Naar inhoud

Terugbrengservice buitenland

Soms kun je zelf niet terugrijden naar huis als je in het buitenland zit. Omdat je ziek bent of een ongeluk hebt gehad bijvoorbeeld. De FBTO Alarmcentrale helpt in geval van nood. Met de FBTO Zorgverzekering (basisverzekering) en de module Zorg in het buitenland kun je een vergoeding krijgen als je vanuit het buitenland moet worden teruggebracht naar huis (repatriëring).

De vergoeding in het kort

Snel weten hoe het zit? Bekijk je vergoeding hieronder. Meer informatie vind je in de veelgestelde vragen.
2023
Basisverzekering
Ja, max. 200 kilometer
Aanvullende module
Zorg in het Buitenland
Eigen risico
Ja
Toestemming nodig
Ja, van de FBTO Alarmcentrale

100% vergoed bij zorgverlener met contract

Dat is een zorgverlener waar we afspraken mee hebben. Je vindt onze gecontracteerde zorgverleners in de Zorgzoeker. Bij een zorgverlener zonder contract krijg je meestal minder vergoed

Veelgestelde vragen

Wat vergoedt de basisverzekering?

Je krijgt een vergoeding voor:

  • medisch noodzakelijk ziekenvervoer tot 200 kilometer, per ambulance of vliegtuig naar een zorginstelling of de woonplaats in Nederland
  • medisch noodzakelijke repatriëring naar een beter of gespecialiseerd ziekenhuis in het buitenland, als de behandelende artsen dit voorstellen
  • vergoeding van kosten van de voorgeschreven medische begeleiding tijdens de repatriëring

Wat vergoedt de aanvullende module Zorg in het buitenland?

Met de aanvullende module Zorg in het buitenland wordt onder voorwaarden de terugbrengservice vergoed. Je krijgt een vergoeding voor:

  • medisch noodzakelijk ziekenvervoer vanaf 200 kilometer. Per ambulance of vliegtuig naar een zorginstelling of adres in Nederland
  • vergoeding van kosten van de voorgeschreven medische begeleiding tijdens de repatriëring

De vergoeding is voor:

  • mensen die repatriëring nodig hebben van meer dan 200 kilometer. Het ziekenvervoer moet voortvloeien uit spoedeisende zorg in het buitenland.

Bekijk ook de vergoeding in 2022.

Je krijgt geen vergoeding voor ziekenvervoer.

Je betaalt eigen risico over de eerste 200 kilometer van een repatriëring. Voor vergoedingen uit de aanvullende module Zorg in het buitenland betaal je geen eigen risico.

Je hebt geen eigen bijdrage.

Bel altijd direct met de FBTO Alarmcentrale. Je kunt 24/7 bellen naar +31 (0)58 234 56 50. De medewerkers van de FBTO Alarmcentrale bepalen of je gebruik kunt maken van de terugbrengservice. Zij regelen ook dat je naar huis wordt gebracht. Daarom is snel contact met de alarmcentrale erg belangrijk.

Nee, je mag rechtstreeks contact opnemen met een zorgverlener. 

Ja, je hebt vooraf toestemming nodig van de FBTO Alarmcentrale.

De aanvullende module Zorg in het buitenland kun je direct aanzetten als je de basisverzekering afsluit. Maar je kunt de module ook later in het jaar aanzetten wanneer het jou uitkomt. De module gaat dan in op de 1e van de volgende maand. Zet je bijvoorbeeld in maart een module aan? Dan gaat de module 1 april in. Je kunt vanaf 1 april de module gebruiken. Dan ga je dus ook premie betalen.

Lees de voorwaarden

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De vergoeding in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 202320222021.

Zo werkt de FBTO Zorg app

De FBTO Zorg app kan méér dan zorgnota's declareren alleen. Bekijk de video en ontdek alle voordelen!