Naar inhoud

Tolpoortjes op de Franse Autoroute? Zo zit het!

De Route de Soleil brengt je in 1 ruk naar je vakantiebestemming. Daarbij hoort: péage. Zoef snel door de tolpoortjes.
4 juli 2019

Zomervakantie! Zuid-Nederland trapt het vakantieseizoen af. We stappen massaal in de auto om te genieten van een buitenlandvakantie. Naar Frankrijk bijvoorbeeld. In Frankrijk betaal je om de snelweg te gebruiken; péage. Hoe het werkt en hoe je het beste kunt betalen lees je hier.

Hoe werkt de péage? Tol betalen in de praktijk

Op reis in Frankrijk zie je de borden péage vlak voordat je het tolplein oprijdt. Bij aankomst kies je één van de tolpoortjes. Aan de bestuurderskant krijg je een kaartje, daarna gaat de slagboom omhoog. En kun je verder rijden. Aan het einde van de tolweg betaal je tol met je creditcard of contant. Zo simpel is het. Of toch niet?

Door welk poortje moet ik?

Het klinkt makkelijk, dat is het ook maar het is wel handig als je van tevoren weet door welk poortje je precies moet. Want dat hangt af van de klasse waar jouw auto in valt én hoe je de tol wilt betalen.

Welke klasse is mijn auto?

Welk tarief je moet betalen hangt af in welke klasse jouw auto is ingedeeld.

Klasse 1:
Auto’s, busjes, kampeerauto’s of bestelwagens zonder en met aanhangwagen, waarbij het hoogste punt van het voertuig of de combinatie maximaal 2 meter hoog is (antenne, skibox, dakkoffer of imperiaal met fietsen, surfplanken of boot niet meegerekend).

Klasse 2:
Auto’s, busjes, kampeerauto’s of bestelwagens zonder en met aanhangwagen, waarbij het hoogste punt van het voertuig of de combinatie meer dan 2 meter hoog is. Maar maximaal 3 meter is (antenne, skibox, dakkoffer of imperiaal met fietsen, surfplanken of boot niet meegerekend).

Klasse 3:
Kampeerauto’s, bussen en bedrijfsvoertuigen op 2 assen die hoger zijn dan 3 meter, of een eigen gewicht van meer dan 3500 kilo.

Klasse 4:
Voertuigen of voertuigcombinaties op 3 assen of meer, met een hoogte van meer dan 3 meter, of een eigen gewicht van meer dan 3500 kg.

Klasse 5:
Motoren en trikes (ook met zijspan of aanhangwagentje).

Hoe betaal ik de tol?

Belangrijk: op een klein aantal trajecten kun je met je Nederlandse bankpas tol betalen. Dat hangt van de tolmaatschappij af. Tip: het makkelijkst is om tijdens de reis voldoende contant geld mee te nemen om tol te betalen. Heb je een creditcard? Dan kun je die wel gewoon gebruiken. De kaarten die geaccepteerd worden zijn: Visa, Mastercard, CB (Franse bankpas), American Express, GR Total en Eurotraffic, Shell en Esso.

 

Tolpoortjes symbolen

Welk poortje is voor mij?

  1. Dit poortje is voor iedereen zonder abonnement en die met een creditcard of contant willen betalen. Soms zit er iemand in het hokje. Dat komt steeds minder voor omdat steeds meer bemande hokjes worden vervangen door creditcard- en cash-automaten.
  2. Dit poortje is voor bestuurders die een Liber-T badge hebben. Dat is een abonnement waarmee je snel door de tolpoortjes bent. Zo’n badge kun je van tevoren online bestellen.
  3. Dit poortje is een combi van 1 en 2. Dus beide bedoeld, zoals eerder omschreven. Dus voor iedereen zonder of met abonnement en die met een creditcard of contant willen betalen.
  4. Dit poortje is alleen voor auto’s van de categorie 1 (dus niet hoger dan 2 meter en géén caravan of camper!). Je kunt bij dit tolpoortje alléén maar met een creditcard betalen.
  5. Dit poortje is voor vrachtwagen.
  6. Dit poortje is dicht.

Je reisverzekering is snel geregeld bij FBTO. Fijne vakantie!

Bij ons stel je zelf je reisverzekering samen. Zo betaal je niet meer dan nodig. Kies uit de tijdelijke of de doorlopende reisverzekering. Je bent dan bijvoorbeeld verzekerd voor verloren bagage en schade aan je vakantieverblijf. Wil je een verzekering die nog beter past bij jouw wensen? Breid je reisverzekering dan uit met aanvullende modules. Kies je de module Voertuigenhulp bijvoorbeeld? Dan krijg je hulp bij pech of een ongeval met de auto of motor in binnen- en buitenland.

Bonne route!

Misschien vind je dit ook interessant...