken voor je gaat. Zodat je snel geholpen wordt bij pech onderweg.

Video: tolpoortjes in Frankrijk

Krijg je lichte paniek als je het bordje 'pĂ©age' langs de Franse weg ziet staan? Kijk snel deze  video en je bent de volgende keer goed voorbereid. Liever lezen? Scroll dan verder voor alle uitgeschreven info.

Zo werken Franse tolpoortjes

Op de snelweg in Frankrijk zie je de borden péage, vlak voordat je het tolplein oprijdt. Bij aankomst kies je één van de tolpoortjes. Aan de bestuurderskant krijg je een kaartje, daarna gaat de slagboom omhoog. En kun je verder rijden. Aan het einde van de tolweg betaal je tol met je creditcard of contant. Zo simpel is het. Of toch niet?

Door welk poortje moet ik?

Rijden door een poortje, dat klinkt makkelijk. Maar zodra je aan komt rijden, zie je verschillende symbolen. Het is dan ook handig als je van tevoren weet door welk poortje je precies moet. Want dat hangt af van de klasse waar jouw auto in valt én hoe je de tol wilt betalen.

Klasse 1

Auto’s, busjes, kampeerauto’s of bestelwagens zonder en met aanhangwagen, waarbij het hoogste punt van het voertuig of de combinatie maximaal  meter hoog is (antenne, skibox, dakkoffer of imperiaal met fietsen, surfplanken of boot niet meegerekend).

Klasse 2

Auto’s, busjes, kampeerauto’s of bestelwagens zonder en met aanhangwagen, waarbij het hoogste punt van het voertuig of de combinatie meer dan 2 meter hoog is. Maar maximaal 3 meter is (antenne, skibox, dakkoffer of imperiaal met fietsen, surfplanken of boot niet meegerekend).

Klasse 3

Kampeerauto’s, bussen en bedrijfsvoertuigen op 2 assen die hoger zijn dan 3 meter, of een eigen gewicht van meer dan 3500 kilo.

Klasse 4

Voertuigen of voertuigcombinaties op 3 assen of meer, met een hoogte van meer dan 3 meter, of een eigen gewicht van meer dan 3500 kilo.

Klasse 5

Motoren en trikes, ook met zijspan of aanhangwagentje.

Tol betalen, hoe dan?

Belangrijk: op een klein aantal trajecten kun je met je Nederlandse bankpas tol betalen. Dat hangt van de tolmaatschappij af. Het makkelijkst is om tijdens de reis voldoende contant geld mee te nemen om tol te betalen. Heb je een creditcard? Dan kun je die wel gewoon gebruiken. De kaarten die geaccepteerd worden zijn: Visa, Mastercard, CB (Franse bankpas), American Express, GR Total en Eurotraffic, Shell en Esso.

Tolpas in Frankrijk

Een andere manier om te betalen is met een tolpas of tolbadge. Deze koop je voor je op reis gaat en plak je aan de binnenkant van de voorruit van de auto. Net achter de achteruitkijkspiegel. De tolpas is gekoppeld aan jouw kenteken en bankrekening.

Heb je een tolpas of tolbadge? Dan rijd je onder het tolpoortje met de grote oranje T. Dit wordt dan automatisch geregistreerd. Het bedrag wordt afgeschreven van je rekening.

Tolpoortjes symbolen

Tolpoortjes symbolen

  1. Dit poortje is voor iedereen zonder abonnement en die met een creditcard of contant willen betalen. Soms zit er iemand in het hokje. Dat komt steeds minder voor omdat steeds meer bemande hokjes worden vervangen door creditcard- en cash-automaten.
  2. Dit poortje is voor bestuurders die een Liber-T badge hebben. Dat is een abonnement waarmee je snel door de tolpoortjes bent. Zo’n badge kun je van tevoren online bestellen.
  3. Dit poortje is een combi van 1 en 2. Dus beide bedoeld, zoals eerder omschreven. Dus voor iedereen zonder of met abonnement en die met een creditcard of contant willen betalen.
  4. Dit poortje is alleen voor auto’s van de categorie 1 (dus niet hoger dan 2 meter en géén caravan of camper!). Je kunt bij dit tolpoortje alléén maar met een creditcard betalen.
  5. Dit poortje is voor vrachtwagen.
  6. Dit poortje is dicht.

Met de auto naar het buitenland

…dat is fantastisch! Maar het is dan wel belangrijk dat je goed verzekerd bent. Bij FBTO kan dat met de module Pechhulp buitenland. Zo weet je zeker dat je snel geholpen wordt bij pech onderweg.

Bonne route!

Misschien vind je dit ook interessant...