Naar inhoud

Dieet en dieet­advisering

Heb je een om medische redenen zorg nodig van een diëtist? Met de FBTO Zorgverzekering (basisverzekering) heb je recht op een vergoeding onder voorwaarden. Heb je geen medische indicatie? Dan kun je met de aanvullende module Conditie & Fitheid een vergoeding voor voedingsvoorlichting krijgen.

Wat is diëtetiek?

Diëtetiek bestaat uit voorlichting en advies op het gebied van voeding en eetgewoonten. De diëtetiek heeft een medisch doel. Hoe deze zorg er voor jou uitziet hangt af van welke zorg de diëtist jou te bieden heeft.

Wat vergoedt de basisverzekering in 2020?

Vanuit de basisverzekering krijg je een vergoeding voor 3 uur diëtetiek door een diëtist. Dit is 3 uur per kalenderjaar. Om een vergoeding te krijgen moet je voldoen aan 2 voorwaarden:

 1. Je krijgt de behandeling van een diëtist. En niet van een gewichtsconsulent.
 2. Je hebt een medische indicatie. Dat betekent dat je (huis)arts, tandarts of medisch specialist je heeft doorverwezen.

Hebben wij een contract met je zorgverlener?

Hoeveel je vergoed krijgt hangt af van de polis die je hebt. En van wie je de zorg krijgt. Je krijgt minder vergoed bij een zorgverlener zonder contract. Je vindt de diëtisten met wie wij een contract hebben met de FBTO Zorgzoeker.

Zorgverlener met contract:

 • Restitutiepolis: 100% vergoeding
 • Naturapolis: 100% vergoeding

Zorgverlener zonder contract:

 • Restitutiepolis: 100% vergoeding van het wettelijke maximale tarief (WMG-tarief) of als dat er niet is 100% van het marktconforme tarief
 • Naturapolis: 75% vergoeding van het gemiddeld door ons gecontracteerd tarief

Bekijk de maximale tarieven (pdf) die wij vergoeden bij een zorgverlener zonder contract.

Wat vergoeden we niet?

Niet alle methodes om af te vallen worden vergoed met de basisverzekering of de aanvullende module. Je krijgt bijvoorbeeld geen vergoeding voor:

 • afspraken buiten normale werktijden
 • niet-nagekomen afspraken
 • eenvoudige korte rapporten en moeilijke, tijdrovende rapporten
 • Voedingssupplementen
 • Een afslankclub

Heb ik een verwijzing nodig?

Je hebt geen verwijzing nodig.

Wat vergoedt de aanvullende module Conditie & Fitheid?

Staat de aanvullende module Conditie & Fitheid bij jou aan? En wil je graag voedingsvoorlichting of advisering op het terrein van voeding, zonder medisch doel? Dan krijg je wel een vergoeding als je graag meer wilt leren over voeding van een gewichtsconsulent of diëtist.

De gewichtsconsulent moet zijn aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland. De vergoeding is maximaal € 150,- per kalenderjaar.

Of red jij je prima met online programma van Happy Weight? Ook dit wordt vergoed onder de module Conditie & Fitheid tot maximaal € 150,- per kalenderjaar.

Wanneer kan ik de module aanzetten?

De module Conditie & Fitheid kies je tegelijk met de basisverzekering. De module blijft aanstaan tot en met 31 december.

Heb ik eigen risico?

Ja, je betaalt eigen risico voor zorg uit de basisverzekering als je 18 jaar of ouder bent. Voor een vergoeding uit de aanvullende module heb je geen eigen risico.

Wat zijn de voorwaarden voor 2020?

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De voorwaarden voor andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 2019 of 2018.