Naar inhoud

De vergelijker: nieuwbouw vs. tiny house

Zoveel mensen, zoveel verschillende woonwensen. En hoe zit het dan met verzekeren?
21 november 2019

Hoe wonen Mart, Daan & Annelies?

Veel mensen wonen, net zoals Mart, in een nieuwbouwwoning. Tegelijkertijd zijn er ook steeds meer mensen die zoeken naar andere woonvormen, zoals het tiny house van Daan & Annelies. Deze huizen verzeker je allebei op een andere manier. Wat zijn de meest gemaakte keuzes?
Mart staat op het balkon van zijn huis in aanbouw

Nieuwbouwwoning

Interieurstylist Mart Kristiaan (35) en kunstenaar Ronald Boom (34) hadden nooit verwacht dat ze in Almere zouden gaan wonen. Maar een bijzonder nieuwbouwproject -op een kwartiertje van hun geliefde Amsterdam- trok ze toch over de streep. Ze kochten een huis dat ze zelf in konden delen en genieten nu van een huis op maat, met atelier in huis én duinen voor de deur. Mart en Ronald zijn niet de enige Nederlanders in een nieuwbouwwoning: in 2018 werden bijna 66 duizend nieuwbouwwoningen gebouwd. Hoe verzeker je zo’n nieuw huis, waar je vaak nog volop bezig bent met de inrichting en het interieur?

Opstalverzekering

Met een opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering genoemd) verzeker je je huis voor het bedrag dat nodig is om je huis opnieuw op te bouwen na bijvoorbeeld storm, brand, inbraak of wateroverlast.

Inboedelverzekering

Nieuw huis, nieuwe meubels! En die wil je natuurlijk goed verzekeren. Met een inboedelverzekering zijn je spullen verzekerd voor schade door brand, schroeien, diefstal en water. Losse spullen in je huis zijn verzekerd tot 200.000 euro, per voorwerp of verzameling.

Glasverzekering

Met de module Glas wordt schade aan glas vergoed, bijvoorbeeld als het breekt of wanneer dubbelglas lek slaat en nog geen 10 jaar oud is. Handig als je tijdens het inrichten bijvoorbeeld een inschattingsfoutje maakt met de ladder. Je krijgt namelijk ook hulp bij een tijdelijk herstel.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is voor iedereen handig: dan ben je namelijk verzekerd als je schade veroorzaakt aan iemand anders of zijn of haar spullen. Ook de schade die door je kinderen of huisdieren veroorzaakt is.

Daan en Annelies zitten aan hun tuintafel naast hun tiny house

Tiny House

Daan en Annelies wonen in een tiny house in Tiny Village Kleinhuizen. Hier staan 10 kleine huizen bij elkaar in een oude boomgaard. Het is een tijdelijke oplossing, want eind 2019 moeten ze een andere plek gevonden hebben. Tot die tijd genieten ze van hun mooie woonplek. In een tiny house leef je heel bewust met de ruimte én ben je veel buiten. Hoe verzeker je dat eigenlijk?

Nieuw vanaf begin 2020: FBTO Tiny houseverzekering

Met een Tiny houseverzekering verzeker je je tiny house voor het bedrag dat nodig is om je tiny house op te bouwen na bijvoorbeeld een storm- of brandschade. Vanaf begin 2020 hebben wij een speciale verzekering voor tiny houses. Houd onze website dus goed in de gaten. Voor de spullen in je tiny house kun je alvast wel een inboedelverzekering afsluiten.

Buitenshuisverzekering

Als je niet zoveel ruimte hebt in je huis, kies je er misschien vaker voor om buitenshuis te werken. Dan is een buitenshuisverzekering handig, want daarmee zijn je spullen buitenshuis ook verzekerd tegen schade, ook als je deze per ongeluk zelf veroorzaakt.

All risk inboedelverzekering

In zo’n kleine ruimte zit een ongeluk letterlijk in een klein hoekje: met een beetje pech laat je een glas rode wijn over de bank vallen omdat je over de kat struikelde. Met de All risk inboedelverzekering is gelukkig bijna iedere schade aan je spullen verzekerd.

FBTO Rechtsbijstandverzekering

Problemen met de gemeente of een winkel, bijvoorbeeld over de plek waar je je tiny house neer wilt zetten of omdat je spullen nooit geleverd zijn? Met de module Consument & Wonen krijg je juridische hulp en advies bij conflicten als consument, huiseigenaar of huurder.

Stel zelf je woonverzekering samen

Nieuwbouwwoning, tiny house, appartement 3 hoog of huisje op platteland: alleen jij weet hoe je het liefste woont. En hoe je je huis inricht. Bij FBTO kies je zelf hoe je je huis én je spullen verzekert. Kies de verzekering en de modules die bij jou passen. Nieuwsgierig naar de premie?

Ontdek ‘De Eerste’

In het thema ‘De Eerste’ lees je inspirerende verhalen van FBTO-klanten die hun eerste ervaringen delen. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Daan & Annelies, die zelf een tiny house lieten bouwen.

Meer vergelijken?

In de Vergelijker vergelijken we steeds twee personen met elkaar. Ontdek bijvoorbeeld welke verzekeringskeuzes een echte #fitgirl en een mindfulnessgoeroe gemaakt hebben.

Weten hoe anderen het doen?

In ‘Doeners Dichtbij’ laten anderen zien hoe zij hun droom hebben waargemaakt. Ze delen hun ervaringen en geven je tips.