Naar inhoud
het landschap van Nieuw-Zeeland met een waterspiegel, bossen, bergen en wolkendekken

Corona en reizen: Vast in Nieuw-Zeeland

Bas komt tijdens zijn vakantie in Nieuw-Zeeland vast te zitten in het land door het coronavirus. Wat moet hij doen?
3 juli 2020
Bas Ploos van Amstel en zijn vrouw Martina boeken 1 keer per jaar een lange en verre vakantie. Zo hebben ze afgelopen jaren Thailand, Brazilië en Australië bezocht. Dit jaar besloten ze om Nieuw-Zeeland te ontdekken. Via een reisorganisatie boeken ze een rondreis van maar liefst 5 weken. Genoeg tijd om het land te zien en van de prachtige natuur te genieten. Totdat het coronavirus uitbreekt. Corona en reizen, dat heeft zo z’n gevolgen. Bas en Martina komen vast te zitten in Nieuw-Zeeland. Bas had dit niet voorzien tijdens de voorbereidingen op de reis en bij het afsluiten van hun reisverzekering. Wat moet hij doen?

Voor corona reizen naar Nieuw-Zeeland

Op het moment van vertrek komt het coronavirus al veel voor in Azië. Toch maken Bas en Martina zich niet druk om hun tussenstop in Singapore. Als het stel aankomt in Nieuw-Zeeland merken ze niets van het coronavirus. Er wordt niet gecontroleerd, want er zijn nog geen besmettingen in het land. Bas: “De eerste 3 weken hebben we een auto gehuurd. We zijn begonnen op het Zuidereiland in Christchurch. We zijn in een aantal weken via prachtige natuur, bergen en meren naar het plaatsje Kaikoura gereden.”

een echtpaar staat met een helicopter op een helling, met op de achtergrond bergtoppen
een man loopt op een goed onderhouden pad dat dwars door het ongerepte landschap van Nieuw-Zeeland loopt

Vlucht geannuleerd

Na 2 weken vakantie krijgt Bas een e-mail dat hun terugvlucht is geannuleerd. Bas: “We zouden terugvliegen via Singapore en dachten dat de situatie met het virus daar geen probleem was. Tijdens onze vakantie hoorde we van familie dat het virus ook Europa had bereikt en was uitgegroeid tot een pandemie.”

Op zoek naar andere opties

Na hun doorreis naar het Noordereiland bezoeken Bas en Martina een ticketcenter. Daar blijkt dat vluchten op korte termijn naar Nederland onbetaalbaar zijn. Bas: “Er werden vluchten aangeboden van zo’n € 10.000,- per ticket. De enige luchtvaartmaatschappij met betaalbare tickets was Qatar Airways. We besloten om een ticket terug naar Nederland te boeken voor 2 weken later. Dat het pas zo laat kon maakte voor ons niet uit, wij voelden ons veilig in Nieuw-Zeeland.”

Land op slot

Toen er ook in Nieuw-Zeeland coronabesmettingen werden gemeld, werden de grenzen gesloten en mocht niemand het land in. Op de supermarkt na was alles dicht. Bas: “Ons werd verteld dat het nog 1 dag mogelijk was om te verplaatsen naar een andere plek. Daarna zou het hele land op slot gaan. We besloten om ons hotel te verlaten en een huisje met eigen keuken en badkamer te huren. Zo zaten we dichtbij het vliegveld en waren we niet afhankelijk van anderen.”

Toch hebben Bas en Martina die weken dat ze vastzaten in het huisje een fijne tijd gehad. Bas: “Het was elke dag zo’n 23 graden, we hebben gewandeld in de prachtige omgeving en gezwommen in de zee. Het was fantastisch.”

Goed voorbereid op reis

Bas kijkt terug op een mooie reis en een bijzondere ervaring. Ondanks de onverwachte gebeurtenissen van deze vakantie, zou hij niets veranderen aan de voorbereiding van een volgende verre reis. Bas: “We waren goed voorbereid, maar werden overvallen door de annulering van de vlucht. Zoiets als een pandemie kun je niet van tevoren bedenken. “

Gelukkig liep het bij Bas goed af. Maar het had ook gekund dat hij dure medische hulp nodig had gehad. En dat in het buitenland. Dan kun je maar beter goed verzekerd zijn. Bereken je premie en sluit direct online je reisverzekering af. Zo ben je direct verzekerd op reis, ook als er onverwachte dingen gebeuren.

Misschien vind je dit ook interessant...