Naar inhoud

Levensverzekeringen

Een levensverzekering heeft te maken met het leven of overlijden van een persoon. Bijvoorbeeld een beleggingsverzekering of overlijdensrisicoverzekering. Heb je deze verzekering of een andere levensverzekering? Dan vind je hier alle beschikbare informatie.

De levensverzekeringen van FBTO

Beleggingsverzekering

FBTO verkoopt geen beleggingsverzekering meer. Voor bestaande klanten loopt de verzekering gewoon door. Lees meer over de beleggingsfondsen van de beleggingsverzekering.

Lees verderop meer over de belastingregels voor kapitaalverzekeringen per 1 april 2017. 

Lijfrenteverzekering

FBTO verkoopt geen lijfrenteverzekeringen meer. Voor bestaande klanten loopt de verzekering gewoon door. Meer informatie lees je in de brochure Uw lijfrente komt vrij (pdf).

Overlijdensrisicoverzekering

Je kunt bij FBTO nog steeds een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Lees meer over de FBTO Overlijdensrisicoverzekering

Uitvaartverzekering

FBTO verkoopt geen uitvaartverzekeringen meer. Voor bestaande klanten loopt de verzekering gewoon door. Lees meer over de uitvaartverzekering.

Je levensverzekering aanpassen

Overlijden melden

Het overlijden van een verzekerde doorgeven? Gebruik hiervoor het formulier Overlijden verzekerde (pdf). Meer lees je bij een overlijden melden.

Bellen kan ook!

Heb je een vraag over je levensverzekering? Of wil je een verandering doorgeven? Bel ons op: (058) 234 56 78. Je bereikt ons van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur.

Duurzaam beheer

Wij beheren het geld dat je spaart in je kapitaalverzekering en lijfrenteverzekering. Daarbij is het Achmea Maatschappelijk Verantwoord Beleggingsbeleid (MVB-beleid) van toepassing. Je leest meer informatie daarover in het Beleggingsbeleid Achmea

Verandering belastingregels voor kapitaalverzekeringen

Vanaf 1 april 2017 zijn de belastingregels rond het stoppen van sommige kapitaalverzekeringen veranderd. Deze regels gelden voor de Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW), Spaarrekening Eigen Woning (SEW), Beleggingsrecht Eigen Woning (BEW) en kapitaalverzekering Brede Herwaardering. De regels gelden dus voor een:

 • spaarverzekering
 • spaarrekening
 • beleggingsverzekering
 • beleggingsrekening

De regels gelden niet voor premievrije verzekeringen/rekeningen. Weet je niet zeker of de regels ook voor jou gelden? Neem dan contact op met de verzekeraar of bank waar je verzekering of rekening loopt

Je hoeft niet meer minimaal 15 of 20 jaar in te leggen

Met een kapitaalverzekering bouw je belastingvrij een bedrag op waarmee je je hypotheek kunt aflossen. Vanaf 1 april 2017 hoef je daarvoor niet meer minimaal 15 of 20 jaar in te leggen om een belastingvrijstelling te krijgen. Je mag het opgebouwde bedrag laten uitkeren wanneer je dat wilt. Dit heet afkopen.

Wij geven geen advies of het verstandig is om af te kopen. Bekijk goed de voordelen en nadelen op korte en lange termijn. Of vraag aan een financieel adviseur of verzekeringsadviseur wat verstandig is.

Wil je meer weten over de veranderingen? Bekijk hieronder onze veelgestelde vragen over dit onderwerp.

Er zijn nog wel andere regels

Je moet bijvoorbeeld onafgebroken (zonder pauze) ingelegd hebben. Voor de KEW, SEW en BEW geldt dat je het bedrag wel moet gebruiken voor het aflossen van je hypotheek in box 1. Wil je meer over de regels weten? Vraag het aan een financieel adviseur of verzekeringsadviseur.

Veelgestelde vragen

Om voor de vrijstelling in aanmerking te komen is het vanaf 1 april 2017 nog steeds belangrijk dat er jaarlijks premie of inleg is betaald. De regel om minimaal 15 of 20 jaar premie of inleg te betalen geldt niet meer.

De andere regels gelden nog wel:

 • De vrijstelling voor een KEW-SEW-BEW is maximaal € 162.500 per persoon; dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd.
 • De vrijstelling voor een kapitaalverzekering Brede Herwaardering is maximaal € 123.428 per persoon. Dit bedrag wijzigt niet meer.
 • De inleg in het jaar met de hoogste inleg mag nooit meer zijn dan 10 keer de inleg in het jaar met de laagste inleg.
 • De uitkering uit een KEW-SEW-BEW moet helemaal worden gebruikt om de eigen woningschuld (zo veel mogelijk) af te lossen. Deze regel geldt niet voor een kapitaalverzekering Brede Herwaardering.

Met een kapitaalverzekering bouw je bedrag op waarmee je je hypotheek af kunt lossen.

Uitkeringen uit een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW), Spaarrekening Eigen Woning (SEW) en Beleggingsrecht Eigen Woning (BEW) waren tot 1 april 2017 vrijgesteld van inkomstenbelasting:

 • Als minimaal 15 jaar (maximale vrijstelling € 36.900 per persoon) of 20 jaar (maximale vrijstelling € 162.500 per persoon) premie of inleg is betaald.
 • De inleg in het jaar met de hoogste inleg mag nooit meer zijn dan 10 keer de inleg in het jaar met de laagste inleg.
 • De uitkering moet helemaal worden gebruikt om de eigen woningschuld (zo veel mogelijk) af te lossen.

Uitkeringen uit een Kapitaalverzekering Brede Herwaardering (kapitaalverzekering BHW) waren tot 1 april 2017 vrijgesteld van inkomstenbelasting:

 • Als minimaal 15 jaar (maximale vrijstelling € 28.134 per persoon) of 20 jaar (maximale vrijstelling € 123.428 per persoon) premie of inleg is betaald.
 • De inleg in het jaar met de hoogste inleg mag nooit meer zijn dan 10 keer de inleg in het jaar met de laagste inleg.

Voordelen kunnen zijn:

 • Lagere maandlasten. Omdat de eigenwoningschuld lager wordt, betaal je minder rente. En je betaalt geen premie meer voor de KEW/SEW/BEW/kapitaalverzekering BHW.
 • Lagere rente. Als je een spaarhypotheek hebt met een opslag, kan het zijn dat de opslag vervalt. De rente wordt hierdoor lager.

Nadelen kunnen zijn:

 • Mislopen van renteaftrek. Je hypotheek moet omgezet worden. Op je nieuwe lening moet je misschien aflossen. Over het afgeloste deel krijg je geen renteaftrek meer.
 • Risico op een restschuld. De rente die je krijgt op je KEW,SEW of kapitaalverzekering BHW is vaak hoger dan het rendement op een gewone spaarrekening. Bij een beleggingshypotheek zitten de kosten vaak aan het begin van de looptijd. Je bouwt pas later waarde op.
 • Extra kosten die je moet betalen. Zoals taxatiekosten, boeterente bij het eerder aflossen van de lening en advieskosten.

Wij geven geen advies of het verstandig is om af te kopen. Vraag het aan een financieel adviseur of verzekeringsadviseur.

Nee. Afkopen is niet altijd verstandig. Bekijk goed de voordelen en nadelen op korte en lange termijn. Vraag een financieel adviseur of verzekeringsadviseur voor meer informatie.

Om de hierboven genoemde vrijstellingen te krijgen mag je de verzekering of rekening pas premievrij maken als je 15 jaar onafgebroken (zonder pauze) premie hebt betaald. Heb je in het verleden je verzekering of rekening binnen 15 jaar premievrij gemaakt? Dan krijg je geen vrijstelling.