Naar inhoud
Man zit op de bank met een open laptop en visitekaartje

Ik word misschien ontslagen en wat nu?

Als je plotseling ontslagen wordt, wil je weten wat je het best kunt doen. Juridisch advies is dan geen overbodige luxe.
17 juni 2020

Je hebt eindelijk die baan die je altijd al wilde hebben. En nu dreig je ontslagen te worden. Dat is schrikken! Het kan allemaal emoties oproepen. Ook krijg je te maken met vragen die voor jou nieuw zijn. Mag ik wel ontslagen worden? Heb ik recht op een ontslagvergoeding? Moet ik akkoord gaan met een voorstel van mijn werkgever?

Begint het je te duizelen? Dat is niet zo gek. Daarom kan je in zo’n situatie wel wat juridische hulp gebruiken. Van een expert die zich dagelijks met ontslag bezighoudt. Samen zet je op een rijtje wat je rechten zijn en welke stappen je kunt nemen. Zo voorkom je dat je een keuze maakt die niet in jouw belang is.

Is het onaardig om een advocaat te nemen? 

Welnee! Het is heel normaal en ook professioneel als je je goed laat informeren over je rechten en plichten. Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd voor juridisch advies. De premie die je per jaar betaalt is lager dan het gemiddelde dagtarief van een advocaat.

Mag ik ontslagen worden bij een vast contract?

Je wordt niet zomaar ontslagen als je een vast contract hebt. Een werkgever zal meestal proberen om er samen met jou uit te komen. Dit heet ‘ontslag met wederzijds goedvinden’. Het voordeel voor jouw werkgever is dat hij dan geen toestemming van het UWV of de kantonrechter nodig heeft. Er zijn ook situaties waarin het verboden is om jou te ontslaan. Bijvoorbeeld als je ziek of zwanger bent.

Ontslag met wederzijds goedkeuren

Als een werkgever jou wil ontslaan, ben jij niet verplicht om daarmee akkoord te gaan. Daarom zal een werkgever met jou proberen te onderhandelen. Bijvoorbeeld over een financiële vergoeding en de datum van uit dienst treden. Samen ga je daarover in gesprek. Je hebt in deze fase het recht om bedenktijd te vragen. Dan maak je geen overhaaste keuze. Het is aan te raden om in deze fase juridisch advies te vragen.

Wanneer verloopt het ontslag via UWV?

Jouw werkgever is in 2 situaties verplicht om toestemming bij UWV te vragen. Als jij langer dan 2 jaar ziek bent of als het een ontslag ‘om bedrijfseconomische reden’ is. Dat laatste betekent dat het bedrijf om gezond te blijven in de toekomst één of meerdere werknemers wil ontslaan. Je krijgt dan bericht van UWV en 2 weken de tijd om bezwaar te maken tegen het ontslag.

Wanneer verloopt het ontslag via de kantonrechter?

Geldt voor jou niet 1 van de 2 situaties waarvoor de werkgever naar het UWV moet? En komen jij en jouw werkgever er niet onderling uit bij het onderhandelen? Dan kan jouw werkgever ontslag aanvragen bij de kantonrechter. Daar moet hij een duidelijke reden geven voor jouw ontslag en deze ook bewijzen. De rechter besluit of je ontslagen mag worden en wanneer het contract ophoudt. Ook besluit hij of je een extra vergoeding krijgt.

Wat is ontslag op staande voet?

Ontslag op staande voet betekent dat je direct en zonder opzegtermijn wordt ontslagen, zonder dat je werkgever toestemming vraagt aan de kantonrechter. Dat gebeurt niet zomaar, er moet een heel dringende reden zijn. Denk hierbij aan diefstal, fraude, mishandeling, werkweigering of een ernstig conflict. Je hebt het recht om het ontslag aan te vechten bij de kantonrechter. Ontslag op staande voet kan grote gevolgen hebben, dus zorg dat je altijd juridisch advies vraagt.

Mag ik ontslagen worden in mijn proeftijd?

De proeftijd is een periode waarin jij en jouw werkgever kijken of het klikt. De werkgever wil weten of jij geschikt bent voor de functie. En jij wilt weten of het werk en de sfeer op het werk bij jou past. Die proeftijd duurt meestal 1 maand. Jij kunt in de proeftijd opstappen wanneer je maar wilt. Pas wel op, want dan verlies je het recht op een WW-uitkering. Jouw werkgever mag je ook per direct ontslaan. Hij of zij moet wel aan jou uitleggen wat de reden van het ontslag is, als je daar om vraagt.

Mijn tijdelijke contract loopt af. Wat kan ik doen?

Heb je een tijdelijk contract dat mogelijk niet wordt verlengd? Dat is eigenlijk geen ontslag. Maar zo voelt het vaak wel, want je verliest je werk en het contact met je collega’s. Je kunt meestal niet meer doen dan vragen wat de reden is waarom jouw contract niet wordt verlengd. Of je kunt vragen of er binnen het bedrijf een andere functie voor je is. Zwangerschap mag overigens geen reden zijn om jouw contract niet te verlengen.

Wil je verzekerd zijn van goed juridisch advies bij ontslag?

Sluit dan vandaag nog een FBTO Rechtsbijstandverzekering af, met de module Werk, Inkomen & Pensioen. Je bent direct verzekerd voor geschillen op het werk. Behalve als je het conflict al kon verwachten. Bereken je premie en je weet binnen 2 minuten hoeveel die rechtsbijstandverzekering jou gaat kosten.

Misschien vind je dit ook interessant...