Naar inhoud
Een vrouw zit in kleermakerszit voor de bank op de grond, met overal om haar heen papierwerk

Eigen risico 2020: 6 vragen en antwoorden

Heb je zorg nodig? Dan krijg je soms te maken met eigen risico. Lees hoe dit zit in 2020, wanneer je betaalt en hoeveel.
13 november 2019
Je gebruikt medicijnen, breekt je been of moet onverhoopt met de ambulance mee. Zodra je zorg nodig hebt en je hiervoor een vergoeding krijgt vanuit je zorgverzekering , kan het zijn dat je te maken krijgt met het eigen risico. In 2020 veranderen de regels rondom het eigen risico, zoals dat bijna elk jaar gebeurt. We vertellen je graag wat er precies verandert. En hoe het nu eigenlijk zit met dat bedrag.

1. Wat is het eigen risico ook alweer?

Als je zorgkosten maakt, dan betaal je de eerste kosten vaak zelf. Op enkele uitzonderingen na. In 2008 kregen we in Nederland voor het eerst mee te maken. Destijds was het eigen risico € 150,-. Sindsdien is het bedrag jaarlijks verhoogd tot 2016. Toen werd het eigen risico vastgesteld op € 385,- en dat is het nu nog steeds. Ook het eigen risico in 2020 is dus € 385,-. De hoogte van het bedrag wordt wettelijk bepaald en is dus voor iedereen gelijk.

Eigen risico: zo werkt dat

Wanneer betaal je eigen risico? Hoeveel? En waarom zou je dat vrijwillig doen? We leggen het je uit in deze video.

2. Waarom betalen we eigen risico?

Om de zorgkosten laag te houden heeft de overheid besloten dat iedereen boven de 18 jaar zijn of haar eerste zorgkosten zelf betaalt. Tot het bedrag dat dat jaar door de overheid wordt vastgesteld.

3. En het vrijwillig eigen risico dan?

Het vrijwillig eigen risico  kies je zelf. Je kunt het wettelijk verplichte deel verhogen met een bepaald bedrag. In ruil daarvoor betaal je dan een lagere zorgpremie. Bij FBTO kun je in 2020 kiezen voor een vrijwillige verhoging van € 200,- of € 500,-. Je krijgt dan € 8,80 of € 22,- korting op je premie per maand. Met € 500,- vrijwillig eigen risico betaal je dus € 94,95 per maand. Dat scheelt! Maak je onverhoopt toch zorgkosten? Dan betaal je wel meer. Bedenk dus goed of een verhoging van het bedrag voor jou voordelig is.

4. Wat zijn uitzonderingen op het eigen risico in 2020?

Je betaalt de eerste zorgkosten soms niet zelf. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld:

  • Zorg door de huisarts
  • Zorg uit een aanvullende verzekering
  • De verloskundige en kraamzorg
  • Hulpmiddelen die je leent
  • Wijkverpleging

Alle uitzonderingen vind je op de pagina over het eigen risico.

5. Betaal ik het hele bedrag als ik in mei 18 wordt?

Nee, je betaalt alleen als je 18 jaar of ouder bent. Word je in mei 18 jaar? Dan betaal je vanaf de eerste dag na je verjaardag. Het bedrag wordt daarop aangepast.

6. Ik heb toch ineens kosten, moet ik die in 1x betalen?

Nee, dat is niet nodig. Krijg je een rekening binnen die hoger is dan € 50,-? Dan mag je deze in termijnen terugbetalen. Of het nou om je verplichte of vrijwillig eigen risico gaat. Dat is overigens uniek bij FBTO. Wel zo handig!

Wat kost jouw zorgverzekering?

Goed, een hoger vrijwillig eigen risico betekent dus een flinke korting op het bedrag dat je maandelijks betaalt voor je zorgverzekering. Maar wat betaal je dan precies? Bereken je premie en je weet binnen 2 minuten waar je aan toe bent. En als je wilt, kun je direct online afsluiten. Snel geregeld!

Misschien vind je dit ook interessant...