Naar inhoud
Ouder en jonger koppel bespreekt de overlast van de zonnepanelen en bespreken dit als buren op een vrolijke, vriendelijke manier bij het tuinhek.

Overlast zonnepanelen buren? Los het samen op

Burenruzies en juridische geschillen over zonnepanelen komen best vaak voor. Gelukkig hoeft het niet zover te komen.
4 oktober 2024
Wist je dat overlast van zonnepanelen 1 van de meest voorkomende juridische geschillen is? Een rechtsbijstandverzekering is handig als je er samen met je buren niet uitkomt. Maar je kunt veel zelf doen om te voorkomen dat het zover komt. 

Soorten overlast door zonnepanelen van buren

Wat voor overlast hebben mensen van zonnepanelen? De meeste klachten gaan over schittering. Het weerkaatsen van zonlicht door de panelen kan echt vervelend zijn. Soms veroorzaken ze ook schaduw. Stel je voor, je favoriete leesplekje in de tuin valt ineens in de schaduw. Dat wil je natuurlijk niet. Sommige mensen vinden zonnepanelen ook lelijk in het straatbeeld.

Wel of geen onrechtmatige hinder?

Onrechtmatige hinder betekent dat je je buren niet teveel mag lastigvallen, zoals met geluidsoverlast, stank, rook of hinder door zonnepanelen. Een rechter kijkt altijd naar hoe erg en hoe lang de hinder is. In Nederland moet je wat overlast van je buren accepteren. Anders kun je niet eens een schilderijtje ophangen. Hieronder lees je enkele uitspraken van rechters.

  • Meer schaduw in de tuin: de rechtzaak ging over 1 uur langer schaduw in de tuin door zonnepanelen. De rechter begreep dat dit vervelend is, maar vond het niet onrechtmatig.
  • Minder rendement door dakkapel: een buurvrouw liet zonnepanelen plaatsen en 4 jaar later plaatste de andere buurvrouw een dakkapel. Daardoor viel er meer schaduw op de panelen en daalde het rendement met 10%. De rechter vond dit geen onrechtmatige hinder en wees een schadevergoeding af.
  • Lelijke zonnepanelen: in een rechtszaak vonden bewoners zonnepanelen ‘ontsierend’. Ze zouden niet passen bij de uitstraling van hun huis die ze door architecten hebben laten ontwerpen. De rechter vond dat zonnepanelen nu eenmaal bij de bebouwde omgeving horen: geen onrechtmatige hinder.
  • Schittering van zonnepanelen: een buurman klaagde over felle schittering van zonnepanelen in de woonkamer tussen 10:00 en 14:00 uur. De buurvrouw zei dat dit slechts twee maanden per jaar gebeurde. De rechter vond het geen reden om de zonnepanelen te laten verplaatsen. 

Praat erover en zoek samen naar oplossingen

Zoals je ziet, is de kans klein dat je juridisch succes hebt als je protesteert tegen zonnepanelen. Bedenk ook hoe graag je je gelijk wilt halen. Je wilt namelijk ook een goede relatie met de buren houden. Daarom is een vriendelijk gesprek met je buren de beste aanpak. 

Tips voor een goed gesprek

Een goede relatie met je buren is belangrijk. Liever een goede buur dan een verre vriend, toch? Een paar belangrijke tips:

Help je buren het probleem te begrijpen

Besef dat het goed mogelijk is dat je buren niet weten hoeveel last je ervan hebt. Geef je buren daarom de kans om het probleem te begrijpen.

Bedenk samen oplossingen

Bijvoorbeeld het aanbrengen van anti-reflectiefolie of het anders plaatsen van de zonnepanelen. Je kunt zelfs voorstellen om de kosten te delen.

Een praatje is meestal beter dan een brief, mail of appje

Niet iedereen leest goed, en in een gesprek kun je makkelijker dingen uitleggen en de buren kunnen doorvragen. Schrijven kan kil overkomen, alsof je niet wilt praten, of formeel, alsof er al ruzie is. Dit kan buren in de verdediging drijven. Trek dus de stoute schoenen aan en ga in gesprek.

Praat als je zelf rustig bent

En in een goed humeur, dus niet op het moment dat het stoom uit je oren komt. Komt jouw gesprek een beetje ongelegen? Nodig je buren uit voor de koffie, op een moment dat jullie beiden de tijd hebben.

Wees duidelijk over je probleem en bied oplossingen aan

Laat je buren ook hun verhaal doen. Heb er begrip voor dat jouw probleem voor hen nieuw kan zijn en dat ze daar even over na moeten denken.

Schakel samen een expert in

Soms kan het helpen als je samen een expert inschakelt die technische oplossingen bedenkt.

Voorbeeldbrief overlast buren

Geen goede communicatie met de buren? Of reageren ze onredelijk? Dan is het wél handig om iets op papier te zetten. Maak bijvoorbeeld een verslag van het gesprek en deel deze met de buren. Dat verslag kan later handig zijn als je toch in een conflict terechtkomt. Tip: deze voorbeeldbrief voor burenoverlast kan je hiermee helpen.

Juridische stappen en de rechtsbijstandverzekering

Kom je er echt niet uit? En denk je dat de hinder groot genoeg is voor een rechter? Dan zijn juridische stappen een optie. Heb je een rechtsbijstandverzekering? Meld dan het conflict bij je verzekeraar. Heb je een FBTO Rechtsbijstandverzekering met module Consument & Wonen? Meld dan een conflict en krijg juridische hulp van Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR). Zij zijn onafhankelijk. Je krijgt van SAR advies en antwoord op je vragen, ook tijdens een rechtszaak.

Misschien vind je dit ook interessant...