Naar inhoud
Mart staat op het balkon van zijn nieuwbouwwoning

Wonen in een rijtjeshuis. Iets voor jou?

37,8% van onze klanten woont in een rijtjeshuis. Wij hebben alle feiten verzameld over het populairste huis van Nederland.

Rijtjeshuizen: écht Hollands

Wonen in een rijtjeshuis: Hollandser kan bijna niet. 1 op de 3 Nederlanders woont in een rijtjeshuis, ook wel een tussenwoning genoemd. Dat rijtjeshuizen populair zijn is niet zo gek, want veel mensen willen graag een betaalbare woning met 3 slaapkamers, een tuin en een parkeerplek voor de deur.

Het type huis waar je in woont is niet het belangrijkste feit voor geluk. Belangrijker nog is dat je de buurt en de buren leuk vindt. Het spreekwoord luidt niet voor niets: “Beter een goede buur dan een verre vriend.” En zo zijn rijtjeshuizen ontstaan: omdat het voor ouderen fijn was om mensen van dezelfde leeftijd om zich heen te hebben. Inmiddels zijn rijtjeshuizen er voor iedereen: kopers, huurders, oud en jong.

“Het rijtjeshuis is niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Generaties zijn erin opgegroeid.”
moodboard voor het huis van Mart
Mart in zijn rijtjeshuis

Voordelen van wonen in een rijtjeshuis

Wonen in een rijtjeshuis lijkt misschien minder bijzonder dan wonen in een villa, of in een tiny house. Maar het heeft allerlei praktische voordelen. Wist je bijvoorbeeld dat je minder stookkosten hebt bij een rijtjeshuis? Je huis blijft beter warm door je buren. Ook de prijs is vaak gunstiger. Al lopen de prijzen van rijtjeshuizen in Nederland wel ver uiteen. In Utrecht betaal je gemiddeld bijna het dubbele voor een eengezinswoning ten opzichte van een rijtjeshuis in Friesland. Rijtjeshuizen zijn ook redelijk waardevast, omdat er veel vraag naar is. In de verkoop doen ze het beter dan duurdere soorten huizen.

Hoe verzeker je een rijtjeshuis?

Opstalverzekering

Storm, brand, inbraak of water: het kan je vrijstaande huis flink beschadigen. Met de FBTO Opstalverzekering is je huis verzekerd. Meer over onze Opstalverzekering

Inboedelverzekering

Verzeker je bank, kleding, boeken en laptop. Al je spullen in huis zijn verzekerd met de inboedelverzekering. Meer over onze Inboedelverzekering

Buitenshuisverzekering

Verzeker de spullen die je vaak meeneemt onderweg. Zoals je zonnebril, laptop of fotocamera. Bij schade door brand, water en diefstal. Meer over onze Buitenshuisverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering

Heeft iemand schade door jouw schuld? Of door je kind, of je huisdier? Je bent verzekerd als je een aansprakelijkheidsverzekering afsluit. Onze Aansprakelijkheidsverzekering

Stel zelf je woonverzekering samen

Woon jij in een rijtjeshuis, of een ander huis waar je fijn in woont? Dan wil je zonder problemen genieten van je woning en goed verzekerd zijn.
Bereken je premie
Mart leest in de woonkamer van zijn nieuwbouwwoning

Woon je in een rijtjeshuis? 5 tips

  • Heb je regelmatig geluidsoverlast van de buren? Ga met elkaar in gesprek. Niet op het moment dat je boos bent, maar liever op een rustig moment.
  • Denk na over je meubels. Een rijtjeswoning is vaak verdeeld in kleine(re) vierkante ruimtes. Met een ronde eettafel of stoelen met ronde vormen maak je je interieur speels.
  • Heb je een kleine tuin? Denk in mogelijkheden! Er is altijd wel ruimte voor een mini-moestuin, een balkonbarbecue of ‘verticaal tuinieren’.
  • Houd je huis licht. In een rijtjeshuis komt het licht maar van 2 kanten. Door lichte kleuren te gebruiken in je interieur, profiteer je hier het meeste van.
  • Grenst je woonkamer aan de achtertuin? Met openslaande deuren of een schuifpui geniet je er extra van.

Meer inspirerende klantverhalen

Meer relevante verhalen