Naar inhoud
een vrouw in een grijze elektrische Renault ZOE

Alles over het geluid van elektrische auto’s

Een elektrische auto is fantastisch én geluidloos. Hoe zorg je ervoor dat ze je toch horen?  Wij zochten het uit.
15 juni 2021
Een elektrische auto heeft veel voordelen: ze zijn beter voor het milieu, ze trekken snel op, de onderhoudskosten zijn vaak lager, elektriciteit is goedkoper dan benzine of diesel én ze zijn muisstil. Maar dat laatste kan gevaarlijke situaties opleveren. Je kunt voor een creatieve oplossing gaan, zoals in de video hieronder, maar er zijn ook andere mogelijkheden.

Te stille auto? Creatieve oplossing!

Waarom maken elektrische auto’s geen geluid?

Elektrische auto’s zijn zo stil omdat ze geen verbrandingsmotor hebben. De motor zorgt namelijk voor een groot deel van het geluid van een auto, samen met het geluid van de wind en de banden op de weg. Wanneer je langzaam rijdt, maken de elektrische motor, banden en wind samen zó weinig geluid, dat je een elektrische auto bijna niet hoort.

Vaker betrokken bij ongelukken

Stille elektrische auto’s zijn fijn voor jou als bestuurder of passagier en voor mensen die vlakbij een weg wonen, maar het heeft ook nadelen. Zo’n stille auto hoor je bijna niet aan komen en dat kan gevaarlijk zijn voor fietsers en voetgangers. Waarschijnlijk ben je zelf ook wel eens geschrokken van een elektrische auto die je ‘ineens’ inhaalde, terwijl je lekker op je fiets zat. Uit Amerikaans onderzoek blijkt zelfs dat elektrische auto’s 37% vaker betrokken zijn bij ongelukken met fietsers of voetgangers, dan benzine- of dieselauto’s.

Oplossing: geluid toevoegen

Sinds 1 juli 2019 is voor nieuwe elektrische auto’s een Acoustic Vehicle Alerting System (AVAS) verplicht. Dat is een systeem dat ervoor zorgt dat een auto geluid maakt als hij minder dan 20 kilometer per uur rijdt of achteruitgaat. Het kunstmatige motorgeluid wordt automatisch afgespeeld zodat het hoorbaar is voor andere weggebruikers. In sommige auto’s kun je het ook over de speakers afspelen, zodat je er als bestuurder zelf ook van kan genieten.

Hoe klinkt een elektrische auto?

Autofabrikanten nemen de AVAS heel serieus: veel fabrikanten hebben speciale sound engineers in dienst, die zich bezighouden met de vraag wat het allerbeste geluid is voor een elektrische auto. Moet hij klinken als een snelle sportwagen? Een lichte pieptoon? Of een geluid dat doet denken aan een UFO? Veel fabrikanten kiezen voor een soort zoemtoon. Natuurlijk klinkt ieder merk anders, zodat de échte kenner kan horen of er een elektrische BMW, Renault of Tesla aankomt. De wetgeving geldt alleen voor auto’s die na 1 juli 2019 zijn gebouwd. Iets oudere elektrische auto’s, zoals de Renault ZOE van Rowan, zijn nog geruisloos. Of moeten zélf aan de slag, net zoals in de video.

Elektrische auto verzekeren

Bij FBTO verzekeren we natuurlijk ook je elektrische auto. Jij kiest of je een WA, WA-Plus of een WA-Casco autoverzekering afsluit. Bereken je premie en je weet binnen 2 minuten waar je aan toe bent.

Misschien vind je dit ook interessant...