Naar inhoud

Kies je verzekerd bedrag

Met de FBTO Overlijdensrisicoverzekering kies je zelf je verzekerd bedrag. Je kunt je verzekeren voor ieder bedrag tussen de € 10.000,- en € 750.000,-. Jij kiest wat bij jouw leven past. Maar hoe weet je welk bedrag je moet kiezen?

Wat heb je nodig?

Het verzekerd bedrag is voor iedereen anders. Het maakt verschil of je bijvoorbeeld samenwoont met je partner of een gezin hebt. Wil je weten welk bedrag bij jou past? Dan kun je jezelf de volgende 3 vragen stellen:

  1. Wat zijn de kosten die meteen na overlijden betaald moeten worden?
    Bijvoorbeeld: uitvaart, hypotheek, leningen, belasting of vervanging van een leaseauto.
  2. Welk inkomen heeft mijn partner of het gezin nodig om de dagelijkse kosten te betalen?
    Bijvoorbeeld: eten en drinken, huur, gas/water/licht, vervoer, kinderopvang, kleding, abonnementen, sport, hobby’s en vakanties.
  3. Wat is er allemaal al geregeld?
    Bijvoorbeeld: nabestaandenpensioen, het inkomen van je partner of bijvoorbeeld verzekeringen die ervoor zorgen dat schulden worden afbetaald.

De antwoorden op deze vragen geven je een idee welk verzekerd bedrag bij jou past. Vergeet ook niet de kosten die in de toekomst gemaakt kunnen worden. Zoals bijvoorbeeld studiekosten voor de kinderen, onderhoud van je huis, vervanging van meubels, apparaten of een auto of fiets. En soms spaar je al voor dingen. Hoe langer je leeft, hoe langer je kunt sparen. Dus dan heb je in de toekomst bijvoorbeeld minder nodig. En hoef je de verzekering ook minder aan te vullen.

Download de checklist ‘Schatting Verzekerd Bedrag’

We hebben een handige checklist voor je gemaakt. Op deze checklist kun je je verwachte kosten en inkomsten invullen. Het geeft je een overzicht bij het kiezen van het verzekerd bedrag dat bij jouw leven past. Download de Checklist Schatting Verzekerd Bedrag (pdf) en vul in. Let op! Het is een hulpmiddel en geeft een schatting van je verzekerd bedrag. Het is geen analyse. Voor een officiële analyse kun je een financieel adviseur of verzekeringsadviseur vragen.

Past het verzekerd bedrag nog bij je situatie?

Soms verandert er iets in je leven. Je verandert van baan. Heb je dan bijvoorbeeld nog steeds een nabestaandenpensioen en is die nog voldoende? Misschien is het dan verstandig om het verzekerd bedrag bij je overlijdensrisicoverzekering (ORV) aan te passen.

FBTO geeft geen advies

Je stelt bij FBTO zelf je verzekering samen. Wij geven je geen advies, maar wel genoeg informatie zodat je de beste keuze kunt maken. Jij bepaalt hoe jouw FBTO Overlijdensrisicoverzekering eruit ziet. Verandert er iets in je leven? Dan pas je de overlijdensrisicoverzekering makkelijk aan. Je hoeft hiervoor geen extra kosten te betalen.

Kosten en premie van je overlijdensrisicoverzekering

Het verzekerd bedrag heeft invloed op de hoogte van je premie. Maar bijvoorbeeld ook je leeftijd. Bereken je je premie online? Dan zetten wij voor jou alle kosten van je overlijdensrisicoverzekering op een rij. Wel zo duidelijk.