Naar inhoud

Je hebt rechtshulp nodig: hoe werkt dat?

Je hebt een FBTO Rechtsbijstandverzekering en je hebt rechtshulp nodig. Ga dan naar conflict melden. Hoe gaat het daarna verder?

Check eerst waar je aan toe bent

Maar voordat je direct hulp inschakelt, is het handig om te weten waar je aan toe bent. Vaak kun je zelf de 1e stap al zetten. Je krijgt de controle terug en dat geeft rust. Check het met de gratis hulptools.

Online conflict melden

Meld je conflict makkelijk en snel online bij Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR). Kies voor FBTO en vul de stappen van het online formulier in. Je hebt de ruimte om de zaak uit te leggen in de 2e en laatste stap van het formulier. Heb je een verslag geschreven? Dan kun je deze ook uploaden als bijlage. Je documenten worden veilig geüpload.

Conflict telefonisch of per post melden

Bellen met Stichting Achmea Rechtsbijstand kan natuurlijk ook. Bel (088) 462 37 20. Dat kan van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur. Gebruik het keuzemenu (pdf). Dan kunnen we je snel en beter helpen.

Meld je zaak liever per post? Stuur dan een brief met je verslag en kopieën van het bewijs naar: Achmea Rechtsbijstand, ‘Nieuwe zaak’, Postbus 4116, 7320 AC, Apeldoorn.

Meestal krijg je een vast contactpersoon

Lukt het telefonisch niet om je direct advies en antwoord op je vragen te geven? Dan krijg je een vast contactpersoon bij Stichting Achmea Rechtsbijstand. Je hoort binnen 5 werkdagen wie je zaak behandelt. Je vaste contactpersoon kun je bellen als je vragen hebt. Of om te horen hoe het gaat met je zaak. Deze jurist is specialist in jouw zaak. Iemand anders helpt je als hij ziek of met vakantie is. Zo loopt je zaak geen vertraging op.

SAR maakt een plan

Helpt SAR je met jouw zaak? Dan maakt SAR een plan. Je krijgt binnen 14 dagen antwoord op deze vragen:

 • Wat doet SAR voor je?
 • Met wie neemt SAR contact op?
 • Hoe lang gaat de zaak duren?
 • Wat kun je zelf doen?

Je krijgt snelle en goede rechtshulp

Met de FBTO Rechtsbijstandsverzekering krijg je advies en juridische hulp van de onafhankelijke Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR). SAR is de grootste rechtshulpverlener van Nederland. Per jaar behandelen zij ongeveer 142.000 zaken. SAR werkt met 750 juristen in het hele land. Naast hun eigen juristen werkt SAR ook samen met een netwerk van middelgrote en grote advocatenkantoren, flexpartners en andere juridische specialisten. Zij kunnen een jurist uit hun eigen netwerk vragen om je te helpen.

Soms moeten er daarnaast ook nog andere kosten gemaakt worden. Bijvoorbeeld proceskosten of deskundigenkosten. Die kosten zijn verzekerd tot € 50.000,-. Als SAR inschat dat de kosten voor rechtsbijstand hoger zijn dan de financiële schade die je hebt, kan SAR besluiten om jou schadeloos te stellen en geen rechtsbijstand meer te verlenen.

Mag ik zelf een rechtshulpverlener kiezen?

Soms mag je zelf ook een rechtshulpverlener kiezen. Je hebt wel toestemming nodig. Rechtshulpverlenerskosten die je maakt zonder toestemming krijg je niet vergoed. Regelt SAR een rechtshulpverlener die je zelf gekozen hebt in een procedure? En is het niet wettelijk verplicht? Dan krijg je een rechtshulpverlener tot € 8.000,- per gebeurtenis vergoed.

Soms krijg je geen hulp of vergoeding

Je hebt niet altijd recht op hulp met de FBTO Rechtsbijstandverzekering. Bijvoorbeeld als je een zakelijk geschil hebt. Of als het geschil is ontstaan voor de ingangsdatum van de verzekering. In de polisvoorwaarden (pdf) lees je precies waarvoor je wel en niet bent verzekerd.

Veelgestelde vragen

Nee, dat betalen wij. Deze kosten zijn verzekerd tot maximaal € 50.000,- per gebeurtenis.

Je kiest zelf voor een advocaat of juridisch deskundige
Besluit Stichting Achmea Rechtsbijstand dat je zelf een advocaat of juridisch deskundige kunt kiezen? Dan krijg je een vergoeding van maximaal € 8.000,-. Goed om te weten: eventuele andere extra kosten vallen ook onder de maximale vergoeding van € 8000,-. Heb je al andere extra kosten gemaakt? En heb je daarvoor een vergoeding gekregen? Dan kan je vergoeding voor een advocaat of juridisch deskundige die je zelf kiest dus lager zijn.

Je mag de rechtsbijstandverzekering op ieder moment afsluiten. Maar als je al een juridisch probleem hebt, dan ben je voor dit juridisch probleem niet verzekerd.

Wil je toch juridisch advies? Met LegalGuard ontvang je snel juridische hulp voor een vast laag tarief. Kijk voor meer informatie op de website van LegalGuard.

Dat verschilt per conflict.

Je bent wereldwijd verzekerd voor:

 • schade in het verkeer
 • onrechtmatige daad

Je bent in de EU, Zwitserland en Noorwegen verzekerd voor:

 • conflicten als je iets hebt gekocht
 • medische conflicten
 • conflicten op je werk en over je pensioen
 • conflicten over je 2e woning

Je bent in Nederland verzekerd voor:

 • conflicten over je vermogen
 • conflicten over fiscale zaken

Soms mag je zelf ook een rechtshulpverlener kiezen. Je hebt wel toestemming van de SAR nodig. Rechtshulpverlenerskosten die je maakt zonder toestemming krijg je niet vergoed. Regelt SAR een rechtshulpverlener die je zelf gekozen hebt in een procedure? En is het niet wettelijk verplicht? Dan krijg je een rechtshulpverlener tot € 8.000,- per gebeurtenis vergoed. Als een jurist of advocaat van SAR je bijstaat dan zijn die kosten onbeperkt verzekerd.