Naar inhoud
fysiotherapie wanneer vergoed

Fysio in de basis­verzekering: zo zit dat

Rugpijn, een sportblessure… Fysiotherapie kan je helpen! Lees het antwoord op 5 vragen over de fysio en je verzekering.
23 december 2022
Je hebt net een verkeerde beweging gemaakt tijdens die voetbalwedstrijd en nu wel erg last van je knie. Je ben gestruikeld en gevallen op je schouder, die nu wel erg beurs is. Of je hebt juist een langdurige blessure waarvoor je af en toe wel een flinke sportmassage kunt gebruiken. Kortom: je moet naar de fysiotherapeut. Maar hoe zit het dan met je zorgverzekering? We leggen het je uit aan de hand van 5 veelgestelde vragen.

Moet ik me voor fysiotherapie aanvullend verzekeren?

Laten we meteen maar met de deur in huis vallen: je krijgt geen vergoeding voor fysio vanuit de basisverzekering voor een tijdelijke klacht. Hieronder vallen bijvoorbeeld die sportblessure of pijnlijke schouder. Wil je hiervoor een vergoeding? Dan heb je een aanvullende verzekering nodig. Bij FBTO is dit de module Spieren & Gewrichten.

Krijg ik nooit een vergoeding voor fysio uit de basisverzekering?

Meestal niet. Maar in sommige gevallen kun je een vergoeding voor fysio vanuit de basisverzekering krijgen. Zo kun je een aantal behandelingen vergoed krijgen als je COPD of etalagebenen hebt. Ook als je besmet bent geweest met corona kun je een vergoeding krijgen. Meer hierover lees je op de pagina over fysiotherapie vergoedingen.

Wat als ik fysio voor een chronische aandoening krijg?

Heb je een chronische aandoening - een aandoening die dus niet meer over gaat - waarvoor je regelmatig naar de fysio moet? Dan kun je soms wel een vergoeding krijgen voor fysio vanuit de basisverzekering. Deze vergoeding krijg je wel pas vanaf de 21e behandeling. Of jouw chronische aandoening onder deze regeling valt, lees je op de lijst chronische fysiotherapie.

Hoe zit het dan met fysiotherapie voor kinderen?

Kinderen onder de 18 jaar krijgen vanuit de basisverzekering 18 behandelingen per jaar vergoed. Met een chronische indicatie kun je tot 18 jaar meer behandelingen fysiotherapie vergoed krijgen. Lees meer over fysiotherapie tot 18 jaar.

Hoeveel kost de fysio eigenlijk?

Goede vraag! Zo kun je het beste bepalen of het voor jou voordelig is om je aanvullend te verzekeren voor de fysio. Maar het is ook een lastige vraag. Er zijn namelijk geen wettelijk bepaalde tarieven voor fysiotherapie. En de kosten verschillen per behandeling. Zo is bekkenfysiotherapie vaak duurder dan een normale behandeling. Je kunt hiervoor dus het beste even contact opnemen met een fysio bij jou in de buurt.

Online fysio via een app

Geen veelgestelde vraag, wel een tip van ons: bij sommige klachten kun je gebruik maken van de FBTO Online Fysio app. Hierin staan oefeningen die bijvoorbeeld helpen bij een blessure. Dat scheelt een vervolgbehandeling bij de fysiotherapeut. Ook goed om te weten: met een FBTO Zorgverzekering kun je gebruik maken van de FBTO Online Fysio app. Module Spieren & Gewrichten hoef je hiervoor niet aan te zetten.

Wil je weten hoeveel je betaalt voor de FBTO Zorgverzekering met de module Spieren & Gewrichten? Bereken je premie en je weet het binnen 2 minuten!

Misschien vind je dit ook interessant...