Naar inhoud
autoverkoper

Autoverkoper: de baan van Eelco

Een dag uit het leven van een autoverkoper. Die kan wel eens anders zijn dan je denkt. Eelco vertelt er vol passie over.
28 september 2020
Wat doe je zoal de hele dag als autoverkoper? De baan van Eelco. Hij werkt al jarenlang bij een autobedrijf en vertelt er graag over. “Ik ken alle kneepjes van het vak. Iemand die een auto zoekt, heeft eigenlijk maar 3 dingen nodig: een goede kop koffie, de auto die bij hem past en daarna een goede autoverzekering.”

Is autoverkoper de baan die bij jou past?

“Je moet in ieder geval van koffie houden”, lacht Eelco. “Een kop koffie breekt het ijs en zorgt voor een goede stemming. Belangrijk is ook dat je geïnteresseerd bent. In elke vraag of zorg die potentiële kopers hebben. Of die nou gaat over m’n werk, een vakantie, het nieuws of wat dan ook. Het is belangrijk om mensen ook tijdens een ‘gewoon’ gesprek vertrouwen te geven. Een auto koop je tenslotte alleen van een betrouwbaar iemand.”

De uitdaging

Eelco vertelt dat klanten tegenwoordig vaak al goed weten wat ze willen voor ze de showroom bezoeken. "Mensen komen vaak heel gericht shoppen. Ze hebben van tevoren op internet precies uitgezocht wat ze wel en vooral ook niet willen. Hier in de showroom wijzen ze de auto aan en geven ze ons het lijstje met wensen. Als autoverkoper is het mijn taak om een auto met alles erop en eraan te regelen. Het liefst voor een bodemprijs. Die uitdaging accepteer ik graag."

Mee met de proefrit

“Ik laat klanten altijd eerst een proefritje maken. Want ik kan wel zeggen dat alles werkt en dat ‘ie fijn rijdt, maar dat kun je toch het beste zelf ondervinden. Als ze willen, kan ik zelfs met ze meegaan. Dat doe ik met alle plezier! Tijdens de proefrit kan ik ze van alles vertellen over de techniek van de auto. Ook bij tweedehandsjes adviseer ik altijd een proefrit. Net als een aankoopkeuring. Je wilt toch weten wat je koopt?”

Een fijn gevoel én een nieuwe auto

Is de deal rond? Dan is autoverkoper Eelco nog niet klaar. Hij vertelt dat hij de 'after sales' in de showroom erg belangrijk vindt: "Dat is een vak apart. Klanten moeten met een fijn gevoel naar huis gaan." ‘After sales’ betekent ook dat klanten de auto in onderhoud bij de dealer houden. Zo blijft de dealer het 1e aanspreekpunt voor de klant bij al zijn vragen. Hij blij, ik blij.”

Kies je eigen garage

Wil je zelf kiezen bij welke garage je onderhoud of reparaties laat uitvoeren? Zorg dan dat je bij je autoverzekering de module Eigen keuze herstelbedrijf  aan hebt staan. Je kiest dan zelf waar je je auto laat repareren na schade. Of we daar nu afspraken mee hebben of niet. Bij de dealer waar je hem kocht bijvoorbeeld. Of de garage om de hoek. Wel zo makkelijk.

Misschien vind je dit ook interessant...