Naar inhoud
Een schoorsteenveger staat op het dak en laat een ragebol zakken in de schoorsteen

Schoorsteen vegen: zo zit dat

Winterkou! De open haard of houtkachel kan weer aan. Maar hoe zit het met jouw schoorsteen? We beantwoorden je vragen.
29 december 2021
Zodra het kouder wordt buiten zie je de rookpluimen overal om je heen. De open haard of houtkachel kan weer aan! Gezelligheid alom! Maar weet je eigenlijk wel hoe het zit met jouw schoorsteen? Is die nog schoon genoeg? In deze blog geven we antwoord op de meest gestelde vragen over schoorsteen vegen. Hoe vaak doe je het? Wat kost het? En wat vindt je woonverzekering er eigenlijk van?

Hoe vaak moet je de schoorsteen vegen?

Het is niet verplicht om je schoorsteen te vegen. Het staat niet in een wet. Toch is het verstandig om de schoorsteen ieder jaar een flinke schoonmaakbeurt te geven. Gebruik je de schoorsteen heel vaak? Dan kan het zelfs slim zijn om 2 keer per jaar te vegen. Heb je een gaskachel? Dan is 1 keer per 2 jaar vaak wel voldoende.

Door het gebruiken van de open haard of kachel wordt de schoorsteen namelijk vies. Er blijft roet achter, maar ook aanslag van bijvoorbeeld hout of kolen die niet helemaal verbrand zijn. Creosoot heet dat. Blijf je een vieze schoorsteen gebruiken? Dan is er kans op brand. Ook goed om te weten: een schone schoorsteen werkt efficiënter en verbruikt dus minder brandstof. Win-win!

Wordt een schoorsteen van boven of onder geveegd?

Meestal van bovenaf, maar dat ligt aan de situatie bij jou thuis. Wat voor open haard of kachel heb je? Voor de schoorsteenveger is schoonmaken vanaf onder vaak makkelijker. Hij of zij hoeft dan niet het dak op. Soms is het veiliger of makkelijker om vanaf de onderkant schoon te maken. Bijvoorbeeld omdat je kachel lastig te verplaatsen is. Huur je een schoorsteenveger in? Dan komt hij of zij bij jou thuis langs en wordt ter plekke bepaald wat de beste manier is.

Wanneer laat je de schoorsteen vegen?

Het liefst doe je dat in het voorjaar of de zomer, als de kachel of open haard niet meer gebruikt wordt. Dit is de beste tijd voor een schoorsteenveger. Zo weet je namelijk zeker dat de schoorsteen weer op tijd klaar is voor het nieuwe stookseizoen.

Kun je de schoorsteen zelf vegen?

Dat kan, maar het is dan wel heel belangrijk dat je veilig te werk gaat. Roet is namelijk slecht voor je gezondheid als je het inademt. Daarnaast mag je het roet dat je weghaalt, niet zomaar bij het vuilnis gooien. Dit kun je het beste naar de milieustraat bij jou in de buurt brengen. Er zijn 2 manieren om zelf de schoorsteen schoon te maken:

  1. De schoorsteen vegen
    Vegen is wat de schoorsteenveger ook doet. Met een schoorsteenveegset – een touw met een kogel en een borstel – maak je dan de schoorsteen schoon.
  2. Een reinigingsblok
    Een reinigingsblok steek je aan in de kachel of open haard. Doordat deze verbrand, komen er stoffen vrij die de schoorsteen schoonmaken. Klinkt makkelijk, maar niet iedereen is ervan overtuigd dat dit echt goed werkt. Daarom wordt dit vaak alleen gebruikt vóór het vegen, om de schoonmaak makkelijker te maken.

Goed om te weten: voor de verzekering is het wel handig om je schoorsteen professioneel te laten reinigen. Je krijgt dan namelijk een factuur. Daarmee kun je bij brand bewijzen dat de schoorsteen goed onderhouden is.

Wat kost een schoorsteenveger?

Wordt jouw schoorsteen inderdaad jaarlijks – of zelfs vaker – schoongemaakt? Dan betaal je tussen de € 55,- en € 100,- voor een schoonmaakbeurt. Hoeveel precies, is afhankelijk van hoe vies de schoorsteen is. En of er bijvoorbeeld vogelnesten in zitten. Dan betaal je wat meer. Ook als je een rieten dak hebt, betaal je wat meer voor schoorsteenvegen, meestal rond de € 100,-.

Verzekerd bij brand

Wil je zeker weten dat je alles goed geregeld hebt bij brand? Zorg dan dat je niet alleen regelmatig de schoorsteen schoonmaakt. Maar sluit ook een goede woonverzekering af. Bereken je premie en je weet binnen 2 minuten hoeveel je daarvoor betaalt. Afsluiten kan direct online, zo ben je snel verzekerd bij schade door bijvoorbeeld brand of diefstal.

Misschien vind je dit ook interessant...