Naar inhoud
Een man en vrouw kijken lachend naar het scherm van een mobiele telefoon

Je rechtsbijstand­verzekering vergelijken

Een rechtsbijstand­verzekering is handig, al hoop je dat je hem nooit nodig hebt. Waar let je op bij het vergelijken?
1 april 2021

Stel, jouw buurman bouwt een groot stuk aan zijn huis waardoor je tuin in de schaduw staat. Of je wordt in het verkeer aangereden door iemand die dat ontkent. Zomaar 2 voorbeelden waardoor je onverwacht in een conflict verzeild kan raken. Wat voor een rechtsbijstand­verzekering heb je dan nodig? Best een lastige vraag, want je weet vandaag niet wat er morgen kan gebeuren. Met deze 6 tips kom je een stukje verder op zoek naar een passende verzekering voor jou.

1. Check welke ‘modules’ de verzekeraar aanbiedt

Een rechtsbijstandsverzekering heeft vaak verschillende modules. Je kunt bepaalde delen aanzetten of uitzetten. Dan verzeker je alleen wat je echt nodig hebt. De FBTO Rechtsbijstandverzekering heeft 5 modules:

  1. Consument & Wonen
  2. Verkeer
  3. Werk, Inkomen & Pensioen
  4. Familie. Belasting & Vermogen en
  5. Medisch

Welke modules denk jij nodig te hebben? Ben je elke dag met de auto onderweg? Dan is ‘Verkeer’ misschien goed voor jou. En werk je bij een bedrijf met een knorrige baas waar weleens conflicten of reorganisaties voorkomen? Dan ben je met ‘Werk, Inkomen & Pensioen’ verzekerd als jijzelf in zo’n situatie terechtkomt.

Tip: zet eerst voor jezelf op een rijtje waar je voor verzekerd wilt zijn en kies daarna pas de modules.

2. Voorkom overlap

Kijk goed welke verzekeringen je al hebt. Heb je bijvoorbeeld een autoverzekering met daarbij rechtsbijstand? Dan is het zonde om nog een aparte rechtsbijstandverzekering af te sluiten voor in het verkeer.

3. Kies wie je wilt verzekeren

Denk niet alleen aan je eigen situatie, maar aan het hele gezin. Heb je bijvoorbeeld kinderen die in een conflict kunnen raken? Of heb je een partner die graag ergens voor verzekerd wil zijn? Sla dan 2 vliegen in 1 klap. Zo kun je bij FBTO een rechtsbijstandverzekering afsluiten voor 1, 2 of meer personen binnen hetzelfde huishouden.

4. Rechtshulp van Stichting Achmea Rechtsbijstand

Bij FBTO, Centraal Beheer, Interpolis en Avéro Achmea krijg je rechtshulp van Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR). Daar geven meer dan 700 juristen ongeveer 142.000 keer per jaar hulp of advies bij een geschil. Zij hebben dus ruime ervaring en staan voor je klaar om je praktisch en persoonlijk verder te helpen.

Wacht niet te lang met afsluiten

Sluit je vandaag een verzekering af, dan ben je voor de meeste dingen direct verzekerd. Wel zo handig. Maar weet je nu al dat je morgen bijvoorbeeld een zaak wilt melden over je conflict met een reisbureau? Of staat je auto al in de vangrail, komt er rook uit de motorkap en ontkent iemand anders alle schuld? Dan heeft het weinig nut om nog snel even een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Je bent namelijk niet verzekerd voor een conflict dat je al verwacht op het moment dat je de verzekering aanvraagt.

6. Bekijk de maximale vergoedingen en eigen risico

Juridische kosten kunnen snel oplopen. Soms wel tot in de tienduizenden euro’s. Bekijk goed wat het verschil is tussen de kosten zelf betalen en de kosten voor een rechtsbijstandverzekering.

Voorbeeld maximale vergoedingen

Jouw eerder genoemde buurman wil nu beginnen aan de aanbouw van zijn woning die straks jouw hele achtertuin in het donker zet. Je had nog geprobeerd te overleggen. Kan die aanbouw niet wat kleiner? Maar je hebt het idee dat je tegen een muur praat. Via je verzekeraar kom je in contact met een ervaren jurist die bedenkt wat voor jou de beste aanpak is.

Meestal is de hulp van de van de juristen van SAR onbeperkt verzekerd als het conflict verzekerd is. In sommige gevallen mag je zelf een rechtshulpverlener mag kiezen. Je hebt daar wel toestemming voor nodig. Kosten die je maakt zonder toestemming krijg je niet vergoed. Regelt SAR een rechtshulpverlener die je zelf gekozen hebt in een procedure? En is het wettelijk verplicht om je te laten vertegenwoordigen? Dan krijg je tot € 50.000,- per gebeurtenis vergoed. Als vertegenwoordiging niet verplicht is krijg je tot € 8.000,- per gebeurtenis vergoed. Daaronder vallen ook bijvoorbeeld de kosten van een deskundigenrapport of de kosten van een proces.

Verzeker jezelf voor juridische hulp en advies

Wil je verzekerd zijn voor juridische hulp en advies bij een conflict? Kies 1 of meer van de 5 modules van de FBTO Rechtsbijstandsverzekering.

Misschien vind je dit ook interessant...