Naar inhoud

5 tips voor zwarte zaterdag

Vakantie! Je kunt niet wachten naar de zomerzon af te reizen. Maar … liever niet op zwarte zaterdag. Deze tips helpen.
9 augustus 2018

Vakantie! Op zaterdagen is het extra druk; zwarte zaterdag. Tussen eind juli en eind augustus ontstaan vaak lange files op de Autoroute du Soleil in Frankrijk. Hier komt al het vakantieverkeer richting het zuiden samen. Met honderden kilometers file als gevolg. We geven je 5 tips om zwarte zaterdag goed door te komen.

5 handige tips

FBTO geeft je 5 handige tips om de verkeersdrukte op zwarte zaterdag te vermijden. Of, als het écht niet anders kan, een beetje draaglijk te maken.

1. Vertrek laat in de middag

Veel vakantiegangers denken de files voor te zijn door vroeg in de ochtend te vertrekken. Dat werkt natuurlijk niet als iedereen het doet! Een betere tactiek is om laat op pad te gaan. Slaap lekker uit, neem een uitgebreide lunch, pak de auto in en vertrek aan het einde van de middag. Zo vermijd je niet alleen de files. Je bent ook beter uitgerust!

2. Blijf op de hoogte

Via de radio of de website van de ANWB of Bison Futé kun je de verkeersdrukte op de voet volgen. Zo kun je op tijd reageren. Sluit je aan in de file? Rijd je om? Of ga je op zoek naar een hotel of camping om te overnachten?

3. Neem genoeg eten en drinken mee

Er is één ding vervelender dan in de file staan... met knorrende maag of droge mond in de file staan! Zorg dat de koelbox goed gevuld is met hapjes en drankjes.

4. Op tijd tanken

Zorg dat je tank goed gevuld is voordat je de file inrijdt. Je moet er toch niet aan denken dat je zonder benzine komt te staan met het benzinestation kilometers verderop… Houd er rekening mee dat file rijden meer benzine kost, zeker als je met een caravan op vakantie gaat en de airco op de hoogste stand staat.

5. Auto op orde

Doe een extra controle voor vertrek. Bandenspanning op orde? Vloeistoffen op peil? Neem voor de zekerheid extra koelvloeistof mee en zorg dat je reserveband in goede staat is.

Misschien vind je dit ook interessant...