Naar inhoud
Martijn zittend op zijn sportauto

De eerste sportauto van Martijn

Martijn koopt op zijn 50e zijn 1e sportauto: een felrode Westfield. Hij vertelt over zijn jongensdroom die uitkomt.

De vorige keer in de Eerste

De 1e keer is altijd spannend. In de blogserie de Eerste volgen we FBTO-klanten die over die bijzondere 1e keer willen vertellen. Of dat nu de 1e auto, de 1e reis, de 1e sportuitdaging of een andere 1e keer is. Je vindt de vorige en de volgende aflevering via de knoppen hieronder.
Martijn in zijn rode sportauto
Martijn zit op de grond tegen zijn rode sportauto aan

Van modelauto naar sportauto rijden

Als kleine jongen speelde Martijn Wanders (52) met de modelauto’s die zijn broer voor hem meenam. Hij wist zeker dat als hij later groot zou zijn, hij ook zo’n auto wilde. Maar dan een echte. Op zijn vijftigste is het zover en koopt hij zijn allereerste echte sportauto: een Westfield. En zo komt zijn jongensdroom uit.

Zo blij als een kind met 1e sportauto

Ik heb de auto opgehaald in Groningen en ben in 1 keer naar huis in Haarlem gereden. Om vanuit daar weer verder te rijden, want ik kreeg er geen genoeg van. Tussendoor ben ik een paar keer gestopt, omdat ik het gewoon niet kon geloven. Als 50-jarige ben je niet zo snel meer onder de indruk van iets, maar op dat moment was ik zo blij als een kind. En dacht ik terug aan mijn kindertijd.

Wegdromen bij een modelauto

Toen ik jong was, werkte mijn broer bij Gulf. Daar hadden ze modelauto’s, die hij regelmatig meenam voor mij. Door die kleine autootjes is mijn liefde voor bijzondere en unieke auto’s ontstaan. Ik heb er een tijd op moeten wachten, maar toen ik 50 was, kon ik eindelijk zelf een échte sportauto kopen. Het werd een Westfield, een Engelse auto die ik kende van de circuits waar ik races bezocht.

Snelle auto zonder luxe

Als de banden warm zijn, gaat ie bijna haaks de bocht om. Je wordt in je stoel gedrukt. Het is een heel eenvoudige auto met weinig luxe. Maar zo krachtig dat je er respect voor krijgt.
Het uitlaatsysteem van een rode sportauto wordt opgepoetst

Zelf aanpassen naar eigen smaak

Normaal gesproken wordt een Westfield geleverd als bouwpakket. Dat noemen ze een kitcar. Je moet hem dan zelf nog in elkaar zetten. Zelf heb ik een fabrieksmodel, maar wel aangepast aan mijn smaak. Zo heb ik de kleuren veranderd en het onderstel anders afgesteld. Hierdoor heb ik meer grip op de weg. Best handig bij zo’n sportieve auto.

Bij een normale auto zit je redelijk op de vooras, maar bij mijn Westfield juist bijna op de achteras. Dat zorgt ervoor dat de auto een langere neus krijgt en je de wielen ziet draaien. Gelukkig kan ik dat soort dingen zelf.

De band van Martijns rode sportauto
Martijns rode sportauto

Wil je ook een sportwagen?

Is jouw droom ook een eerste sportwagen? Verdiep je dan in de auto van je dromen en kom er alles over te weten. En sluit je aan bij een autoclub.
Koplamp van een rode sportauto

Met de Westfield naar Stoneleigh

In Stoneleigh is ieder jaar in mei het grootste kitcar-evenement van Europa. Daar wil ik naartoe. En ach, dat het weer in mei in Engeland niet heel goed is, maakt het juist extra leuk. Toeren door typisch Engels weer, met mijn zoon naast me. Genieten!

“Het is eigenlijk een heel eenvoudige auto.”

Meer inspirerende klantverhalen

Naast Martijn, zijn er meer FBTO-klanten met bijzondere auto’s. Ook zij vertellen graag over hun trouwe vierwieler.