Naar inhoud
stoppen met roken

Stoppen met roken & andere goede voornemens 

Stoppen met roken. Gezond eten. Minder stress. Wil je werken aan een betere levensstijl? Lees hoe je zorgverzekering helpt!
24 januari 2022
Beter eten, minder stressen over dingen waar je geen invloed op hebt en stoppen met roken. Het zijn allemaal dingen die je kunt doen om gezonder te leven. Lastig! Maar geen zorgen, je staat er niet alleen voor. Vanuit je zorgverzekering kun je verschillende cursussen en middelen vergoed krijgen om je te ondersteunen. Zo wordt gezond leven net even wat makkelijker. Wel zo fijn!

Stoppen met roken

In 2020 probeerde 35,5% van de rokers in Nederland te stoppen. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat maar liefst 80% van de rokers wil stoppen. Verstandig. Niet alleen vanwege je gezondheid, maar ook omdat roken heel veel geld kost. Denk bijvoorbeeld aan hoeveel je alleen al bespaart als je geen sigaretten hoeft te kopen.

De gemiddelde roker in Nederlander rookt een half pakje per dag. Een pakje kost zo’n € 9,-. Stoppen levert je dan al snel € 1.643,- per jaar op. Daarnaast kan het zijn dat de waarde van je woning en je auto een stuk lager worden door erin te roken. De geur krijg je bijna niet meer uit de bekleding en de wanden kleuren geel van het teer.

En dan hebben we het nog niet eens over de flinke stijging van de premie voor een overlijdensrisicoverzekering wanneer je rookt. Een onderzoek dat Independer deed in 2021 toont aan dat je gemiddeld 2 keer zoveel premie betaalt als je rookt. Dat scheelt nogal!

Professionele hulp

Goed, stoppen met roken is een goed idee. Maar hoe pak je dat aan? Je kunt natuurlijk gebruik maken van nicotine vervangende middelen, zoals nicotinepleisters of -kauwgom.

Ga je liever niet met nicotinepleisters of andere vervangende middelen aan de slag? Dan is een cursus misschien wat voor jou. Dit doe je meestal wel in combinatie met nicotine vervangende middelen, maar dan onder begeleiding. Als je een verwijzing van je huisarts krijgt voor een stoppen-met-roken-programma, dan krijg je deze vergoed vanuit de basisverzekering.

En ben je bezig met het stoppen-met-rokenprogramma? Dan kun je via de huisarts een vergoeding krijgen voor nicotine vervangende geneesmiddelen zoals nortriptyline (Nortrilen), bupropion (Zyban), cytisinicline (Decigatan) en varenicline (Champix). Ga je naar een apotheker of zorgverlener waarmee we een contract hebben? Dan betaal je hiervoor ook geen eigen risico. Lees hier meer over de vergoeding voor stoppen met roken.

Gezond eten

Het is ieder jaar weer het meest gehoorde goede voornemen: gezonder eten. Vaak heeft dit goede voornemen te maken met het verliezen van een paar extra kilo’s. Afvallen dus. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 51% van de Nederlanders boven de 18 jaar in 2020 kampt met overgewicht. 14% heeft zelfs ernstig overgewicht. Percentages die elk jaar hoger worden. En dat is gevaarlijk, want overgewicht kan flinke gevolgen hebben.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een van de meest bekende gevolgen van overgewicht: diabetes type 2. Maar ook hart- en vaatziekten en gewrichtsklachten komen regelmatig voor. Daarnaast lopen mensen met overgewicht meer risico om psychische problemen te ontwikkelen.

Hulp van een diëtist

Behoor je tot die 51%? Dan is het voor jou misschien ook verstandig om je eetgewoontes eens onder de loep te nemen. En te kijken hoe je een gezondere leefstijl kunt bereiken. Vanuit de basisverzekering kun je een vergoeding krijgen voor een diëtist. Deze vergoeding geldt voor maximaal 3 uur per kalenderjaar.

Stress, piekeren en slapeloosheid

De laatste jaren zijn we met z'n allen steeds meer actief bezig met het verminderen van stress. Uit onderzoek van TNO blijkt dat maar liefst 1,2 miljoen van de werkende Nederlanders last heeft van burn-outklachten. Denk hierbij aan vermoeidheid, moeite met concentreren en prikkelbaar zijn.

Dit klinkt misschien relatief onschuldig, maar dat is het niet. Gevoelens als deze kunnen namelijk zorgen voor te veel stress, piekeren en slapeloosheid. Heb je hier lange tijd last van? Dan kan dit zelfs ontwikkelen in een depressie of angsten.

Training mindfulness

Voel jij je vaak onrustig, heb je last van stress of voel je zelfs al een burn-out aankomen? Grijp dan op tijd in. Bijvoorbeeld door een training mindfulness te doen. Je kunt hiervoor een vergoeding krijgen vanuit de module Zorg & Herstel. Let wel op dat je kiest voor een trainer die is aangesloten bij de Vereniging Mindfulness Bases Trainers Nederland of bij de Vereniging Voor Mindfulness. Lees hier meer over de vergoeding voor mindfulness.

Wel of geen vergoeding?

Of je een vergoeding krijgt vanuit de basisverzekering of aanvullende verzekering, is afhankelijk van verschillende dingen. Wil je zeker weten dat je daadwerkelijk een vergoeding krijgt? Bekijk dan de polisvoorwaarden. Of neem contact op met je zorgverzekeraar. Zorg er daarnaast voor dat je aanklopt bij een zorgverlener waarmee je verzekeraar een contract heeft. Heb je een FBTO Zorgverzekering? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Er zit namelijk altijd een bij je in de buurt. Je vindt ze in de Zorgzoeker.

Wil je liever eerst wat meer lezen over gezonder leven? Bekijk deze pagina met veel gezonde leefstijl tips! Enne, succes met die goede voornemens hè!

Misschien vind je dit ook interessant...