Naar inhoud
Koppel zit op de bank waarbij de vrouw aandachtig luistert naar de man. De mediator, die geregeld is via hun rechtsbijstandverzekering, helpt ze tijdens de scheiding.

Rechtsbijstand­verzekering & je scheiding

Sinds 2023 kun je je via je FBTO Rechtsbijstandverzekering verzekeren voor mediation bij een echtscheiding. Maar wat is mediaton? En hoe werkt het? Lees snel verder!
1 maart 2024
Bij een echtscheiding moet je een hoop regelen om goed uit elkaar te gaan. Wat spreken jullie af over de zorg voor de kinderen? Wie neemt het huis over? En hoe verdeel je de spullen? Kortom: cd van jou, cd van mij. Alle afspraken zetten jullie samen op papier. Dit heet een echtscheidingsconvenant. Heb je hier hulp bij nodig? Dan komt je FBTO Rechtsbijstandverzekering van pas. Een mediator helpt jullie om de scheiding zo goed en eerlijk mogelijk te laten verlopen.

Wat is mediation?

Een mediator is een onpartijdige persoon en begeleidt jullie gesprekken over de echtscheiding. Mediation zorgt ervoor dat jullie elkaar zo goed mogelijk begrijpen. Daardoor kunnen jullie eerlijke afspraken maken en op papier zetten. De mediator neemt jullie stap voor stap door het juridische deel van de scheiding heen. Van het opmaken van het echtscheidingsconvenant tot de aanvraag bij de rechter. Daardoor ontstaat er overzicht en rust in deze verder vervelende situatie.

Voordelen van een scheidingsmediator

Met een mediator kies je voor samen, duidelijk en snel. Het heeft 3 voordelen:

Jullie begrijpen elkaar beter tijdens en na de scheiding

Met een mediator krijg je beide de kans om je uit te spreken in een veilige omgeving. Je begrijpt elkaar beter en komt zo sneller tot een oplossing bij conflicten. Zo zorg je voor een zo goed mogelijke relatie met je ex-partner.

Jullie maken duidelijke afspraken over de echtscheiding

je mediator kent de regels en weet welke gevolgen afspraken kunnen hebben. Hij of zij geeft advies, waardoor je goed weet waar je wel en niet mee akkoord gaat.

De scheiding verloopt sneller

Heb je samen alle afspraken op papier? Dan hoeft de rechter jullie afspraken alleen maar te bevestigen. Dat scheelt tijd en geld.

Is je echtscheiding geschikt voor mediation?

Jullie kunnen alleen mediation inzetten als jullie dit allebei willen. Dit klinkt misschien logisch. Maar het doel van mediation is win-win. Neem dus altijd samen contact op met een mediator. Mediation is niet verplicht. Je kiest er dus samen voor.

Verzekerd via je rechtsbijstandverzekering

Heb je de module Familie belasting vermogen minstens 1 jaar geleden afgesloten? En ben je minimaal 1 jaar getrouwd of geregistreerd partner? Dan ben je verzekerd voor het inzetten van 1 mediator. Maar ook voor ander kosten, zoals griffierechten en proceskosten. Je bent tot een bedrag van € 2.500,- verzekerd. Er wordt 1 gezamenlijk verzoekschrift voor de echtscheiding ingediend. Goed om te weten: wil je ieder een eigen advocaat voor de echtscheiding, dan is dit niet verzekerd.

Mediator nodig? Meld eerst je conflict

Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR) zorgt ervoor dat een mediator voor je aan de slag gaat. Meld daarom eerst je zaak en vraag om de hulp van een mediator. SAR regelt daarna een mediator. De kosten worden vergoed tot € 2.500,-.

Bereken je premie

Meer weten over de module Familie, Belasting & Vermogen? Lees dan snel meer over deze module. Wil je liever direct weten wat een FBTO Rechtsbijstandverzekering kost? Bereken dan binnen een paar minuten je premie. Zo geregeld!

Misschien vind je dit ook interessant...