Naar inhoud
Vrouw leest uit het raampje van de auto de routekaart

Tolwegen in europa gids

De handigste gids met de belangrijkste informatie over tolwegen in 26 Europese landen.
20 juni 2024
Klaar voor je roadtrip door Europa? Grote kans dat je tolwegen tegenkomt. In deze gids vind je daarom alle informatie over waar je deze tolwegen tegenkomt, hoe ze werken en wat de tarieven zijn per land. Denk bijvoorbeeld aan de bekende tolpoortjes van de Route Péage in Frankrijk. Maar ook andere populaire Europese vakantielanden hebben tolwegen. Bereid je reis dus voor en stippel je route uit, van A tot Z.

Inhoud

Bekijk de duurste tolwegen en tolbruggen van Europa. Of klik op het land waar je doorheen rijdt.

 1. Duurste tolwegen en tolbruggen van Europa
 2. Albanië
 3. Andorra
 4. België
 5. Bosnië en Herzegovina
 6. Denemarken
 7. Duitsland
 8. Frankrijk
 9. Griekenland
 10. Groot-Brittannië
 11. Hongarije
 12. Ierland
 13. Italië
 14. Kroatië
 15. Nederland
 16. Noord-Macedonië
 17. Noorwegen
 18. Oostenrijk
 19. Polen
 20. Portugal
 21. Servie
 22. Slovenië
 23. Slowakije
 24. Spanje
 25. Tsjechië
 26. Zweden
 27. Zwitserland

Duurste tolwegen en tolbruggen van Europa

Vaak vallen de bedragen van tolwegen, -bruggen en -tunnels mee. Maar er zijn ook voorbeelden wanneer je een flink bedrag moet neerleggen. Bij lange tunnels of hoge bruggen bijvoorbeeld. Of als je het hele land doorkruist op tolwegen. 

Eurotunnel

Rij je met de auto door de Eurotunnel tussen Frankrijk en Engeland ? Dan wordt je auto op een speciale trein geplaatst. Binnen iets meer dan een half uur ben je aan de overkant. Dit kost je alleen wel al gauw zo’n € 100,- voor een enkele reis.

Øresundbrug

Voor de verbinding tussen Denemarken (Kopenhagen) en Zweden (Malmö) met de auto, reis je door een tunnel en over een brug: de Øresundsbroen (Sontbrug). Voor de oversteek betaal je ongeveer € 50,-.

Mont Blanctunnel

Twee lange tunnels verbinden Frankrijk met Italië. Reis je met de auto vanaf Lyon naar Turijn dan is de kans groot dat je door de Fréjustunnel  rijdt. Aan deze reis hangt een behoorlijk prijskaartje: ongeveer € 50,-. Let op: je moet hier vaak lang wachten voordat je er doorheen kunt rijden.

Fréjustunnel

De zogeheten Fréjustunnel is de andere tunnel die Frankrijk met Italië verbindt. Hier betaal je voor een personenauto ruim € 50,- voor een enkele rit. Staat deze ruim 12 km lange tunnel door de Alpen op jouw route? Bekijk dan altijd de verkeersberichten. Door herstelwerkzaamheden kan de tunnel in de nacht of in de ochtend dicht zijn.

Tolwegen per land

Bekijk hieronder per land de belangrijkste informatie over tolwegen.

Tolwegen in Albanië

In Albanië betaal je tol in beide richtingen op de A1 tussen Milot (oostelijk) en Morenië (westelijk).

Hoe kun je tol betalen in Albanië?

 • Contant geld
 • Betaalpas
 • Creditcard
 • Tolbadge of On Board Unit (OBU)

Vignet nodig?

In Albanië is een vignet niet verplicht. Maar let op: om Albanië met de auto te bereiken kom je door verschillende landen waar een (elektronisch) vignet wél verplicht is. Rij je door Oostenrijk, Hongarije, Slovenië en/of Servië, dan heb je voor die landen wel een (elektronisch) tolvignet nodig.

Tolwegen in Andorra

In Andorra is er een enkele tunnel waar je tol betaalt. Reis je vanuit Frankrijk naar Andorra in de Oostelijke Pyreneeën? Dan heb je twee keuzes vanaf de Franse N22: over de lange bergpas Port d'Envalira (CG-2) of de snelle route door de Envaliratunnel. Voor de tunnel betaal je in beide richtingen tol. Dit kan contant, maar ook met creditcard.

Hoe kun je tol betalen bij de Envaliratunnel?

 • Contant geld
 • Betaalpas (met het Maestro logo)
 • Creditcard
 • Tolbadge of On Board Unit (OBU)

Vignet nodig?

In Andorra is een vignet niet verplicht. Let wel op de tolwegen in Frankrijk.

Tolwegen in België

In België betaal je voor één tunnel tol: de Liefkenshoektunnel. Deze tunnel loopt ten noorden van Antwerpen en is een alternatieve route voor het verkeer dat de drukke Waaslandtunnel of Kennedytunnel wil vermijden.

Tol betaal je aan de linkeroever van de Schelde. Dat kan contant, met creditcard, betaalpas of met een abonnement.

Vignet nodig?

In België is een vignet niet verplicht. 

Tolwegen in Bosnië en Herzegovina

In Bosnië en Herzegovina betaal je in bepaalde richtingen van de A1 tol, tussen Sarajevo en Zenica. 

Hoe kun je tol betalen in Bosnië en Herzegovina?

 • Contant geld
 • Betaalpas
 • Creditcard
 • Tolbadge of On Board Unit (OBU)

Vignet nodig? 

In Bosnië en Herzegovina is een vignet niet verplicht. Let op: om Bosnië en Herzegovina met de auto te bereiken kom je door verschillende landen waar een (elektronisch) vignet verplicht is. Rij je door Oostenrijk, Hongarije, Slovenië en/of Servië, dan heb je voor die landen wel een (elektronisch) tolvignet nodig. 

Tolwegen in Denemarken 

Denemarken heeft geen tolwegen, maar wel 2 tolbruggen.

De Grote Beltbrug en de Oresundbrug

de Grote Beltbrug (Storebæltbroen in het Deens) tussen het eiland Funen en Seeland en de Oresundbrug (Deens: Øresundsbroen) tussen het eiland Seeland en Zweden (Malmö). Voor beide bruggen betaal je forse bedragen: minimaal € 35.- voor de Grote Beltbrug. De Oresundbrug is een duur toltraject. Je bent ongeveer € 50,- kwijt aan een enkele rit.

Hoe kun je tol betalen in Denemarken?

Tol betaal je met contant geld (euro’s of met Deense of Zweedse kronen) of creditcard. Tip: voor beide bruggen kun je vooraf online een ticket boeken. Dit zorgt voor een snelle doorgang. Je kunt ook een tolbadge (ook wel OBU, On Board Unit genoemd) aanschaffen. Dit elektronische kastje plaats je aan de binnenkant van je voorruit. Hiermee betaal je automatisch tol en geld voor veerponten. Zo hoef je niet stil te staan bij tolpoortjes. Sommige tolbadges kan je ook gebruiken in Zweden. 

Tolwegen in Duitsland

Duitsland heeft geen tolwegen, afgezien van een paar privéwegen in Beieren. Wel betaal je tol bij 2 tunnels.

De Warnowtunnel in Rostock

Het tolhuis van de Warnowtunnel ligt aan de oostzijde van de tunnel. Betalen kan met contant, betaalpas, creditcard of met een abonnement. 

De Herrentunnel in Lübeck

Het tolhuis van de Herrentunnel staat aan de westzijde van de tunnel. Ook hier kun je met contant, betaalpas, creditcard of met een abonnement betalen.

Tolwegen in Frankrijk

Wie kent ze niet. De welbekende Route Péage in Frankrijk. Voor de meeste autowegen die beginnen met de letter A betaal je tol.

Bij deze A-wegen hoeft dat niet. Geen zin om tol te betalen? Plan dan je route langs deze wegen:

 • A16
 • A20
 • A28
 • A31
 • A75

Let op: vaak is het vermijden van de tolwegen niet per se goedkoper, vanwege de langere reistijd en de hogere brandstofkosten.

Toltunnels

In Frankrijk heb je 2 tunnels waar je tol betaalt.

Mont Blanctunnel

Twee lange tunnels verbinden Frankrijk met Italië. Reis je met de auto vanaf Lyon naar Turijn dan is de kans groot dat je door de Fréjustunnel rijdt. Aan deze reis hangt een behoorlijk prijskaartje: ongeveer € 50,-. Let op: je moet hier vaak lang wachten voordat je er doorheen kunt rijden.

Fréjustunnel

De Fréjustunnel is de andere tunnel die Frankrijk met Italië verbindt. Hier betaal je voor een personenauto ruim € 50,- voor een enkele rit. Staat deze ruim 12 km lange tunnel door de Alpen op jouw route? Bekijk dan altijd de verkeersberichten. Vanwege herstelwerkzaamheden kan de tunnel in de nacht of in de ochtend dicht zijn.

Hoe kun je tol betalen in Frankrijk?

 • Contant geld
 • Betaalpas (niet elke bankpas werkt!)
 • Creditcard
 • Tolbadge of On Board Unit (OBU)
 • Achteraf betalen bij elektronische tol

Let op: steeds meer tolpoortjes verdwijnen om zo de doorstroom van auto’s te verbeteren. Toch moet je op deze snelwegen tol betalen, zogenaamde elektronische tol. Dit kun je op de volgende manieren doen:

 • Met een tolbadge
 • Online betalen
 • Achteraf binnen 72 uur bij een betaalautomaat betalen. Deze automaten staan op parkeerterreinen langs de weg.

Wil je weten hoe de tolpoortjes in Frankrijk werken? Lees dan onze uitgebreide blog over Tolpoortjes in Frankrijk.

Vignet nodig?

In Frankrijk is een vignet niet verplicht.

Tolwegen in Griekenland

Op veel snelwegen in Griekenland betaal je tol. Het gaat om detrajecten:

 • A1, tussen Thessaloniki – Laima
 • A2, tussen Igoumenitsa – Alexandroupoli
 • A3, tussen Laima – Athene
 • A5, tussen Patras – Ioannina
 • A6, op de Ringweg Athene
 • A7, tussen Korinth – Kalamata
 • A8a, tussen Athene – Patras

Tolbruggen en toltunnels

In Griekenland betaal je tol voor de Rio-Antirriobrug over de Golf van Corinthe, tussen Rio en Antirro. Ook voor de zeetunnel tussen Preveza en Aktio (Actiumtunnel) moet je betalen.

Hoe kun je tol betalen in Griekenland?

 • Contant geld
 • Betaalpas
 • Creditcard
 • Tolbadge of On Board Unit (OBU). Let op: niet op elke tolweg kan je een OBU gebruiken.
 • Achteraf betalen

Vignet nodig?

In Griekenland heb je geen vignet nodig. Let op: om Griekenland met de auto te bereiken kom je door verschillende landen waar een (elektronisch) vignet verplicht is: rij je door Tsjechië, Oostenrijk, Slowakije en Slovenië, dan heb je voor die landen een (elektronisch) tolvignet nodig.

Tolwegen in Groot-Brittannië

Voor het grootste deel van de wegen in Engeland hoef je geen tol te betalen, al zijn er wel uitzonderingen.

 • M6 - Midland Expressway, ten noorden van Birmingham

Hier kun je met contant geld betalen, met creditcard of met een elektronisch vignet.

 • M25 - Dartford Crossing

Bij de Dartford Crossing ten oosten van Londen moet je tol betalen als je er tussen 6 en 22 uur rijdt. Betalen doe je van te voren met een formulier of bij een Payzone winkel in de buurt van de brug. Let op: de tolpoortjes bij de Dartford Crossing zijn weggehaald, dus hier kun je niet meer betalen.

Tolbruggen en toltunnels

Je auto naar Engeland verschepen kan via veerponten, maar ook via de Eurotunnel. Als je met de auto door de Eurotunnel tussen Frankrijk en Engeland wil, dan wordt je auto op een speciale trein geplaatst. Binnen iets meer dan een half uur ben je aan de overkant. Dit kost ongeveer € 100,- voor een enkele reis. 

In Engeland moet je verder op de volgende trajecten tol betalen voor een brug of tunnel.

 • A4, de Batheaston Bridge bij Bath in Somerset
 • A15, de Humber Bridge bij Hull in Yorkshire
 • A19, de Tyne Tunnels bij Wallsend in Tyne and Wear
 • A38, de Tamar Bridge bij Plymouth in Devon
 • A41, de Mersey Tunnels – Queensway bij Birkenhead in Liverpool
 • A59, de Mersey Tunnels – Kingsway bij Wallasey in Liverpool
 • A57, de Dunham Bridge bij Lincoln in Lincolnshire
 • A533, de Mersey Gateway bij Halton in Cheshire
 • A3025, de Itchen Bridge bij Southampton in Hampshire
 • B471, de Whitchurch Bridge bij Pangbourne in Berkshire
 • B3129, de Clifton Suspension Bridge in Bristol
 • B4350, de Whitney-On-Wye Bridge bij Whitney-On-Wye in Hereford
 • B4044, de Swinford Bridge bij Swinford in Oxfordshire
 • B5159, de Warburton Bridge bij Warburton in Greater Manchester
 • Boat Lane, Great Ouseburn, de Aldwark Bridge bij Aldwark in North Yorkshire
 • Kingsland Bridge, de Kingsland Bridge bij Shrewsbury in Shropshire
 • Cartford Lane, de Cartford Bridge bij Great Eccleston in Lancashire

De oversteek van een brug is vaak erg goedkoop. Je kunt vaak alleen met contant geld betalen. Neem daarom voor de zekerheid kleingeld mee als je op autovakantie gaat in Engeland. In Londen en Durham is een zone ingesteld waar je tijdens een bepaalde periode tol moet betalen. Het doel is de verkeersopstoppingen en vervuiling te verminderen.

Hoe kun je tol betalen in Groot-Brittannië?

 • Contant geld
 • Betaalpas
 • Creditcard 
 • Tolbadge of On Board Unit (OBU)
 • Achteraf betalen mogelijk?
 • Online formulier

Vignet nodig?

In Engeland is een vignet niet verplicht.

Tolwegen in Hongarije

In Hongarije betaal je voor bijna elke snelweg (die begint met een ‘M’) tol. Rond grote steden zijn de wegen vaak tolvrij.

Er zijn in Hongarije geen tolpoortjes. Tol betaal je met een elektronisch vignet, een e-vignet, of e-Matrica. Deze kun je online bestellen of bij tol- en tankstations bij grensovergangen. Bij tol- en tankstations kun je met creditcard betalen. E-vignetten zijn verkrijgbaar als 10-daags vignet, maandvignet en jaarvignet.

Ben je vergeten tol te betalen, voorkom dan een boete door binnen een uur alsnog te betalen bij verkooppunten aangegeven met borden waarop vignette/matrica staat. Wees zulke situaties voor en regel van te voren een e-vignet.

Hoe kun je tol betalen in Hongarije?

 • Contant geld
 • Betaalpas
 • Creditcard
 • Tolbadge of On Board Unit (OBU)
 • Achteraf betalen mogelijk?
 • Online formulier
 • Elektronisch vignet

Vignet nodig?

In Hongarije is een elektronisch vignet verplicht. Let op: om Hongarije met de auto te bereiken kom je door verschillende landen waar een (elektronisch) vignet ook verplicht is. Rij je door Oostenrijk, Tsjechië en/of Slowakije, dan heb je voor die landen een (elektronisch) tolvignet nodig.

Tolwegen in Ierland

In Ierland betaal je voor sommige wegen, tunnels en bruggen tol:

 • M1, tussen Motorway Gormanston – Monasterboice
 • M3, tussen Clonee – Kells
 • M4, tussen Kilcock – Enfield – Kinnegad Motorway
 • M7/M8, tussen Portlaoise – Castletown/ Portlaoise – Cullahill
 • M50, op de Dublin Ring Road (let op: geen contante betaling mogelijk!)
 • N6/M6, tussen Galway – Ballinasloe
 • N8, tussen Rathcormac – Fermoy Bypass
 • N25, tussen Waterford City Bypass

Tolbruggen en toltunnels

 • Dublin Port Tunnel
 • Limerick Tunnel
 • The East Link Toll Bridge

Hoe kun je tol betalen in Ierland?

 • Contant geld (behalve op de M50)
 • Betaalpas
 • Creditcard
 • Tolbadge of On Board Unit (OBU)
 • Achteraf betalen mogelijk (online of payzone)
 • Online formulier

Vignet nodig?

In Ierland heb je geen vignet nodig.

Tolwegen in Italië

In Italië betaal je op veel snelwegen tol. Let dus op als je borden met een snelweg-symbool ziet staan. Ook op sommige bruggen en in sommige tunnels betaal je tol. Alleen het stuk A2 tussen Salerno en Reggio di Calabria is tolvrij.

Toltunnels

In Italië heb je 3 tunnels waar je tol betaalt.

Grote Sint-Bernardtunnel

Tussen het Zwitserse Wallis en het Italiaanse Valle d’Aosta ligt de Grote Sint-Bernhardtunnel. Voor een enkele rit door deze tunnel moet je ongeveer 30 euro tol betalen. Betalen kun je met contant geld en met creditcard doen.

Mont Blanctunnel

Twee lange tunnels verbinden Italië met Frankrijk. Reis je met de auto vanaf Lyon naar Turijn dan is de kans groot dat je door de Fréjustunnel rijdt. Aan deze reis hangt een behoorlijk prijskaartje: ongeveer € 50,-. Let op: je moet hier vaak lang wachten voordat je er doorheen kunt rijden.

Fréjustunnel

De Fréjustunnel is de andere tunnel die Italië met Frankrijk verbindt. Hier betaal je voor een personenauto ruim € 50,- voor een enkele rit. Staat deze ruim 12 km lange tunnel door de Alpen op jouw route? Bekijk dan altijd de verkeersberichten. Vanwege herstelwerkzaamheden kan de tunnel in de nacht of in de ochtend dicht zijn.

Hoe kun je tol betalen op tolwegen in Italië?

 • Contant geld
 • Betaalpas (met het Maestro logo)
 • Creditcard
 • Tolbadge of On Board Unit (OBU)
 • Achteraf betalen (niet overal mogelijk)

Vignet nodig?

In Italië is een vignet niet verplicht, maar wel erg handig. Let wel op: rij je door Oostenrijk  of Zwitserland , dan heb je wel een (elektrisch) tolvignet nodig. En vergeet de toltrajecten in Frankrijk  niet.

Tolwegen in Kroatië

In Kroatië betaal je bij bijna elke snelweg tol. 2 uitzonderingen zijn de snelweg bij Zagreb en de A7 vanaf Rijeka richting het eiland Krk.

[H3] Hoe kun je tol betalen in Kroatië?

 • Contant geld
 • Betaalpas (met het Maestro logo)
 • Creditcard
 • Tolbadge of On Board Unit (OBU)
 • Achteraf betalen

Vignet nodig?

In Kroatië is een tolvignet niet verplicht. Let op: om Kroatië met de auto te bereiken kom je door verschillende landen waar een (elektronisch) vignet verplicht is. Rij je door Oostenrijk, Slovenië en/of Hongarije, dan heb je een (elektrisch) tolvignet nodig.

Tolwegen in Nederland

In Nederland zijn er geen tolwegen, maar wel een paar toltunnels. In Dordrecht loopt de Kiltunnel onder de Dordtsche Kil, tussen 's-Gravendeel en Dordrecht. Tussen Zuid-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen loopt de Westerscheldetunnel. Er komt ook een nieuwe toltunnel bij: de Blankenburgverbinding.

Kiltunnel

Bij de Kiltunnel moet je door een tolpoortje heen. Deze staat aan de Dordtse kant van de tunnel (Oostzijde). Je kunt hier contant, met een betaalpas of via een abonnement betalen.

Westerscheldetunnel

Bij de Westerscheldetunnel staan er tolpoortjes op het Tolplein ten noorden van de Westerschelde. Betalen doe je met contant geld, betaalpas, creditcard, tankpas of via een abonnement. Goed nieuws:de Westerscheldetunnel wordt vanaf januari 2025 tolvrij.

Blankenburgverbinding

Eind 2024 komt er een toltunnel in Nederland bij: de Blankenburgverbinding tussen Vlaardingen en Rozenburg. Voor deze tunnel moet je helaas tol gaan betalen! Dit gaat wel zónder tolpootjes. Alle registraties verlopen digitaal door middel van camera’s en sensoren.

Betalen doe je online, vooraf of achteraf (binnen 3 dagen, anders komen er extra kosten. Ook kan je, als je een account aanmaakt, automatisch betalen.

Tolwegen in Noord-Macedonië

In Noord-Macedonië betaal je op elke snelweg (ook wel “avtopat” genoemd) tol. Dit betaal je bij tolstations op de snelwegen. Ze maken gebruik van een open tolsysteem

Open tolsysteem

Bij een open tolsysteem betaal je tol bij een tolstation. De tolstations staan op vaste afstanden langs een tolweg en je betaalt een vast bedrag. Het maakt niet uit hoeveel afstand je rijdt.

Hoe kun je tol betalen in Noord-Macedonië?

 • Contant geld
 • Betaalpas (met het Maestro logo)
 • Creditcard
 • Tolbadge of On Board Unit (OBU)
 • Achteraf betalen
 • Van tevoren registreren met automatische betaling

Vignet nodig?

In Noord-Macedonië is een vignet niet verplicht. Let op: om Noord-Macedonië met de auto te bereiken kom je door verschillende landen waar een (elektronisch) vignet verplicht is. Let op: rij je door Tsjechië, Oostenrijk, Slovenië, Slowakije en/of Hongarije, dan heb je een (elektrisch) tolvignet nodig.

Tolwegen in Noorwegen

In Noorwegen betaal je op veel wegen tol. Soms is dit tijdelijk. Tol wordt in Noorwegen namelijk alleen geïnd om de bouw of onderhoud van de wegen, bruggen en tunnels te financieren. Zodra er voldoende geld is verzameld, wordt de tol weer afgeschaft. In andere landen wordt er soms winst gemaakt op toltrajecten. Dat is in Noorwegen niet zo.

In Noorwegen betaal je een stadstol in onder andere Oslo, Bergen en Kristiansand.

Hoe kun je tol betalen in Noorwegen?

 • Contant geld
 • Betaalpas (met het Maestro logo)
 • Creditcard (creditcard is niet overal mogelijk)
 • Tolbadge of On Board Unit (OBU)
 • Achteraf betalen
 • Van tevoren registreren met automatische betaling

Kies je voor achteraf betalen? Dan krijg je de rekening thuisgestuurd. De camera’s boven de weg scannen je kenteken. Let wel op: bij achteraf betalen wordt het hoogste tarief gerekend. Je kunt de tol daarom beter van tevoren betalen.

Vignet nodig?

In Noorwegen is een vignet niet verplicht. Reis je met de auto via Denemarken en Zweden? Let dan op de tol die je moet betalen bij de bruggen in Denemarken.

Extra informatie

Hoeveel je moet betalen in Noorwegen hangt onder andere af van de brandstof die je auto gebruikt. Zo betalen elektrische auto’s minder tol dan auto’s op diesel of benzine.

Tolwegen in Oostenrijk

In Oostenrijk betaal je tol op bijna elke snelweg en autoweg en is een tolvignet verplicht. Op de volgende trajecten (genaamd ‘Sondermautstrecke’) moet je apart tol betalen. Het gaat vaak om tunnels. Dit zijn:

 • A9, in de Bosrucktunnel en de Gleinalmtunnel
 • A10, tussen Flachauwinkl - Rennweg. Dit is inclusief de Tauerntunnel en Katschbergtunnel
 • A11, in de Karawankentunnel
 • A13, tussen Innsbruck-Süd en de Brennerpass
 • S16, in de Arlbergtunnel

Op deze 4 trajecten betaal je geen tol:

 • A1, de Westautobahn tussen de grens bij Walserberg en knooppunt Salzburg Nord
 • A12, de Inntalautobahn tussen de grens bij Kufstein en knooppunt Kufstein-Süd
 • A14, de Rheintal/Walgau Autobahn tussen de grens bij Hörbranz en knooppunt Hohenems
 • A26, de Linzer Autobahn. Deze weg is nog in aanleg.

Let op: het is moeilijk om deze tolvrije trajecten te bereiken zonder gebruik te maken van wegen waar wel een tolvignet voor nodig is. We adviseren daarom om toch een vignet aan te schaffen.

Hoe kun je tol betalen in Oostenrijk?

Tolvignet

Op de meeste snelwegen en autowegen zijn geen tolpoortjes. Op deze wegen is een tolvignet verplicht. Het Oostenrijkse tolvignet kan breng je in de auto aan, maar kan je ook online aan je kenteken koppelen.

Fysiek vignet

Bij personenauto’s moet de sticker aan de binnenkant op de voorruit geplakt worden, in de buurt van de achteruitkijkspiegel, zonder dat deze wordt bedekt door een kleurstrook.

Digitaal vignet

Het digitale vignet wordt aan je kenteken gekoppeld. Bij online aankoop is het digitale vignet pas vanaf de 18e dag nadat je deze hebt gekocht geldig. Bij verkooppunten en automaten langs de weg is het digitale vignet direct geldig.

Sondermautstrecke

Bij de Sondermautstrecke geldt een aparte tolheffing. Deze heffing kun je als volgt betalen:

 • Creditcard
 • Bij pinautomaten met contant geld (biljetten tot € 20,-) en met creditcard
 • Van tevoren online, met een Digitale Streckenmautkarte. Deze online kaart is op een aantal trajecten mogelijk
 • Tolvignet

Vignet nodig?

In Oostenrijk is een (elektrisch) tolvignet verplicht.

Tolwegen in Polen

In Polen moet je op een paar wegen tol betalen.

 • A1 - tussen Gdańsk en Torun
 • A2 - tussen Swiecko en Konin
 • A4 - tussen Katowice en Kraków (Krakau)

In Polen zijn er open en gesloten tolwegen. Bij een gesloten tolweg pak je een ticket bij de slagboom en betaal je zodra je de snelweg afgaat. Bij een open tolsysteem rij je meestal door, maar betaal je met een tolbadge, online of bij een terminal op een parkeerplaats langs de snelweg.

Hoe kun je tol betalen in Polen?

 • Contant geld
 • Betaalpas (met het Maestro logo)
 • Creditcard
 • Tolbadge of On Board Unit (OBU)
 • Achteraf betalen
 • Van tevoren registreren met automatische betaling

Vignet nodig?

In Polen is een tolvignet niet verplicht.

Tolwegen in Portugal

In Portugal betaal je op de meeste autosnelwegen (AE) tol. Wel zijn er een paar tolvrije trajecten.

Deze 3 types tolwegen vind je in Portugal

Je vindt verschillende types tolwegen in Portugal: een open of gesloten tolsysteem en een elektronisch tolsysteem.

Open tolsysteem

Kom je een tolstation tegen? Dan kunnen de slagbomen dicht (gesloten tolsysteem) of open (open tolsysteem) zijn. Bij een open tolsysteem betaal je tol bij een tolstation. De tolstations staan op vaste afstanden langs een tolweg en je betaalt een vast bedrag. Het maakt niet uit hoe veel afstand je rijdt.

Gesloten tolsysteem

Een gesloten tolsysteem werkt met tickets die je voor een gesloten tolpoort slagboom moet pakken. Aan het einde van de route betaal je de afstand die je hebt gereden bij een tolstation.

Elektronisch tolsysteem

Kom je op snelwegen geen tolstation of tolpoortjes tegen waar je doorheen moet, dan moet je in Portugal in de meeste gevallen alsnog tol betalen. Je ziet speciale verkeersborden: ‘Electronic toll only’ of ‘Portagem electronica’. Camera’s langs of over de weg fotograferen en registreren je kenteken die in een account gekoppeld is aan je creditcard. Je tol wordt vervolgens elektronisch verrekend.

Hoe kun je tol betalen in Portugal?

 • Contant (beperkt)
 • Betaalpas (met het Maestro logo)
 • Creditcard
 • Tolbadge (bruikbaar op elke tolweg in Portugal, ook wel ‘Via Verde’ genoemd)
 • Easytoll - je creditcard wordt gekoppeld aan je kentekenplaat
 • Tollcard - een prepaidkaart met een tegoed tot € 40,-
 • Trajectkaarten - Speciale driedaagse kaart voor elektronische tolsystemen. Handig als je maar een paar dagen in Portugal verblijft.
 • Achteraf betalen

Vignet nodig?

In Portugal is een vignet niet verplicht. Let wel op de toltrajecten in Frankrijk  en Spanje.

Tolwegen in Servië

In Servië moet je op alle snelwegen tol betalen. In Servië zijn er open en gesloten tolwegen. Kom je een tolstation tegen? Dan kunnen de slagbomen dicht (gesloten tolsysteem) of open (open tolsysteem) zijn.

 • Gesloten tolstation: hier pak je een ticket bij de slagboom als je de weg oprijdt. Je betaalt nadat je de snelweg weer verlaat.
 • Open tolsysteem: hier rij je door, maar betaal je met een tolbadge, online of achteraf bij een terminal op een parkeerplaats langs de snelweg.

Hoe kun je tol betalen in Servië?

 • Contant geld
 • Betaalpas (met het Maestro logo)
 • Creditcard
 • Tolbadge of On Board Unit (OBU)
 • Achteraf betalen
 • Van tevoren registreren met automatische betaling

Vignet nodig?

In Servië is een tolvignet niet verplicht. Let op: om Servië met de auto te bereiken kom je door verschillende landen waar een (elektronisch) vignet verplicht is. Rij je door Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije, Slowakije en/of Slovenië, dan is een (elektronisch) vignet verplicht.

Extra informatie

In Servië is er op elke snelweg een snelheidscontrole. Passeer je een tolstation, dan krijg je een bonnetje of wordt je begintijd genoteerd met daarop de minimale reistijd tot het volgende tolstation. Rij je harder dan de gemiddelde snelheid? Dan krijg je een boete die je direct moetbetalen.

Tolwegen in Slovenië

In Slovenië betaal je op elke snelweg en autoweg tol.

Tol betaal je met een elektronisch vignet (ook wel een e-vignet, of e-vinjeta genoemd). Deze kun je online bestellen of bij tol- en tankstations in Slovenië.

Hoe kun je tol betalen in Slovenië?

 • Contant geld
 • Betaalpas
 • Creditcard
 • Tolbadge of On Board Unit (OBU)
 • Achteraf betalen
 • Elektronisch vignet

Toltunnel

Bij de Karawankentunnel tussen Slovenië en Oostenrijk moet je apart tol betalen, los van je e-vignet. Dit kan met contant geld, betaalpas (met het Maestro logo) of creditcard.

Vignet nodig?

In Slovenië is een elektronisch vignet verplicht. Let op: om Slovenië met de auto te bereiken kom je door verschillende landen waar een (elektronisch) vignet verplicht is. Rij je door Oostenrijk, dan heb je een (elektronisch) tolvignet nodig.

Tolwegen in Slowakije

In Slowakije betaal je op bijna elke snelweg en autoweg tol. Dit doe je met een elektronisch vignet, een e-vignet. Deze bestel je online of bij tol- en tankstations. Bij tol- en tankstations kun je met creditcard betalen.

Er zijn een paar trajecten die tolvrij zijn. Deze worden aangegeven met “Bez Uhrady” of borden met een doorgestreept vignetsymbool.

Hoe kun je tol betalen in Slowakije?

 • Contant geld
 • Betaalpas
 • Creditcard (creditcard is niet overal mogelijk)
 • Tolbadge of On Board Unit (OBU)
 • Achteraf betalen
 • Elektronisch vignet

Vignet nodig?

In Slowakije is een elektronisch vignet verplicht. Let op: om Slowakije met de auto te bereiken kom je door verschillende landen waar een (elektronisch) vignet verplicht is. Let op: rij je door Tsjechië of Oostenrijk, dan heb je voor die landen ook een (elektronisch) tolvignet nodig.

Tolwegen in Spanje

De meeste wegen in Spanje zijn tolvrij, al betaal op sommige autosnelwegen(“autopistas”) wel tol. De tolwegen zijn te herkennen aan een bordje met ‘peaje’ erop.

In Spanje kom je drie verschillende soorten tolwegen tegen:

Open tolsysteem

Bij een open tolsysteem betaal je tol bij een tolstation. De tolstations staan op gezette afstanden langs een tolweg en je betaalt een vast bedrag, ongeacht de afgelegde afstand.

Gesloten tolsysteem

Een gesloten tolsysteem werkt met tickets die je voor een gesloten tolpoort slagboom moet pakken. Aan het einde van de route betaal je de afstand die je hebt gereden bij een tolstation.

Hybride tolsysteem

Een hybride tolsysteem maakt gebruik van een enkel tolstation aan het einde van de tolweg. Doorgaand verkeer trekt geen ticket, maar betaalt aan het einde van de weg het maximale tarief. Kom je vanaf een zijweg de tolweg op, dan moet je wel een ticket trekken en deze bij het tolstation betalen.

Hoe kun je tol betalen in Spanje?

 • Contant geld
 • Betaalpas (met het Maestro logo)
 • Creditcard
 • Tolbadge of On Board Unit (OBU)
 • Elektronisch vignet

Vignet nodig?

In Spanje is een tolvignet niet verplicht. Let op de tol die je moet betalen in Frankrijk  als je daar gebruik maakt van de tolwegen.

Tolwegen in Tsjechië

In Tsjechië is een elektronisch vignet (e-vignet, of ‘elektronická dálniční známka’) verplicht. Een plakkende tolvignet is afgeschaft. Het elektronische tolvignet bestel je online, of bij de grensovergang.

De e-vignet in Tsjechië komen in drie soorten:

 • 10 dagen vignet
 • Maandvignet
 • Jaarvignet

Vrijstelling

Voertuigen kunnen vrijstelling krijgen van tolplicht in Tsjechië. Dit geldt bijvoorbeeld voor voertuigen met een CO2-uitstoot minder dan 50 g/km. Denk aan elektrische auto’s, sommige hybrides en auto’s die rijden op waterstof. Let op: deze vrijstelling moet je aanvragen.

Hoe kun je tol betalen in Tsjechië?

 • Contant geld
 • Betaalpas (bij maestro logo)
 • Creditcard
 • Tolbadge of On Board Unit (OBU)
 • Elektronisch vignet

Vignet nodig?

In Tsjechië is een elektronisch vignet verplicht.

Tolwegen in Zweden

In Zweden zijn er een paar bruggen met een tolheffing.

Oresundbrug

De eerste is de Oresundbrug (in het Zweeds Öresundsbron) tussen Kopenhagen en Malmö. Om niet met de veerpont naar Zweden te reizen, reis je via deze brug. Hier betaal je minimaal € 57,- voor een enkele trip. Wel schijnt het uitzicht erg mooi te zijn, dus krijg je een beetje waar voor je geld!

Andere tolbruggen

De andere bruggen waar je tol betaalt zijn bij Motala en Sundsvall en een nieuwe brug bij Skurubrug.

Hoe kun je tol betalen in Zweden?

Tol betaal je direct contant geld (euro’s of met Deense of Zweedse kronen) of creditcard. Tip: je kunt vooraf online een ticket boeken. Dit zorgt voor een snelle doorgang. Je kunt ook een tolbadge (ook wel OBU, On Board Unit genoemd) aanschaffen. Dit elektronische kastje plaats je aan de binnenzijde van je voorruit. Hiermee betaal je automatisch tol en geld voor veerponten en hoef je niet stil te staan bij tolpoortjes. Sommige tolbadges zijn ook bruikbaar in Denemarken.

Vignet nodig?

In Zweden is een vignet niet verplicht. Let wel op de tol die je moet betalen voor de bruggen in Denemarken.

Tolwegen in Zwitserland

In Zwitserland betaal je op elke weg tol. Er zijn geen tolpoortjes op de wegen, daarom is een tolvignet verplicht. De vignetten zijn online te koop, aan de Zwitserse grens, bij postkantoren en bij tankstations. Een elektronisch vignet is sinds kort ook mogelijk. Hierbij wordt je kenteken geregistreerd in de database van de Zwitserse wegbeheerder.

Toltunnel

Bij 2 tunnels in Zwitserland betaal je ook aparte tol:bij de Grote Sint-Bernhardtunnel en bij de Munt-la-Scheratunnel.

Hoe kun je tol betalen in Zwitserland?

 • Contant geld
 • Betaalpas (bij maestro logo)
 • Creditcard
 • Tolbadge of On Board Unit (OBU)
 • Elektronisch vignet

Vignet nodig?

In Zwitserland is een tolvignet verplicht. Let op de tolwegen in Frankrijk  als je daar doorheen reist.

Misschien vind je dit ook interessant...