Naar inhoud

De woningmarkt in 2021: hoe zit het nou?

Je denkt eraan om een woning te kopen, ook al is de woningmarkt oververhit. Durf je het aan? En waar moet je aan denken?
14 oktober 2020

Voorspellen hoe de woningmarkt eruit gaat zien is net als een voorspelling op de aandelenbeurs: niet te doen. Ook bij FBTO kunnen we de woningmarkt niet voorspellen. We hebben vooral verstand van woonverzekeringen . Wél kunnen we je vertellen welke factoren van invloed zijn op de huizenprijzen. En waar je op moet letten, als je een huis koopt in deze woningmarkt.

De oververhitte woningmarkt van 2020

De woningprijzen zijn in 2020 wederom gestegen. De gemiddelde verkoopprijs van huizen in Nederland was in 2010 nog € 239.530,-. In juli 2020 was de gemiddelde verkoopprijs € 336.957,- volgens cijfers van het CBS. De stijging blijft vooralsnog dus doorzetten.

Veel oorzaken voor hoge prijzen

De woningmarkt werkt eigenlijk vrij simpel: hoe meer huizen beschikbaar zijn, hoe lager de prijs. Is er juist meer vraag naar huizen dan er aangeboden wordt, dan stijgen de huizenprijzen. Op dit moment is er flink meer vraag dan aanbod, dat komt bijvoorbeeld door:

  • De oplevering van nieuwbouwhuizen is vertraagd door stikstofregels en de uitbraak van het coronavirus. Tot 2025 wil de overheid 75.000 nieuwbouwwoningen per jaar bouwen.
  • De hypotheekrente is historisch laag. Deze lage rente maakt het mogelijk om relatief veel geld te lenen en toch je maandlasten te kunnen betalen. Dat betekent dat meer mensen een koophuis kunnen betalen.
  • Steeds meer internationale bedrijven vestigen zich in steden, waardoor expats er ook een woning zoeken. Dit zorgt bijvoorbeeld voor extra druk op de huizenmarkt in de Randstad.

Dalende huizenprijzen in 2021?

Zouden de prijzen ooit nog omlaag gaan? Dat is helaas niet te voorspellen. Wel kunnen we je vertellen waarom huizenprijzen in de regel dalen. Bijvoorbeeld door:

  • Huizen worden te duur. Mensen kunnen en willen op een gegeven moment niet meer betalen. Zo staan tegenwoordig flatjes van 30m2 te koop voor 3 ton. Voor steeds meer kopers is de grens van de betaalbaarheid bereikt.
  • De overheid heeft de eerste klap van de coronacrisis opgevangen, waardoor veel mensen hun baan hebben behouden. De verwachting is dat in 2021 meer mensen hun baan verliezen en geen huis kunnen kopen. Ook mensen die wel een baan hebben, maar bang zijn om die te verliezen kunnen de koop even uitstellen.
  • Starters verliezen eerder hun baan dan mensen met een lang contract. Jongvolwassenen tot 35 worden daardoor vaak harder geraakt als het economisch minder gaat. Als zij hun verhuisplannen uitstellen, dan heeft dat ook invloed op doorstromers. Iemand die van een starterswoning naar een 2e woning wil, wil namelijk wel eerst zijn eigen woning verkocht hebben.
  • Volgens het Kadaster zijn er in steden veel beleggers actief die panden kopen en verhuren. Door het wegblijven van toeristen, expats en (internationale) studenten is de vraag naar studentenkamers, appartementen en Airbnb’s sterk teruggelopen. Daarnaast gaat voor beleggers die niet zelf in het pand wonen de overdrachtsbelasting van 2% naar 8%. Dit kan ertoe leiden dat deze beleggers minder huizen gaan kopen. Of dat ze zoveel huurinkomsten mislopen, dat zij hun panden te koop zetten.

Een huis kopen in een oververhitte huizenmarkt

Het is dus niet te voorspellen wat er de aankomende tijd gebeurt met de huizenprijzen. Laat je dus niet tegenhouden door de markt, als jij je droomhuis op het oog hebt. Maar houd wel deze tips in gedachten:

Maak vooraf een lijstje

En zet daarop wat je eisen zijn voor je nieuwe huis. Van meest tot minst belangrijk. Zo voorkom je dat je het huis bekijkt door de bekende roze bril. Wil je per se een tuin of is een balkon ook prima? Hoeveel slaapkamers heb je nodig? Wil je een oprit of is een parkeerplaats verderop ook goed?

Denk aan de toekomst

Houd bij het maken van een lijstje niet alleen je huidige wensen in je hoofd, maar denk ook aan je situatie over een paar jaar. Verhuizen is duur. Je hebt vaak te maken met overdrachtsbelasting, een taxatie en makelaarskosten. En dan hebben we het klussen en inrichten nog niet meegerekend. Je wilt dus niet na 2 jaar tot de conclusie komen dat het huis dat je gekocht hebt toch niet helemaal geschikt is.

Bekijk de omgeving

En bedenk ook wat je in de buurt wilt hebben. Wil je maximaal 10 minuten fietsen naar de stad? Een basisschool om de hoek? Of een zwembad in de buurt?

Maak een realistisch kostenplaatje

Heb je een huis op het oog? Ga kritisch door het huis heen en schrijf op wat er allemaal moet gebeuren. Van een nieuwe keuken en badkamer tot het vervangen van de plinten of het verven van de muren. Wat gaat het in totaal kosten? Houd daar rekening mee bij het samenstellen van je bod. Tip: je kunt de kosten voor bijvoorbeeld een verbouwing gebruiken als argument om je bod te onderbouwen.

Bedenk wat je in de toekomst gaat verdienen

Je kunt de maandlasten voor die woning nu goed betalen. Maar wat als je een kindje krijgt en misschien minder gaat werken? Of 1 van jullie verliest (tijdelijk) zijn of haar baan? Neem deze risico’s en overwegingen ook mee in je besluit.

Huis gekocht?

Kies de verzekering die bij je past. Kijk bijvoorbeeld eens naar onze opstalverzekering of inboedelverzekering met flexibele en handige modules. Zo stel je zelf de verzekering samen die bij jou past. Handig!

 

Misschien vind je dit ook interessant...