Naar inhoud
brandlucht auto

Help! Brandlucht in de auto

Sonja ruikt een brandlucht in haar auto. Ze zet de auto direct aan de kant. Gelukkig is ze verzekerd voor pechhulp.
20 juni 2019

Rook van onder de motorkap, koelvloeistof op het wegdek. Dat is meestal geen goed teken! Het overkwam Sonja. Ze rook iets vreemds en ondernam actie. Gelukkig heeft ze een uitgebreide autoverzekering waarmee ze verzekerd is voor Pechhulp Binnenland. En kon ze snel weer op weg.

Een brandlucht in de auto

“Ik was vanuit Vleuten onderweg naar Culemborg”, vertelt Sonja. “Net voor de afslag Culemborg voelde ik dat mijn auto trilde. En het rook ook raar. Net een soort brandlucht. Ik schrok en ben op de vluchtstrook gaan staan. Toen ik uitstapte, zag ik dat mijn achterste rechterband op knappen stond. De band was heel erg warm en stonk. Ik was blij dat ik op tijd gestopt was. Want als ik verder was gereden had ik zeker een klapband gehad.”

Auto weggetakeld en gerepareerd

Sonja belde met de FBTO Alarmcentrale en legde uit wat er aan de hand was. “Binnen 3 kwartier was de sleepdienst er. De monteur heeft me naar een veilige plek getakeld en daarna de boel gerepareerd. Na een kwartier kon ik weer verder rijden. Ondanks de omstandigheden voelde ik me veilig en snel geholpen.”

Neem geen risico bij een vreemde geur

Het is belangrijk om in actie te komen als je vreemde geuren in de auto ruikt. En op het moment waarop je die geur ruikt. Ruik je een benzinelucht? En is dat telkens al op het moment dat je de auto start? Waarschijnlijk zit er dan ergens een benzinelek. Een muffe geur bij het aanzetten van de airco duidt vaak op schimmels en bacteriën. Weet je niet zeker wat je ruikt en wat het probleem is? Bel dan je garage. 

Stappenplan als je brand ruikt

Waarschijnlijk gaan alle alarmbellen direct rinkelen bij het ruiken van een brandlucht in je auto. En dat is maar goed ook. Wat kun je het best doen?

  • Probeer altijd direct om je auto langs de kant van de weg te zetten.
  • Stap zelf uit en trek een veiligheidshesje aan.
  • Zorg dat je op een veilige plek staat. Sta je langs de snelweg? Ga dan altijd achter de vangrail staan als dat kan.
  • Bel bij twijfel de alarmcentrale.

Brandlucht in je huurauto

Ruik je een rare geur in je huurauto? Neem dan contact met de verhuurder. Lees ook onze andere tips als je een auto huurt op vakantie.

Misschien vind je dit ook interessant...