Naar inhoud

Van topsporter naar mental coach

Sanne van Paassen is oud-topsporter én mental coach. Na een burn-out ontdekte ze pas hoe belangrijk het is om af en toe rustig aan te doen.
18 november 2019

Wie is Sanne?

Sanne van Paassen groeit op in het Brabantse Vlierden, waar haar ouders een melkveebedrijf hebben. In 2005 begint ze met veldrijden, nadat ze voor de lol een keertje met haar vaders mountainbikeclub meegefietst had. Het was het begin van een mooie sportcarrière in het veldrijden. Haar doel? Wereldkampioen worden. Sanne is succesvol: ze wint twee keer het wereldbekerklassement, wordt twee keer tweede op het EK en twee keer vierde op het WK Veldrijden. Die topsportcarrière combineert Sanne met een studie Business & Economics aan de Universiteit van Wageningen.

Keihard werken voor een droom

Sanne zette alles op alles om haar droom waar te maken, tot het genoeg was. 
“Stop. Sanne, zo kun je niet meer verder.”

Keuzes maken

Sanne: “Ik vond het heel normaal dat ik zowel op de fiets als op de universiteit op de top van mijn kunnen presteerde. Tot mijn lichaam op een gegeven moment heel hard ‘stop!’ riep. Ik had een heftige blessure in mijn bovenbeen, die eigenlijk nooit helemaal overgegaan is.” Achteraf ziet Sanne dat ze te veel van zichzelf heeft geëist, door altijd volop te trainen, te studeren en de lat elke keer een stapje hoger te leggen. Ze was nog geen wereldkampioen geworden, maar merkt dat het tijd wordt voor iets anders. Dus maakt ze de keuze om te stoppen met haar topsportcarrière en een bedrijf te starten om anderen te helpen met haar ervaringen.

Altijd in de hoogste versnelling

Pas toen Sanne zich realiseerde dat ze altijd in de hoogste versnelling leefde, ontdekte ze hoe belangrijk het is om af en toe even te ontspannen.
“Toen ik stopte met professioneel sporten, ontdekte ik dat het gewone leven pas echt topsport is!”

Mental coach op de fiets

Tegenwoordig is Sanne mental coach en coacht ambitieuze mensen. Daarvoor gebruikt ze de ervaringen die ze opgedaan heeft toen ze nog topsporter was. Sanne: “Toen ik stopte met de professionele sport, ontdekte ik dat het gewone leven pas écht topsport is. Daarom kun je dus ook veel van de technieken die een topsporter gebruikt, toepassen in het dagelijks leven.” Ze inspireert anderen om op hun manier te ‘winnen’, net zoals een topsporter dat doet in een wedstrijd. Vaak zijn dat ondernemers, of ambitieuze werknemers. Mensen die de lat, net als zij, ook hoog leggen, maar daarin vastlopen. Door samen met deze klanten te gaan fietsen en ondertussen te praten, oefeningen te doen of gewoon even te genieten van het Brabantse platteland, helpt ze ze vooruit in hun zakelijke en privéleven. Of zoals ze zelf zegt: “Ik help mijn klanten hun grootste dromen waar te maken, maar ook te genieten van waar ze nu staan.”
Twee fietsers waarvan 1 de ander begeleid, die een blinddoek op heeft
Sanne zit mediterend voor haar fiets in het bos

Van topsporter naar mental coach

‘Het normale leven, dat is pas topsport’ is een favoriete uitspraak van Sanne. Ze past haar ervaringen uit de topsport en de lastige periode daarna nu toe als coach. Ze zet mensen letterlijk in beweging tijdens sessies op de fiets.

Tips van Sanne

Of je er nu van droomt om topsporter te worden of een succesvol bedrijf te starten, met onderstaande tips kun je meteen aan de slag:

  • Durf groots te dromen: “Wat wil je écht, wat is je ultieme doel? Door dat uit te spreken, ook naar anderen, ga je ernaar leven en komt je doel een stuk dichterbij.”
  • Vertrouw op jezelf: “De belangrijkste keuze die ik steeds gemaakt heb, is trouw blijven aan mijn gevoel. Door op jezelf te vertrouwen, kun je je doelen halen en zit je mentaal lekker in je vel.”
  • Ga aan de slag (in kleine stapjes): “Een eigen bedrijf, een bepaalde omzet halen? Knip je doel in kleine stukjes en begin vandaag nog. Je hoeft niet meteen je baan op te zeggen, maar door te beginnen met het schrijven van een bedrijfsplan, zet je al een stap in de goede richting.”
  • Omring je met de juiste mensen: “Topsporters doen het niet alleen, ze hebben een heel team om zich heen. En dat kun je goed toepassen in het echte leven. Omring je met mensen die je inspireren en waar je energie van krijgt.”
  • Hou je doel voor ogen: “Ik gebruik vaak een berg als voorbeeld. Je wilt op de top komen, maar daar zijn diverse wegen naartoe. Het is prima om halverwege een ander pad te nemen of even rustig van het uitzicht te genieten, als je je doel, de top, maar voor ogen houdt.”

Powerliften

Sanne is niet de enige Nederlander die superambitieus is: lees ook het verhaal van Miloushka bijvoorbeeld, die keihard traint voor een powerliftwedstrijd.
Zo doet Miloushka het
Miloushka staat lachend voor een halter met grote gewichtschijven

Stel zelf je zorgverzekering samen

Voor personal training, mental coaching of een bezoekje aan de huisarts: hoe fit je ook bent, de kans is heel groot dat je gedurende het jaar een keer zorg nodig hebt. En daarom is het voor iedere Nederlander verplicht om een basisverzekering te hebben. Bij FBTO kies je zelf je zorgverzekering met de aanvullende modules die je nodig hebt. En met de Vrije keuze zorgverlener kies je ook nog 'ns je eigen zorgverlener! Lees meer over de FBTO Zorgverzekering.