Naar inhoud

Fysiotherapie: wanneer wordt dat vergoed?

Daar gaat je rug... Je fysiotherapeut is je redding. Maar wordt dit vergoed met je zorgverzekering?
17 december 2018

Je hebt net een verkeerde beweging gemaakt tijdens die voetbalwedstrijd en nu wel erg last van je knie. Je ben gestruikeld en gevallen op je schouder, die nu wel erg beurs is. Of je hebt juist een langdurige blessure waarvoor je af en toe wel een flinke sportmassage kunt gebruiken. Kortom: je moet naar de fysiotherapeut. Maar hoe zit het dan met je zorgverzekering? Wij leggen het je uit.

Fysiotherapie vergoed vanuit de basisverzekering

Bovenstaande situaties worden vaak niet vergoed vanuit de basisverzekering. Er zijn slechts een aantal situaties waarbij dit wel het geval is, namelijk:

 • Fysiotherapie in verband met artrose aan de knie of heup. Je krijgt dan maximaal 12 behandelingen per jaar vergoed.
 • Bekkenfysiotherapie bij urineverlies. Hiervoor krijg je 9 behandelingen vergoed.
 • Fysiotherapie voor de behandeling van etalagebenen. Hier krijg je 37 behandelingen per jaar voor vergoed.
 • Fysiotherapie tijdens een ziekenhuisopname. Dit krijg je vergoed zolang jouw arts dat nodig acht.
 • Fysiotherapie in verband met een chronische aandoening. Je moet dan wel de eerste 20 behandelingen zelf betalen.

Chronische aandoening

Heb je een chronische aandoening - een aandoening die dus niet meer over gaat - waarvoor je regelmatig naar de fysio moet? En staat deze aandoening op de vastgestelde lijst van de overheid? Dan wordt deze vergoed vanuit de basisverzekering.

Maar let op: dit geldt pas vanaf de 21e behandeling, daarvoor betaal je de behandelingen zelf. De 1e 20 behandelingen per jaar worden alleen vergoed als je aanvullend verzekerd bent, tot de dekking die je gekozen hebt. Daarnaast moet je fysiotherapeut aangeven dat het inderdaad om een chronische aandoening gaat. Bij fysiotherapie bij een chronische aandoening betaal je wel eigen risico.

Fysiotherapie aanvullend verzekeren

Valt de kwaal waar je last van hebt niet onder de bovenstaande aandoeningen, maar wil je toch naar de fysio? Dan kan het verstandig zijn om jezelf aanvullend te verzekeren. Bij FBTO kies je dan voor de aanvullende module Spieren & Gewrichten. Je krijgt dan een vergoeding voor fysiotherapie, maar bijvoorbeeld ook voor manuele therapie door een fysiotherapeut, oefentherapie Cesar/Mensendieck en bekkenfysiotherapie. Je kunt kiezen uit 2 verschillende vergoedingen:

 1. € 200,- vergoeding
  Dit is een slimme keuze als je weinig fysiotherapie verwacht nodig te hebben. Bijvoorbeeld voor een kleine sportblessure of die sportmassage af en toe.
 2. € 350,- vergoeding
  Heb je meer behandelingen nodig? Bijvoorbeeld bij een langdurige of vaker opspelende blessure of klacht. Dan is een hogere vergoeding waarschijnlijk verstandig.

Lees meer over de module Spieren & Gewrichten.

Kosten fysiotherapie

Om te bepalen welke vergoeding voor jou de beste optie is, is het natuurlijk wel belangrijk om te weten wat een bezoekje aan de fysiotherapeut kost. En dat is een lastige vraag, want er zijn geen wettelijk vastgestelde tarieven voor fysiotherapie. Vraag dus voor de behandeling goed na bij je eigen fysiotherapeut hoe duur het gaat zijn. Zo is het marktconforme tarief voor een reguliere fysiotherapiebehandeling tussen de € 29,- en € 32,-, maar kosten bekkenfysiotherapie en manuele therapie tussen de € 37,- en € 44,-.

Fysiotherapie voor kinderen

Kinderen zijn tot 18 jaar automatisch meeverzekerd met hun ouders. Zij krijgen vanuit de basisverzekering 18 behandelingen per jaar vergoed. Als klant van FBTO zijn je kinderen tot 18 jaar automatisch meeverzekerd op jouw modules. Heb je Spieren & Gewrichten aan staan? Dan krijgen ook je kinderen de maximale vergoeding van € 200,- of € 350,- per jaar.

Altijd een fysiotherapeut in de buurt

Kies je voor de FBTO Zorgverzekering, dan is er altijd een fysiotherapeut bij jou in de buurt waar wij een contract mee hebben. Dat hebben we namelijk met 90% van de zorgverleners in Nederland. Kijk maar eens in de Zorgzoeker om te zien bij welke behandelaar je in jouw omgeving terecht kunt.

Bij FBTO stel je zelf je aanvullende zorgverzekering samen. Zo kies je zelf welke aanvullende modules je nodig denkt te hebben en welke niet. En bepaal je zelf op welk moment van de maand de premie afgeschreven wordt, als je salaris net gestort is bijvoorbeeld. Meer weten? Bereken direct je premie en weet binnen 2 minuten wat jij per maand betaalt.

Misschien vind je dit ook interessant...