Naar inhoud

Stoppen met roken? Je zorgverzekeraar helpt

Stoppen met roken. Afvallen. Minder stress. Wil je ook werken aan een betere levensstijl? Lees hoe je zorgverzekering je helpt!
12 december 2018

Een paar kilootjes kwijt, minder stressen over dingen waar je geen invloed op hebt en stoppen met roken. Het zijn allemaal dingen die het leven een stukje leuker maken. Geen zorgen, je staat er niet alleen voor. Vanuit je Zorgverzekering kun je verschillende cursussen en middelen vergoed krijgen om je te ondersteunen. Je staat er dus niet alleen voor. Wel zo fijn!

Stoppen met roken

Uit onderzoek van Jellinek blijkt dat jaarlijks 27% van de rokers probeert te stoppen met roken. Verstandig. Niet alleen vanwege je gezondheid, maar ook omdat roken heel veel geld kost. Denk bijvoorbeeld aan hoeveel je alleen al bespaart aan sigaretten.

De gemiddelde roker in Nederlander rookt een half pakje per dag. Een pakje kost zo’n € 8,-. Stoppen levert je dan al snel € 1.460,- per jaar op. Daarnaast wordt de waarde van je woning en je auto een stuk lager door erin te roken. En dan hebben we het nog niet eens over de flinke stijging van de premie voor een overlijdensrisicoverzekering wanneer je rookt.

Professionele hulp

Goed, stoppen met roken is een goed idee. Maar hoe pak je dat aan? Je kunt natuurlijk gebruik maken van nicotine vervangende middelen zoals nicotinepleisters.

Ga je liever niet met nicotinepleisters of andere vervangende middelen aan de slag? Dan is een cursus misschien wat voor jou. Dit doe je meestal in combinatie met de bovenstaande medicatie. Als je een verwijzing van je huisarts krijgt voor een stoppen-met-roken-programma, dan krijg je deze vergoed vanuit de basisverzekering. Een voordeel wanneer je het programma volgt via een gecontracteerde zorgverlener, dan betaal je geen eigen risico.

En ben je bezig met het stoppen-met-rokenprogramma? Dan kun je via de huisarts een vergoeding krijgen voor nicotine vervangende geneesmiddelen zoals nortriptyline (Nortrilen), bupropion (Zyban, Wellbutrin) en varenicline (Champix). Ga je naar APPO, De Nationale Apotheek of ApotheekZorg? Dan betaal je hiervoor ook geen eigen risico.

Afvallen

Het is ieder jaar weer het meest gehoorde goede voornemen: afvallen. Of het nu gaat om een paar kilo’s of een flinke verandering. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 49% van de Nederlanders boven de 18 jaar kampt met overgewicht. Voor kinderen onder de 18 is dit 13,5%. Percentages die elk jaar hoger worden. En dat is gevaarlijk, want overgewicht kan verstrekkende gevolgen hebben.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een van de meest bekende gevolgen van overgewicht: diabetes type 2. Maar ook hart- en vaatziekten en gewrichtsklachten komen regelmatig voor. Daarnaast lopen mensen met overgewicht meer risico om psychische problemen te ontwikkelen.

Hulp van een diëtist

Behoor je tot die 49%? Dan is het misschien verstandig om af te vallen. Vanuit de basisverzekering krijg je een vergoeding voor een diëtist. Deze vergoeding geldt voor maximaal 3 uur per kalenderjaar.

Stress, piekeren en slapeloosheid

De laatste jaren zijn we met z'n allen steeds meer actief bezig met het verminderen van stress. Uit onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat maar liefst 29% van de Nederlanders zeer vermoeid is. 14% kampt zelfs met verschijnselen van een burn-out.

Dit klinkt misschien relatief onschuldig, maar dat is het niet. Gevoelens als deze kunnen namelijk zorgen voor te veel stress, piekeren en slapeloosheid. Houden deze klachten te lang aan, dan kan dit uitmonden in angsten en depressies.

Stoppen met stressen

Voel jij je vaak onrustig, heb je last van stress of voel je zelfs al een burn-out aankomen? Grijp dan op tijd in. Bijvoorbeeld door een training mindfulness te doen. Vanuit de module Zorg & Herstel. Let wel op dat je kiest voor een trainer die is aangesloten bij de Vereniging Mindfulness Bases Trainers Nederland of bij de Vereniging Voor Mindfulness.

Wel of geen vergoeding?

Een vergoeding vanuit de basisverzekering of aanvullende modules is afhankelijk van verschillende factoren. Wil je zeker weten dat je een vergoeding krijgt? Bekijk dan de polisvoorwaarden. Zorg er daarnaast voor dat je aanklopt bij een zorgverlener waarmee we een contract hebben. Geen zorgen, er zit altijd een bij je in de buurt. Je vindt ze in de Zorgzoeker

Liever eerst wat meer lezen? Bekijk deze pagina met veel gezonde leefstijl tips!

Misschien vind je dit ook interessant...