Naar inhoud

Kunst in huis verzekeren

Welkom op Kerkstraat 6. Joop heeft een uit de hand gelopen hobby: vogelhuisjes. Ze vliegen goed verzekerd de wereld over.
17 juli 2018

Welkom op Kerkstraat 6 in Brummen. Joop (70) is een doorgewinterde pottenbakker. Pottenbakken, denk je nu? Geen schaaltjes of vazen. Nee, maar juist hele bijzondere én internationaal geliefde birdhouses. Zijn keramische vogelhuisjes vliegen de hele wereld over! Je kunt ze online wel bekijken, maar niet kopen. Daarvoor moet je écht naar Brummen. Wist je dat vogelhuisjes verzekerd zijn met de inboedelverzekering van FBTO?

Kunst in huis

Joop lacht om zijn uit de hand gelopen hobby: “Het is toch anders dan de liefde bedrijven, je bent puur met jezelf bezig. Met kleien bedoel ik dan!”. Al 50 jaar haalt hij veel energie uit kleien. De laatste jaren maakt hij prachtige keramische 1-, 2- en 3-persoonsvogelhuisjes. “Ik heb zelfs een vogelflat gemaakt met een penthouse. Daar kunnen wel 6 vogelfamilies in.” Ook al is hij al lang met pensioen. Achter de geraniums zitten is niets voor hem. Joop vindt dat die stinken. Hij is liever elke dag bezig met zijn uit de hand gelopen hobby. Dat houdt hem jong.

'Een goed vogelhuisje moet in ieder geval een gat hebben’

Je kunt zijn creaties bewonderen op zijn website, bij hem thuis en op exposities door het hele land. Online verkopen, daar doet Joop niet aan. “Keramiek is kwetsbaar. Verkopen via de website en dan ook nog eens opsturen via de post. Dat vind ik teveel gedoe. Ik steek liever mijn handen en energie in de klei. Als mensen een vogelhuisje willen kopen, dan komen ze gewoon naar Brummen,” vertelt Joop. En dat vind hij maar wat gezellig. “Ik ben benieuwd wie het koopt en waarom ze juist dát vogelhuisje kopen. Mensen uit de Verenigde Staten, Japan en Nieuw-Zeeland, zelfs Botswana vliegen naar mij toe. Dat voelt toch als een groot compliment.”

Vogelhuisjes blijven

“Vogelhuisjes vergaan niet; keramiek heeft het eeuwige leven. Ik stel me echt voor dat ze over 2000 jaar ergens worden opgegraven. En dat de archeoloog geen idee heeft waarvoor al die gekke keramische vormen werden gebruikt. Ze zoeken het maar uit,” lacht Joop. “Vogels weten het wel. Die bouwen er hun nestje in! Uiteindelijk is het toch gewoon een huisje met een gat.” Benieuwd naar Joops vogelhuisjes? Bekijk ze online!

‘Het is dan wel weer jammer dat vogels mij nooit bedanken voor hun huisje’

Wonen en werken onder 1 dak

In Joops werkkamer staan tientallen glazen potten met grond- en kleurstoffen voor het maken van zijn vogelhuisjes. “Ik kan thuis lekker mijn eigen gang gaan. De combinatie wonen en werken in 1 ruimte vind ik heel prettig. Laat mij maar vogelhuisjes maken. Op dit moment staan er wel 100 vogelhuisjes thuis!”, vertelt hij. Met al die kunst in huis is een inboedelverzekering wel handig. Je spullen zijn met de FBTO Inboedelverzekering verzekerd tegen diefstal en inbraak. Maar ook voor schade door brand, water en storm. Kunst in huis en verzamelingen zoals vogelhuisjes of postzegels vallen ook onder je inboedel.

Welkom op Kerkstraat 6

In Nederland zijn meer dan 500 huizen met het adres Kerkstraat 6. Wat zie je als je de verhalen van deze bewoners vertelt? FBTO neemt een kijkje áchter de voordeur. En laat zien hoe ze wonen. Maar ook hoe de bewoners geld verdienen aan huis. 

Misschien vind je dit ook interessant...