Naar inhoud

Wonen in een rijtje. Hoe doen zij het?

37,8% van onze klanten woont in een rijtjeshuis. Wij hebben alle feiten verzameld over het populairste huis van Nederland. Hoe woon jij?
28 oktober 2019

Rijtjeshuizen: écht Hollands

Wonen in een rijtjeshuis: Hollandser kan bijna niet. Een op de drie Nederlanders woont in een rijtjeshuis, ook wel een tussenwoning genoemd. Dat rijtjeshuizen gewild zijn is niet zo gek, want veel mensen willen graag een betaalbare woning met drie slaapkamers, een tuin en een parkeerplek voor de auto. Ben jij op zoek naar zo’n fijn huis? In dit artikel vertellen we je alles over het wonen in een rijtjeshuis.

Alles over rijtjeshuizen

 • 1 top de 3 Nederlanders woont in een rijtjeshuis. (bron: CBS)
 • Alle rijtjeshuizen in Nederland hebben samen een lengte van 16.000 kilometer, dat is ongeveer de afstand van Amsterdam naar Peking en terug. (Bron: De vergeten herkomst van een rijtjeshuis)
 • 37,8% van de woonklanten van FBTO woont in een tussenwoning of rijtjeshuis. 
 • Het duurste rijtjeshuis van Nederland werd in augustus 2019 aangeboden in Amsterdam. Het kostte €1,5 miljoen. (Funda)
 • De gemiddelde prijs van een tussenwoning ligt tussen de € 250.000,- en € 280.000,-. (bron: Kadaster)

Ontdek ‘De Eerste’

In het thema ‘De Eerste’ lees je inspirerende verhalen van FBTO-klanten die hun eerste ervaringen delen. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Mart, die samen met zijn vriend een bijzonder rijtjeshuis in Almere kocht.
Lees Mart's verhaal
Mart zit in de woonkamer te lezen

Wonen in een rijtjeshuis

“Beter een goede buur dan een verre vriend.” Zo luidt het spreekwoord niet voor niets. Bij wonen in een rijtjeshuis is niet alleen het huis maar ook de buurt erg belangrijk. Van oorsprong zijn de rijtjeshuizen ontstaan omdat het voor ouderen fijn was om dezelfde soort mensen om zich heen te hebben. Maar inmiddels zijn rijtjeshuizen er voor iedereen: kopers, huurders, oud en jong. Generaties zijn erin opgegroeid, en ze zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld.

Leuke woonweetjes

Omdat wonen in een rijtjeshuis heel veel Nederlanders blij maakt, delen we graag nog een paar Hollandse woonweetjes met je. Wist jij bijvoorbeeld dat:

 • Je minder stookkosten hebt bij een rijtjeshuis? Je huis blijft beter warm door je buren aan beide zijden.
 • De oorsprong van de rijtjeshuizen in Nederland ligt in de hofjes die in de oude steden werden gebouwd? Een woonvorm waar van oorsprong vooral ouderen woonden. Hier vonden ze bescherming en konden ze elkaar makkelijk verzorgen omdat de huizen dicht bij elkaar stonden. (Bron: Het rijtjeshuis)
 • Het type huis waar je in woont niet de belangrijkste factor voor geluk is? Belangrijker nog is de binding met de buurt. (Bron: CBS)
 • De prijzen van rijtjeshuizen in Nederland ver uiteenlopen? In Utrecht betaal je gemiddeld € 454.000,- voor een eengezinswoning, terwijl je daar in Friesland €227.000 voor betaalt. (bron: Vereniging Eigen Huis, Q1 2019)
 • Delfzijl, Pekela, Kerkrade de goedkoopste gemeenten per vierkante meter zijn? Zo betaal je in Delfzijl 1468 euro per vierkante meter. Terwijl je in Laren maar liefst 6141 euro per vierkante meter betaalt. (Bron: Hypotheker)
 • De totale waarde van alle woningen in Nederland in 2018 is maar liefst 1.761.428.000.000, oftewel 1,76 biljoen euro. (Bron: Huis-en-tuin)
 • De gelukkigste plek in huis is de woonkamer is? 57% procent van de bewoners zegt zich het meest gelukkig te voelen in de woonkamer, tegenover 11% in de tuin. (Bron: CBS)

Hoe verzeker je een rijtjeshuis?

De FBTO Opstalverzekering, stel je samen zoals jij dat wilt. Je krijgt een vergoeding bij schade door storm, brand, inbraak of water. Aanvullende modules zoals de glasverzekering voor ramen, deuren en serres zorgen ervoor dat je zorgeloos geniet van jouw rijtjespaleis. Nieuwsgierig naar de premie?

Misschien vind je dit ook interessant...