Naar inhoud

De mantelzorgwoning van Sjoerd & Baudien

3 generaties onder 1 dak: samenwonen met je (schoon)ouders)
5 maart 2020

Sjoerd groeide op met zijn ouders, broertje én opa en oma onder hetzelfde dak. Dat vond hij zo’n mooie ervaring, dat hij dat zijn twee zoons ook gunde. Dus toen Sjoerd, Baudien, Fos en Mats uit hun stadsappartement groeiden, kochten ze een mantelzorgwoning op het platteland. Met de ouders van Sjoerd.

Een kopje thee met oma

Opgroeien met je ouders, broertje en opa en oma op hetzelfde erf. Dat was de jeugd van Sjoerd. Opa en oma woonden in het voorhuis, het gezin in het achterste gedeelte van de boerderij. Het zijn mooie jeugdherinneringen voor Sjoerd. “Mijn ouders werkten veel, maar mijn oma zat altijd klaar met een kopje thee als wij uit school kwamen. We liepen de deur niet bij elkaar plat, maar als het nodig was, waren we er wel voor elkaar,” vertelt hij. In de video blikt hij terug op zijn jeugd:

Samen hetzelfde idee

Baudien: “De meeste mensen denken dat dit vooral Sjoerds idee was, maar dat is niet zo: het idee om een mantelzorgwoning te kopen kwam vanuit ons beiden. We hebben het ook met mijn ouders besproken, maar die waren er nog niet aan toe. De ouders van Sjoerd wel. Toen was het snel besloten: we gingen met zijn vieren op zoek! Ze voegt eraan toe: “Deze manier van wonen moet wel bij je passen. Ik heb genoeg vrienden die het vreselijk lijkt, om zo dichtbij hun schoonouders te wonen. Maar mij bevalt het prima.”
Baudien zit met haar beide kindjes aan de eettafel

Wat is je mooiste jeugdherinnering?

De familie van Sjoerd is groot voetbalfan. Vroeger werden daarom alle voetbalwedstrijden samen gekeken met de zoons, vader en opa. Op de bank, met hapjes van oma.

Van gedateerde boerderij naar hip gezinshuis

Sinds april wonen Sjoerd, Baudien en de kinderen in de hip ingerichte boerderij in een dorpje vlakbij Zwolle. Baudien: “Het huis was heel netjes bewoond, maar wel behoorlijk gedateerd. We hebben ons gedeelte dus helemaal opgeknapt: de houten vloer kaalgeschuurd, alles opnieuw geschilderd en een nieuwe keuken laten plaatsen.”

Vooraanzicht van de hoofdwoning met daaraan vast de mantelzorgwoning
Dit is de woning in Herxen waar Sjoerd met 3 generaties woont

Kamperen tot aan de verbouwing

Het deel waar Sjoerds ouders wonen, was eerst het kantoor. Daar moest dus nog heel wat meer verbouwd worden voordat het een echte woning was. Baudien: “Ze hebben een tijdlang gekampeerd in hun deel van de boerderij, want hun oude huis was veel sneller verkocht dan ze gepland hadden. Maar inmiddels is het bijna af en kunnen zij ook comfortabel én gelijkvloers wonen. Niet dat dat nu al nodig is hoor, want ze zijn bijna fitter dan wij, maar met oog op de toekomst is het wel handig.”

Een tussendeur en toch genoeg privacy

De beide huizen zijn gescheiden door een tussendeur, die uitkomt in de keuken van Sjoerd en Baudien. Sjoerd: “Eerst kwam de deur uit voor onze slaapkamer, maar dat vonden we toch niet zo geslaagd. Dus die hebben we verplaatst.” Er zijn duidelijke afspraken gemaakt over privacy, bijvoorbeeld dat er altijd eerst geklopt moet worden voor de tussendeur opengaat en dat je niet langs elkaars ramen loopt. Baudien: “Ik vond het best spannend, want ik kende mijn schoonouders natuurlijk goed, maar zo leer je elkaar wel op een andere manier kennen. Maar het gaat heel goed.”

Even binnenkijken

De oude boerderij is gezellig ingericht. Aan beide kanten van de tussendoor. Sjoerd en zoontje Fos laten het even zien.

Samenwerken en oppas dichtbij

Gezamenlijke projecten zijn er ook: zo werken ze alle vier samen aan het opknappen van de tuin en staat er een verbouwing van de oude kapschuur en hooiberg op het programma. Hier worden gezamenlijke logeerkamers gemaakt en een atelier voor de moeder van Sjoerd. Baudien: “Met zijn vieren kun je veel meer werk verzetten dan wanneer je met zijn tweeën aan de slag gaat. Ideaal.” En er is nog een groot voordeel aan samenwonen met je (schoon)ouders: de oppas is altijd dichtbij. Baudien: “Opa en oma passen één keer per week een dag op, net als mijn ouders. En als wij een avondje uit eten willen of naar het theater gaan, kunnen we de babyfoon zo om de hoek zetten. Dat is natuurlijk ideaal.”
Oma leest tijdschrift op een hocker in de woonkamer
Familie van Sjoerd in de woonkamer

Tips van Sjoerd

Wil jij net als Sjoerd en Baudien ook samen met je (schoon)ouders een mantelzorgwoning kopen? Zo hebben zij het aangepakt:

  1. Ga samen in gesprek. “Het is belangrijk om eerst samen met je partner te bespreken of een mantelzorgwoning echt de juiste stap voor jullie is. Willen jullie het allebei even graag? Wat zijn jullie verwachtingen en hoe wil je die vastleggen?”
  2. En betrek ook je (schoon)ouders erbij. “Als je er samen met je partner uit bent, kun je je ouders of schoonouders erbij betrekken. Wees eerlijk en bespreek alles wat er mogelijk kan gebeuren. Maak ook duidelijke afspraken over bijvoorbeeld privacy en leg deze vast.”
  3. Maak een plan. “Wat zijn de minimale eisen aan jullie huis? Waar moet het staan, willen jullie klussen of een kant-en-klaar pand, hoe zit het met parkeerplekken, willen jullie gescheiden tuinen? Wij hebben alle eisen vastgelegd in een gezamenlijk Excel-document en pas als we alle hokjes af konden vinken, gingen we bij een huis kijken.”
  4. Hou het overzichtelijk. “Als we een huis tegenkwamen dat in aanmerking kwam, gingen wij meestal als eerste kijken, omdat wij ook de meeste eisen hadden. Als wij het leuk vonden, dan kwamen mijn ouders ook voor een bezichtiging. Zo hoef je niet elke keer met zijn vieren ergens naartoe.”
  5. Leven en laten leven. “Huis gevonden, verbouwd en verhuisd? Dan is het een kwestie van leven en laten leven én regelmatig bespreken of alles nog bevalt en afspraken nog actueel zijn. Wij doen dat meestal op zondagmiddag aan de keukentafel met een borreltje erbij. Het is natuurlijk ook gewoon gezellig.”

De Eerste

Sjoerd en Baudien zijn niet de enigen die met meerdere generaties samenwonen. Zo woont de moeder van Saskia in een mantelzorgwoning in de tuin. En Robert is bij zijn vader ingetrokken om voor hem te kunnen zorgen.
Gerben tuiniert met zijn schoonmoeder

Van kangoeroe naar mantelzorg

Een mantelzorgwoning is een combinatie van twee zelfstandige woningen onder één dak, met allebei een eigen voordeur en voorzieningen. Vaak worden deze huizen gebruikt om voor elkaar te kunnen zorgen als dat nodig is. Zorgen voor je naasten heet mantelzorg. En er zijn een heleboel Nederlanders die dat doen.

Hoe wil jij wonen?

Alleen, samen met je ouders, in een rijtje, vrijstaand, 3-hoog of in een tiny house: hoe je ook wilt wonen, er is altijd een woonverzekering die bij je past. Want met de FBTO Woonverzekeringen kies je modules die bij jou passen. Lees meer over onze woonverzekeringen.

Misschien vind je dit ook interessant...