Naar inhoud
woonkamer verbouwen

Nienke & René verbouwen monumentale woonkamer 

Nienke en René bouwen een erker in de woonkamer van hun monumentale pand op Texel. Ze nemen je mee in het proces.
7 maart 2022
Nienke woont al 14 jaar op Texel. Ze is geen geboren Texelse en een huis vinden op dit mooie, groene Noord-Hollandse eiland was niet makkelijk. Toch is het gelukt. Samen met haar partner René en zoon Daan woont ze in een monumentaal pand in Oosterend. Nu Daan steeds ouder wordt, willen ze graag wat meer ruimte in de woonkamer. Verbouwen dus! Nienke vertelt hoe ze dat aanpakken. En hoe het precies zit met haar woonverzekering tijdens de verbouwing.

Een monumentaal pand op Texel

“Het was een droom die uit kwam”, begint Nienke gelijk te vertellen. 14 jaar geleden kocht ze een prachtig monumentaal pand aan de Kerkstraat in Oosterend. Liefde en warme herinneringen trokken haar naar het eiland. “Daarnaast is het dichtbij het werk van René, die zit bij de marine in Den Helder. En ik werk als docent op een Texelse basisschool. De keuze voor deze plek was dus snel gemaakt, we wilden hier samen een nieuw leven beginnen. Maar omdat we niet op Texel geboren zijn, was het best lastig om hier een huis te kopen.”

Toch vindt het smoorverliefde stel hun droomhuis, aan de oostkant van het mooie Waddeneiland Texel. “Het is echt vlakbij de Waddenzee, waardoor het de perfecte plek is om even uit te waaien”, knikt Nienke. Een droomhuis dus, maar toch wordt het nu – 14 jaar later – tijd om wat meer ruimte te creëren. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want omdat het een monumentaal pand is, zitten er wel wat haken en ogen aan een verbouwing.

De woonkamer verbouwen voor meer ruimte

“De woonkamer is klein en niet praktisch. Op zich niet erg, maar nu onze zoon Daan steeds groter wordt, is wat extra ruimte wel fijn.” Het gezin verheugt zich dan ook enorm op de verbouwing, die volgend voorjaar gepland staat. De bouwtekening maakten ze zelf, dat was nog een hele klus. “Inspiratie daarvoor vond ik online”, legt Nienke uit. “Zo kwamen we erop om een erker aan te bouwen.” Een aanbouw dus, maar wel in de stijl van het monumentale huis.

Ze laten het buitenwerk door een aannemer doen. Maar omdat klussen de grootste hobby is van René, doet hij het binnenwerk helemaal zelf. Hij legt een schoorsteen aan voor de open haard en ook de stroompunten doet hij zelf. “Dat moet lukken hoor, want zijn vorige baan was timmerman in de bouw. Hij weet dus wat hij doet.”

Verzekerd tijdens de verbouwing

Omdat ze al in het huis wonen en er best wat waardevolle spullen staan, maakte het stel zich wel wat zorgen over de verzekering. Zeker op het moment dat de erker geplaatst wordt. “De woning is dan namelijk een paar dagen niet waterdicht. We begrepen dat waterschade op dat moment niet verzekerd is. We zullen er dus voor moeten zorgen dat er dan geen spullen in de buurt staan en de boel goed afgedekt wordt. De waardevolle spullen zetten we voor die tijd even achter slot en grendel.”

Gelukkig blijft het huis tijdens de verbouwing verder gewoon verzekerd met de FBTO Opstalverzekering. Dat geldt trouwens voor alle woonverzekeringen van FBTO. “We hebben daarom ook maar gelijk een glasverzekering afgesloten. Wel zo’n fijn idee, zeker aangezien we wat extra glas krijgen in de nieuwe erker.”

Verzekeringen onder de loep

Een verbouwing, verhuizing of andere verandering in je leven is het uitgelezen moment om je verzekeringen eens onder de loep te nemen. Dat vond het gezin van Nienke ook. “Gitaarspelen is bijvoorbeeld de grote hobby van onze zoon Daan. Hij krijgt les en speelt zelfs al in een band! Straks, als de verbouwing klaar is, heeft hij eindelijk alle ruimte om in de erker te oefenen. Maar gitaren zijn duur dus als er iets mee gebeurt, wil ik wel graag dat het goed geregeld is.” Dan is het goed om te weten dat de gitaar gewoon onder de inboedelverzekering valt. Net als andere muziekinstrumenten, mocht hij in de toekomst overstappen naar de piano bijvoorbeeld.

“En wat als Daan naar gitaarles gaat? Dan moet de gitaar mee. Of in de toekomst misschien zelfs gaat toeren met zijn band? Zijn gitaar is dan niet meer in huis dus dan valt het niet onder je inboedel”, denkt Nienke hardop na. En ze heeft gelijk. In dat geval zou je een Buitenshuisverzekering nodig hebben om ervoor te zorgen dat de gitaar goed verzekerd blijft. Want dan zijn spullen vaak overal in Nederland verzekerd.

Thuis werken

In haar dagelijks leven is Nienke docent aan een basisschool. Lesgeven zit in haar bloed, daarom geeft ze ook thuis bijles aan kinderen uit de buurt. De dochter van de buurvrouw bijvoorbeeld, met hulp van Nienke is zij geslaagd. “Ik doe het op dit moment nog gratis hoor, bijles geven. Gewoon, omdat ik het leuk vind om te doen. Ik vind het dus nog niet nodig om mezelf in te schrijven als zzp’er. Maar er komen wel veel kinderen over de vloer. Mocht er iets gebeuren met hun spullen, dan heb ik gelukkig genoeg aan mijn eigen aansprakelijkheidsverzekering.”

Toekomstplannen met de woning

Door de geplande verbouwing van de woonkamer wordt het huis van Nienke en René straks meer waard. Dat is goed nieuws natuurlijk. Want door dat op te tellen met de gemiddelde prijsstijging van de huizen de laatste jaren, hebben ze een flinke overwaarde opgebouwd. “We denken stiekem wel na over wat we daar in de toekomst mee kunnen doen. Als René met pensioen is en ik misschien alleen nog bijles geef vanuit huis. Dan willen we de garage ombouwen tot bed & breakfast.” Dat is nu nog toekomstmuziek, maar dromen over later geeft energie!

Ga jij ook een verbouwing tegemoet? Of heb je misschien al verbouwd en vraag je je af hoe het zit met je verzekering? Selecteer de verzekeringen die je nodig hebt, bereken je premie en je weet binnen 2 minuten precies hoeveel je betaalt voor de woonverzekeringen van FBTO. Afsluiten kan daarna direct online. Snel geregeld!

Misschien vind je dit ook interessant...