Naar inhoud

Second opinion? Bel FBTO Zorgbemiddeling

Wil je een second opinion aanvragen? Bijvoorbeeld omdat je twijfelt over de diagnose of meer wilt weten over de wetenschappelijke ontwikkelingen? Het team van FBTO Zorgbemiddeling regelt dat snel voor je. Bel ze op (058) 297 74 56. Je kiest zelf waar je een second opinion laat doen. Dat kan zelfs in het buitenland!

Second opinion betekenis

Een second opinion is een onafhankelijk medisch advies van een 2e arts. Dit advies hoef je niet verplicht over te nemen. Je kunt bijvoorbeeld een second opinion aanvragen bij een ziekenhuis, huisarts of tandarts als je twijfelt aan een diagnose. Maar er zijn meer redenen waarom je een second opinion kunt aanvragen, bijvoorbeeld:

  • Je twijfelt over de gestelde diagnose.
  • Je wilt weten of er andere behandel- of onderzoeksmogelijkheden zijn.
  • Je wilt meer weten over de wetenschappelijke stand van zaken.
  • Je vindt dat je specialist te weinig tijd neemt.

Dit wordt vergoed uit de basisverzekering. Houd er daarom rekening mee dat je voor een aanvraag wel eigen risico betaalt.

Second opinion aanvragen

Een second opinion aanvragen is minder ingewikkeld dan het misschien klinkt. Maar je hebt wel een aantal documenten nodig, namelijk:

  • Een verwijzing van je specialist of van je huisarts
  • Een kopie van je medische dossier. Hier kun je je specialist om vragen. Voor het klaarmaken van je dossier mag het ziekenhuis kosten vragen. Deze kosten moet je zelf betalen.

Second opinion in het buitenland

Wil je graag dat een arts in het buitenland meekijkt naar je behandelplan of diagnose? Dat kan. Binnen de module Zorg & Herstel van FBTO krijg je een vergoeding voor een second opinion via Royal Doctors. Dit is een groot netwerk aan buitenlandse artsen die naar je medische dossier kijken en je een persoonlijk advies geven over je behandelplan of diagnose.

Tweede arts online

Vind je een second opinion aanvragen net een stap te ver? Dan is de tweede arts online iets voor jou! De naam zegt het al: je legt online je vraag voor aan een gespecialiseerde arts. Hij of zij geeft je binnen 3 dagen antwoord. En je hoeft dus niet eens de deur uit. Je kunt gratis gebruik maken van tweede arts online als je een FBTO Zorgverzekering hebt en de module Zorg & Herstel aan hebt staan. Aanvragen doe je via FBTO Zorgbemiddeling.

FBTO Zorgbemiddeling

We willen je altijd de beste zorg bieden. Daarom helpt het team van FBTO Zorgbemiddeling, bijvoorbeeld bij een second opinion. Of wanneer je een nieuwe huisarts, tandarts of fysiotherapeut nodig hebt. Handig als je gaat verhuizen! Neem contact op met FBTO Zorgbemiddeling als je hulp nodig hebt bij:

Onze collega's van FBTO Zorgbemiddeling zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Je kunt bellen op (058) 297 74 56.

Veelgestelde vragen

Wie de second opinion doet, verschilt per persoon en per situatie. FBTO Zorgbemiddeling bespreekt met jou welke specialist de second opinion in jouw geval voor zijn of haar rekening neemt.

Ja, je kunt ook een second opinion door een tandarts aanvragen. Dat werkt precies hetzelfde als een second opinion door een arts. Je kunt contact opnemen met FBTO Zorgbemiddeling om dat te regelen.

Nee, dat is niet nodig. Je kunt een second opinion aanvragen als je een FBTO basisverzekering hebt.

Eigenlijk altijd. Twijfel je over een diagnose die je gekregen hebt? Dan kun je een second opinion aanvragen. Je krijgt dan advies van een 2e partij, bijvoorbeeld een andere arts in het ziekenhuis. Of een andere tandarts dan die van jezelf. Met dit advies hoef je niets te doen. Je kunt alsnog doorgaan met de eventuele behandeling die door de 1e arts is voorgesteld.