Naar inhoud

Veelgestelde vragen Rijstijl

Hier vind je een overzicht van de veelgestelde vragen over de Rijstijl van onze autoverzekering.

De FBTO Rijstijl app

We meten je rijstijl met de pod en de FBTO Rijstijl app. Dat doen we op de onderdelen remmen, optrekken of versnellen én het nemen van bochten. Je rijstijl bepaalt je score. Hoe beter je score, hoe meer geld je terugverdient. Tot wel 30%. Dit bedrag krijg je elke maand op je rekening.

We vergelijken je rijscore met andere Rijstijl rijders. Op basis daarvan kunnen we de berekening 1 of 2 keer per jaar aanpassen. Hierdoor kun je bij een zelfde score meer of minder terugverdienen. In de voorwaarden lees je hier meer over.

Goed om te weten, soms moet iemand Rijstijl aanzetten om een FBTO Autoverzekering af te kunnen afsluiten. Dat is afhankelijk van het aantal schadevrije jaren in combinatie met leeftijd en de leeftijd van de auto.

Nee, je kunt beter nog even wachten totdat je de pod hebt gekregen. Die krijg je binnen 5 werkdagen thuisgestuurd.

Vanaf dat moment staat je auto voor je klaar in de app. Je hoeft ‘m alleen aan te klikken en je bent klaar om te gaan. 

Let op, dat doe je met je MijnFBTO inloggegevens. Na het afsluiten van je verzekering krijg je een e-mail met instructies hoe je dat doet. Of maak je account aan op fbto.nl.

Ja. De pod maakt verbinding met de telefoon, niet met het voertuig. Dit betekent dat de technologie werkt, het maakt niet uit welk merk en type je auto hebt. En hoe oud je auto is.

De app werkt op alle gangbare versies van Android en iPhone.

Nee, de pod verbindt alleen met je telefoon. Zorg er daarom voor dat je Bluetooth aan staat op je telefoon.

Jazeker. 🎡 De pod is alleen verbonden met de telefoon van de bestuurder. Het heeft geen impact op de verbinding tussen de telefoon en de auto.

Ja. De app blokkeert de telefoon niet. De pod meet alleen het rijgedrag op basis van G-krachten (dus zonder GPS). Je kunt gewoon via de telefoon navigeren, iemand bellen of een andere Spotify lijst opstarten.

De pod

Een pod is een klein bluetooth apparaatje, zo groot als een 2 euro munt. Het praat met je telefoon via de FBTO Rijstijl app. Je hoeft β€˜m niet te betalen, die krijg je van ons in bruikleen.

Zodra je in de auto stapt, maakt de pod automatisch verbinding met de app. Zo weten we dat je in je auto zit en dat de app de rit moet registreren. Tijdens de rit verzamelt de app data en kunnen we je rijstijl meten.

Plak de pod op het raam, achter je achteruitkijkspiegel.

De pod gaat ruim 200.000 km mee gedurende 4 jaar. En maak je geen zorgen... Als de batterij van je pod leeg is, krijg je een nieuwe. Neem in dat geval even contact met ons op.

Open de app dan even als je in de auto zit. Bij instellingen kun je zien wat de batterijstatus is. Kun je geen verbinding maken? Neem dan contact met ons op.

Als Bluetooth uitstaat kan de app de pod niet automatisch vinden. En krijgt ie geen ritten door. Dat betekent dat we geen maandscore kunnen berekenen en je geen premie terugverdient. Daarom moet Bluetooth altijd aanstaan.

Dat klinkt ernstiger dan het is. πŸ˜‰ Bluetooth staat op 'standby' en verbruikt daardoor praktisch geen batterij. Pas op het moment dat je instapt en gaat rijden, wordt de app actief gebruikt en zal het wat batterij verbruiken.

We gebruiken Bluetooth Low Energy: zelfs als de pod verbonden is, verbruikt het nog bijna geen energie.

De score

De score wordt opgebouwd uit 3 onderdelen die de pod kan meten tijdens het rijden: optrekken/versnellen, remmen en bochten. De pod meet het rijgedrag op basis van G-krachten.

Probeer bijvoorbeeld langzaam en in 1 beweging op te trekken of te versnellen én te remmen. En ga niet te snel door de bochten. Succes πŸ‘Š

Ben je het niet eens met je rijscore? Heb je bijvoorbeeld een rit niet zelf gereden. Of ben je het niet eens met je korting? Stuur dan een chat of een appje naar onze collega’s van het Klantcontact. Zij helpen je verder.

Elke maand storten we het geld op je rekening. Dat krijg je aan het einde van de maand. Je krijgt van tevoren een mailtje hoe hoog dat bedrag is.

Ja, de pod registreert alle ritten en slaat ze op. De volgende keer dat je telefoon met de pod verbindt, zie je alle ritten in de app. Aan het icoontje kun je zien welke ritten zonder je telefoon zijn gereden.

Problemen oplossen

Binnen 5 werkdagen na het afsluiten van de FBTO Autoverzekering met Rijstijl krijg je de pod thuisgestuurd. Heb je nog steeds niets gekregen? Neem dan even contact  met ons op.

Het kan zijn dat de pod in de slaapstand staat. Schud β€˜m heen en weer of druk in het midden van de pod om hem wakker te maken. Probeer dan nog eens de pod te vinden met de telefoon.

Werkt het nog steeds niet? Controleer dan of je pod niet al aan de telefoon gekoppeld is via de Android/iOS Bluetooth instellingen.

Dat doe je zo:

 1. Ga naar instellingen op de app
 2. Ga naar Bluetooth en controleer of pod in de lijst van verbonden apparaten staat
 3. Verwijder dit apparaat hier (ontkoppelen/vergeet verbinding)
 4. En gebruik daarna de FBTO Rijstijl app om de pod te koppelen

Vervelend, maar kan gebeuren. Zo los je het op:

 1. Update de app via de Google Play Store/Apple App Store naar de laatste versie.
 2. Open de app en controleer of er een pod is toegevoegd aan de app (bij menu instellingen).
 3. Staat hij er niet tussen, dan moet de pod gekoppeld worden.
 4. Heb je een Android telefoon? Stel de batterijmanager/energiemanager zo in dat optimaliseren van de FBTO Rijstijl app wordt gestopt.

Het icoontje blijft staan, omdat anders de app wordt uitgeschakeld. Wil je het icoontje niet meer zien? Ga naar je notificatie-instellingen van je telefoon om dit aan te passen.

 1. Verwijder de FBTO Rijstijl app op je oude telefoon.
 2. Ga in je auto zitten… telefoon niet vergeten.
 3. Installleer de app op je nieuwe telefoon.
 4. Volg de instructies op het scherm en rijden maar. πŸš—

Om verspilling te voorkomen, gebruiken we de pod opnieuw. Wil je ‘m naar ons terug sturen? Dat kan naar:

FBTO
Antwoordnummer 10
8900 VC Leeuwarden

Een postzegel plakken is niet nodig.

Ps. Vergeet niet de pod te verwijderen uit de FBTO Rijstijl app voordat je ‘m terugstuurt. Anders denkt de app dat je gecrasht bent. 😱

Privacy

We gaan vertrouwelijk met je data om. We gebruiken je gegevens alléén om je score te bepalen. De locatiegegevens van je telefoon houden we niet bij en we weten dus niet waar je bent geweest. Dat hebben we niet nodig om je rijstijl te meten. En we geven je data ook niet aan anderen.

Deze gegevens houden we van je bij:

 • Rit-tijd
 • Type en versie van het besturingssysteem (Android of iOS) van de gebruikte telefoon en de versie van onze app die is geïnstalleerd
 • Het aantal harde en middelzware remgebeurtenissen per rit
 • Het aantal harde en middelzware acceleratiegebeurtenissen per rit
 • Het aantal zware en middelzware bochten per rit

We houden niet bij hoe snel je rijdt of waar je rijdt. Daarom gebruiken of bewaren we de locatie gegevens van je telefoon niet. Die gegevens hebben we niet nodig om je rijstijl te meten.

Nee. We gebruiken je gegevens alléén om je score te bepalen. De locatie gegevens van je telefoon houden we niet bij en we weten dus niet waar je bent geweest.

Nee, we weten niet of je te snel hebt gereden. Dat meten we niet. We gebruiken je gegevens alleen om de score te bepalen.