Naar inhoud
het boshuis van Tanja heeft een glazen voorgevel

De eerste duur­zame boswoning 

Jos en Tanja wonen in het bos. In een zelfgetekend duurzaam, sfeervol boshuis op een sprookjesachtige plek.

De vorige keer in de Eerste

De eerste keer is altijd spannend. In de blogserie de Eerste volgen we FBTO-klanten die over die bijzondere eerste keer willen vertellen. Of dat nu de eerste auto, de eerste reis, de eerste sportuitdaging of een andere eerste keer is. Je vindt de vorige en de volgende aflevering via de knoppen hieronder.
Tanja zit aan tafel in haar houten boshuis
Tanja in de deurpost van haar woning

De wens om te wonen in het bos

Toen Jos en Tanja besloten hun woonboerderij in te ruilen voor iets kleiners, was er voor hen maar 1 plek die in aanmerking kwam voor een nieuw huis. Een open plek in het bos, vlakbij het dorp waar ze woonden. Ze gaan in gesprek met de grondeigenaar en binnen een half uur is het geregeld. Ze mogen er een duurzaam, houten huis bouwen. Ze maken wel de afspraak dat het huis er binnen een jaar moet staan. Tanja vertelt hoe dat allemaal zo snel gelukt is. Heb jij ook mooie woondromen? Check hoe het zit met een woonverzekering.

Heel compact, maar toch groot

Ze noemt het zelf altijd een tinyXL house: alles is heel compact, maar met 115 m2 is het natuurlijk niet echt klein. Maar ze hebben wel 4 keer minder ruimte dan in de boerderij.

Tanja zit op de bank met haar hondje op schoot in haar boshuis

Van eerste schetsen tot eindresultaat

“In onze zoektocht naar het perfecte ontwerp, kwamen we uit bij de Woonpioniers. Een modern ontwerpbureau dat onder andere modulaire woningen maakt, een soort bouwpakketten. Architect Daniël hoorde onze wensen aan en bekeek onze schetsen. Hij kwam al snel met een goed plan.

Het huis is voor een groot deel gemaakt in de fabriek en werd op locatie in elkaar gezet. Het heeft geen fundering, maar staat gewoon op de zandgrond. Het huis is zo duurzaam mogelijk gemaakt: we hebben het goed geïsoleerd en verwarmen de benedenverdieping met een luchtwarmtepomp.”

het hondje van Tanja
Tanja zit op de bank in haar boswoning

Iets nieuws erbij, iets ouds eruit

Wat heb je wel en niet nodig? Er staat niet meer in de kasten dan nodig is. Als er iets nieuws bij komt, moet er iets ouds uit. En wat je digitaal kunt bewaren, bewaren ze digitaal.
Tanja zit achter haar laptop

Duurzaam leven in de natuur

Het is helemaal hun huis geworden. Het voelt alsof ze elke dag op vakantie zijn. Ze worden omringd door bos. Ze hebben zelfs een huisegeltje en een huiseekhoorn! Ze maken heel bewust de seizoenen mee. Zomers leven ze vooral buiten en ’s winters genieten van de fijne sfeer in huis. Door al het hout en glas voelt het heel natuurlijk aan: het huis geeft energie. Ze hebben de grote woonboerderij nog geen moment gemist!

“Het voelt alsof we elke dag op vakantie zijn.”

Meer inspirerende klantverhalen

Er zijn veel FBTO-klanten met bijzondere verhalen. Ze vertellen je graag over hun ervaringen.