Naar inhoud

Looptijd overlijdens­risico­verzekering

De looptijd van je overlijdensrisicoverzekering zegt iets over hoe lang je verzekerd bent. Als je de FBTO Overlijdensrisico­verzekering afsluit, kies je zelf de looptijd.

Hoeveel jaar wil je verzekerd zijn?

Je sluit de overlijdensrisicoverzekering af voor minimaal 1 jaar, dat is dus de minimale looptijd. De verzekering loopt maximaal door tot de 75e verjaardag van de verzekerde. Lees hierover meer in de voorwaarden (pdf).

Om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, gelden ook afspraken voor de leeftijd.

De looptijd aanpassen

Past de looptijd nog bij je situatie? Wil je de looptijd van de overlijdensrisicoverzekering verlengen of verkorten? Gebruik hiervoor het Wijzigingsformulier Overlijdensrisicoverzekering (pdf). Houd er rekening mee dat verlengen van de looptijd alleen mogelijk is als de verzekerde jonger is dan 68 jaar. En we vragen om een nieuwe gezondheidsverklaring.

Heb je de overlijdensrisicoverzekering verpand? Dan heb je wel toestemming nodig van de pandhouder. Dit is bijvoorbeeld je bank of hypotheekverstrekker.

Let op: een aanpassing van de looptijd van je overlijdensrisicoverzekering heeft gevolgen voor de premie.

Kunnen we je helpen?

Heb je vragen over de looptijd? Of wil je weten wat de gevolgen zijn van een aanpassing? Bel ons op (058) 234 56 78.

Veelgestelde vragen

Dan stopt de verzekering. Met de FBTO Overlijdensrisicoverzekering spaar je niet. Deze verzekering keert alleen uit als de verzekerde voor de einddatum van de verzekering overlijdt.

Ja, je kunt je overlijdensrisicoverzekering voor de einddatum op je polis stopzetten. Je hebt dan wel van je hypotheekverstrekker (bijvoorbeeld de bank) een formulier nodig waarop staat dat ze akkoord zijn.

Je betaalt elke maand dezelfde premie. 

  • Hoewel het risico dat de verzekerde overlijdt steeds groter wordt, blijft de premie gelijk. Je betaalt dan in het begin eigenlijk een te hoge premie. Terwijl je op het einde juist een te lage premie betaalt. De premie die je betaalt is dus een gemiddelde premie.
  • De premie die je in het begin te veel betaalt, gebruiken we om de te lage premie aan het einde aan te vullen.
  • Kies je voor een verzekerd bedrag dat daalt (lineair of annuïtair)? Dan betaal je minder lang premie. Hoe lang je premie betaalt, weet je als je je premie berekent.

Nee, de premies voor de overlijdensrisicoverzekering zijn niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. En dat geldt ook voor de afsluitkosten van € 69,-. Let op! Heb je je overlijdensrisicoverzekering verpand aan je hypotheek? Dan kun je 1 keer je afsluitkosten opgeven bij je belastingaangifte. Lees meer over de belastingregels die gelden.