Naar inhoud

Bicros en cros-hoor­toestel 

Ben je doof aan 1 oor? Met de FBTO Basisverzekering kun je een vergoeding krijgen voor een bicros- of cros-hoortoestel. Heb je een normaal hoortoestel nodig? Kijk dan bij de vergoeding voor een gehoorapparaat.

De vergoeding in het kort

Snel weten hoe het zit? Bekijk je vergoeding hieronder. Meer informatie lees je in de Veelgestelde vragen.
2023
Basisverzekering
100% tot 18 jaar, 75% vanaf 18 jaar
Aanvullende module
Gezichtszorg & Orthodontie
Eigen risico
Alleen als je naar een leverancier zonder contract gaat
Eigen bijdrage
25% als je 18 jaar of ouder bent. Met Gezichtszorg & Orthodontie kun je hiervoor een vergoeding krijgen
Verwijzing nodig
Ja, van je kno-arts of audiologisch centrum
Toestemming nodig
Als je naar een audicien zonder contract gaat of als je gehoorverlies minder is dan 70 dB

 

Minder vergoed bij zorgverlener zonder contract

Met een niet-gecontracteerde zorgverlener hebben we geen afspraken. Ga je naar een zorgverlener zonder contract? Dan krijg je meestal minder vergoed

Veelgestelde vragen

Wat vergoedt de basisverzekering?
Hoeveel je vergoed krijgt hangt af van je leeftijd. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan krijgt je 100% van de kosten vergoed. Ben je 18 jaar of ouder? Dan krijg je 75% vergoed. De overige 25% moet je zelf betalen. Dat is je eigen bijdrage. Je kunt een vergoeding krijgen voor de eigen bijdrage met de module Gezichtszorg & Orthodontie.

Waarvoor krijg je een vergoeding?
Je krijgt een vergoeding voor:

  • Cros-hoortoestel
  • Bicros-hoortoestel
  • Een buitencategorie (bi)crosshoortoestel als dit medisch noodzakelijk is. Dit bepaalt een audioloog in een audiologisch centrum. Je zorgverlener weet of je toestel een buitencategorie is.

Ga je naar een audicien waarmee we een contract hebben? Dan leen je een nieuw hoortoestel. Ga je naar een audicien waarmee we geen contract hebben? Dan koop je het hoortoestel. In de FBTO Zorgzoeker vind je alle gecontracteerde audiciens.

Moet je hulpmiddel vervangen worden?
Neem voor reparatie of vervanging contact op met de leverancier van het hoortoestel. Je gebruikt je hoortoestel minimaal 5 jaar. Daarna kun je bij de audicien een nieuwe aanvragen. Heb je eerder een nieuw toestel nodig? Dan vraagt je audicien eerst toestemming aan bij ons.

Wat vergoedt de aanvullende module Gezichtszorg & Orthodontie?
Vanuit de module Gezichtszorg & Orthodontie krijg je een vergoeding van maximaal € 250,- voor de eigen bijdrage. Je moet alleen een eigen bijdrage betalen als je 18 jaar of ouder bent. Let op: heb je dit jaar al eerder zorg gebruikt uit de module? Dan kan het zijn dat je het maximale bedrag, of een deel van het maximale bedrag hebt opgemaakt en een deel zelf moet betalen.

Bekijk ook de vergoeding in 2022.

  • Onderhoud
  • Nieuwe batterijen

Nee, je betaalt geen eigen risico. Maar ben je 18 jaar en ouder en kies je voor een niet gecontracteerde leverancier? Dan betaal je wel eigen risico.

Ja, vanaf 18 jaar betaal een eigen bijdrage van 25% bij gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorgverleners. Je krijgt een vergoeding voor de eigen bijdrage vanuit de module Gezichtszorg & Orthodontie.

Ben je jonger dat 18 jaar?
Dan betaal je geen eigen bijdrage.

Je kunt naar een audicien. Alle audiciens waarmee we een contract hebben vind je in de FBTO Zorgzoeker. Ga je naar een audicien waarmee we geen contract hebben? Ga dan naar een audicien die geregistreerd staat bij Stichting Audicienregister (StAr). of Stichting Erkenningsregeling leveranciers Medische Hulpmiddelen (SEMH).

Ja, je hebt een verwijzing nodig. Je kunt een verwijzing vragen aan:

  • Een audiologisch centrum
  • Kno-arts

Soms heb je toestemming nodig vooraf:

  • Als je een beetje gehoorverlies hebt. Heb je gehoorverlies van 35 dB tot en met 69 dB? Dan heb je toestemming van ons nodig. Je audiologisch centrum, kno-arts of triage-audicien vraagt de toestemming voor je aan bij ons. Heb je 70 dB of meer aan gehoorverlies? Dan heb je geen toestemming nodig.
  • Als je naar een audicien gaat waarmee we geen contract hebben.

De module Gezichtszorg & Orthodontie kies je tegelijk met de basisverzekering per 1 januari. De module blijft aan staan tot en met 31 december.

Lees de voorwaarden

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De vergoeding in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 202320222021.

Zo werkt de FBTO Zorg app

De FBTO Zorg app kan méér dan zorgnota's declareren alleen. Bekijk de video en ontdek alle voordelen!