Naar inhoud
De woningmarkt en de type woningen

De woningmarkt in 2021: hoe zit het nou?

Je denkt eraan om een huis te kopen, ook al is de woningmarkt oververhit. Durf je het aan? En waar moet je aan denken?
15 september 2021
Voorspellen hoe de woningmarkt eruit gaat zien is net als een voorspelling op de aandelenbeurs: niet te doen. Ook bij FBTO kunnen we de woningmarkt niet voorspellen. We hebben vooral verstand van woonverzekeringen. Wél kunnen we je vertellen welke factoren van invloed zijn op de huizenprijzen. Of wat de situatie van de woningmarkt in 2021 is. En waar je op moet letten, als je een huis koopt in deze woningmarkt.

De oververhitte woningmarkt van 2021

Maar liefst 20%. Zoveel is de gemiddelde prijs van een huis gestegen in een jaar. In het 2e kwartaal van 2021 betaal je gemiddeld € 410.000,- voor een bestaande woning. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. Uit die cijfers blijkt ook dat 75% van de huizen verkocht is boven de vraagprijs. Dat was 4 jaar geleden nog maar 10%. Een bizarre stijging dus.

Weinig huizen te koop

Hoe het komt dat er zoveel overboden wordt? Dat is eigenlijk simpel. Er staan namelijk maar weinig huizen te koop. Uit het rapport van de NVM blijkt dat sinds 1995 niet meer zo weinig huizen te koop hebben gestaan als nu, 53% minder dan vorig jaar. En toen werd de woningmarkt al krap genoemd. Het is dus een kwestie van vraag en aanbod. En die vraag is op dit moment veel hoger dan het aanbod.

Huizenprijzen in Europa

Het CBS onderzocht hoe de woningmarkt in Nederland het doet ten opzichte van de rest van de Europese Unie. En wat blijkt? De Nederlandse huizenprijzen zijn een stuk sneller gestegen dan gemiddeld in Europa, dat is namelijk 6,1%. Alleen in Luxemburg, Denemarken, Litouwen en Tsjechië stegen ze nóg sneller.

Verhuizen van stad naar dorp

Goed, de huizenprijzen gaan dus door het dak. Vooral in de Randstad. In Den Haag, Rotterdam en Utrecht steeg de verkoopprijs met ruim 20%. In Amsterdam was het – dankzij de coronacrisis – iets minder, maar nog steeds een flinke 14%. Je betaalt in Amsterdam en omgeving tegenwoordig gemiddeld € 546.000,- voor een huis. Dat blijkt uit onderzoek van Makelaarsvereniging Amsterdam.

Kun je dan beter kiezen voor een dorp? Nou, je bent niet de enige die dit denkt. Mede dankzij de coronacrisis is de belangstelling voor huizen in landelijke gebieden behoorlijk gestegen de laatste tijd. Vrijstaande woningen in landelijk gebied zijn nu 23% duurder dan vorig jaar. In de stad Groningen en de regio’s Oost Friesland en de kop van Overijssel werd zelfs 30% meer betaald voor een huis dan vorig jaar. Het antwoord is dus: nee, je bent niet per se beter af in een dorp of op het platteland.

Dalende huizenprijzen in 2022

Op een gegeven moment moet het toch een keertje klaar zijn met die stijgende prijzen, zou je denken. Volgens De Hypotheker betaal je inmiddels € 6.477,- per vierkante meter in Amsterdam. Veel duurder kan toch niet? Helaas kunnen we op basis daarvan niet voorspellen dat de prijzen weer dalen. Of gelijk blijven. Er zijn te veel factoren die daar invloed op uitoefenen. Denk bijvoorbeeld aan de staat van de economie, hoeveel huizen erbij gebouwd worden en hoe de vraag zich ontwikkelt.

Een huis kopen in een oververhitte huizenmarkt

Het is dus niet te voorspellen wat er de aankomende tijd gebeurt met de huizenprijzen. Wachten met het kopen van een huis tot de prijzen weer dalen, is een optie. Maar het kan ook zijn dat je daardoor juist je droomhuis misloopt. Heb je een potentieel pareltje op het oog? Dan hebben we een aantal tips voor je:

 • Maak vooraf een lijstje
  En zet daarop wat je eisen zijn voor je nieuwe huis. Van meest tot minst belangrijk. Zo voorkom je dat je het huis bekijkt door de bekende roze bril. Wil je per se een tuin of is een balkon ook prima? Hoeveel slaapkamers heb je nodig? Wil je een oprit of is een parkeerplaats verderop ook goed?
 • Denk aan de toekomst
  Houd bij het maken van een lijstje niet alleen je huidige wensen in je hoofd, maar denk ook aan je situatie over een paar jaar. Verhuizen is duur. Je hebt vaak te maken met overdrachtsbelasting, een taxatie, notariskosten en makelaarskosten. En dan hebben we het klussen en inrichten nog niet meegerekend. Je wilt dus niet na 2 jaar tot de conclusie komen dat het huis dat je gekocht hebt toch niet helemaal geschikt is.
 • Bekijk de omgeving
  En bedenk ook wat je in de buurt wilt hebben. Wil je maximaal 10 minuten fietsen naar de stad? Een basisschool om de hoek? Of een zwembad in de buurt?
 • Maak een realistisch kostenplaatje
  Heb je een huis op het oog? Ga kritisch door het huis heen en schrijf op wat er allemaal moet gebeuren. Van een nieuwe keuken en badkamer tot het vervangen van de plinten of het verven van de muren. Wat gaat het in totaal kosten? Houd daar rekening mee bij het samenstellen van je bod. Tip: je kunt de kosten voor bijvoorbeeld een verbouwing gebruiken als argument om je bod te onderbouwen.
 • Bedenk wat je in de toekomst gaat verdienen
  Je kunt de maandlasten voor die woning nu goed betalen. Maar wat als je een kindje krijgt en misschien minder gaat werken? Of 1 van jullie verliest (tijdelijk) zijn of haar baan? Neem deze risico’s en overwegingen ook mee in je besluit.

Huis gekocht?

Dan is het slim om dat huis goed te verzekeren. Zo heb je waarschijnlijk een opstalverzekering en inboedelverzekering nodig. Bij FBTO stel je die zelf samen met handige en flexibele modules. Zo stel je zelf de verzekering samen die bij jou past. Bereken je premie en je weet precies hoeveel je daarvoor betaalt. En sluit direct online af. Handig!

Misschien vind je dit ook interessant...