Naar inhoud
rookschade roetschade

Rookschade? Deze verzekering heb je nodig!

Het leven van Klara en Frank stond binnen 1 minuut op z'n kop. Brand. Lees hoe hun verzekering veel zorgen wegnam.
12 februari 2020
Klara en Frank wonen in een vrijstaande woning in het Overijsselse Bathmen. Ze houden van een goed glas wijn ’s avonds bij de houtkachel. Heerlijk ontspannen! Zo ook op zaterdagavond 5 november. Nog wat extra hout in de kachel, dacht Frank. ‘Stoken in een goed huwelijk’, noemt hij het. Dat ontspannen gevoel duurde tot half 11. Toen ging het goed mis.

Brand in de slaapkamer

Klara rook iets vreemds. “Het leek op een brandlucht”, vertelt ze. “Ik wist in ieder geval direct dat het niet goed was.” Samen stoven ze de trap op naar de slaapkamer, waar de geur het hevigst was. “Rook! De hele slaapkamer zat eronder, ik zag geen hand voor ogen.” Geschrokken renden ze de trap weer af. Frank belde intussen 112. Klara: “Gek genoeg dacht ik direct: gelukkig hebben we net onze woonverzekeringen  afgesloten.”

Advies bij brand

De buren zagen ondertussen ook dat de vlammen uit het dak kwamen. Ze stonden zelfs al met emmers water klaar. “De woning niet meer binnen gaan. En niet zelf blussen!”, was het advies van 112. Goed bedoeld, maar weg met die emmers dus.

Frank: “Ons geluk: de brandweer was 2 straten verderop bezig met het blussen van een schoorsteenbrand. Ze waren er dus binnen een paar minuten. Er werd een gat in het dak gezaagd, daarna begon het blussen.”

Oorzaak van de brand

Het is nogal wat, zo’n brand. Dat weet Klara nu ook. “Door alle hectiek viel ik samen met een brandweerman in onze tuinvijver. Achteraf moesten we daar wel om lachen. Anderhalf uur nadat we de brand ontdekten, gaf de brandweer tenslotte sein ‘brand meester’.”

De oorzaak van deze brand blijkt pyrolyse, dat is zelfontbranding. Dat komt in dit geval door langdurige verhitting van de houten draagbalk in de slaapkamer.

Stichting Salvage

De eerste uren na de brand is er stichting Salvage. Die regelen alles voor de eerste 24 uur. Daarna was er direct contact met FBTO, waar Frank en Klara verzekerd zijn. “We konden daar heel gemakkelijk de schade melden . En we hebben ook de aannemer gebeld”, weet Frank nog. “Maar onze eerste zorg was huisvesting.”

Schade-expert via de verzekeraar

"Gelukkig hadden we snel onderdak. Een klein hotel hier in het dorp had nog een kamer vrij. FBTO ging direct akkoord. En stuurde ook al snel de schade-expert, Toine. Een aarde vent! Er komt na zo’n brand een hoop geregel op je af. Dat is best overweldigend”, vindt Klara. Schade-expert Toine neemt ze zoveel mogelijk werk uit handen. “En alles ging in goed overleg. Zo hadden wij zo min mogelijk gedoe."

Rookschade verzekering

Hoe het huis er na de brand uitzag? Een grote puinhoop! “De slaapkamer is compleet uitgebrand. Net als de berging. En de rest van de woning had ook enorme roet- en rookschade. De draagbalken van het dak waren zelfs doorgebrand. De verzekering regelt alles om de woning weer helemaal in orde te maken. Het hele huis is nu hersteld en heeft een nieuw dak. We hebben daarnaast zelf besloten om een nieuwe keuken te plaatsen en de badkamer te vernieuwen.”

En je inboedel dan?

Frank: “We kregen een inboedellijst van FBTO. Op die lijst kun je aangeven wat je mist, of wat beschadigd is. Klara en ik hebben de lijst afzonderlijk van elkaar ingevuld. Het ging om 5 A4’tjes! Je moet hierbij aan alles denken. Van zomerkleding tot skispullen. Onderaan de streep liep dat op tot een behoorlijk bedrag.”

De emotionele gevolgen van brand

Na een brand zijn de materiële gevolgen groot. Maar ook emoties steken de kop op. “De eerste 2 weken na de brand pinkte ik zeker wel eens een traantje weg”, knikt Klara. “Weet je wat écht zeer doet? Dat veel dingen met veel emotionele waarde verbrand zijn. Onze LP’s bijvoorbeeld en talloze dozen met dia’s. Maar ook het speelgoed van de kinderen.”

“Gelukkig hadden we goed contact met FBTO. We hebben veel steun gehad. En hulp bij praktische zaken. Ook zijn we tevreden met onze aannemer. Dankzij de goede verzekering is het hele huis hersteld. We maken een nieuwe start in ons volledig opgeknapte huis!”

Goed verzekerd bij roet- en rookschade

Een speciale brandverzekering bestaat niet. Dit valt onder je inboedel- en opstalverzekering. Frank en Klara hadden deze woonverzekeringen gelukkig goed op orde. Daardoor werd de schade die het huis had opgelopen gewoon vergoed. Wil je ook zeker weten dat je goed verzekerd bent bij brand? Bereken je premie en sluit direct online je verzekering af. Zo heb je alles snel geregeld. Wel zo fijn.

Misschien vind je dit ook interessant...