Naar inhoud

De eerste nieuw­bouw­woning 

Mart & Ronald verruilden hun Amsterdams appartementje voor een rijtjeswoning in Almere. Maar niet een 13-in-een-dozijn-nieuwbouwwoning.
28 oktober 2019

Mart & Ronald kozen voor nieuwbouw

Interieurstylist Mart Kristiaan (35) en kunstenaar Ronald Boom (34) hadden nooit verwacht dat ze in Almere zouden gaan wonen. Maar een bijzonder nieuwbouwproject -op een kwartiertje van hun geliefde Amsterdam- trok ze toch over de streep. Ze kochten een huis dat ze zelf in konden delen en genieten nu van een huis op maat, met atelier én duinen voor de deur. En die verhuizing bracht niet alleen een nieuw huis, maar ook een nieuwe baan met zich mee!

Zoeken naar het perfecte huis

“Ronald en ik woonden samen in mijn kleine appartement in Amsterdam. Hartstikke gezellig, maar Ronald is kunstenaar. Hij had de grootste slaapkamer in gebruik als atelier, waardoor we samen in een heel klein kamertje sliepen. Daarom begonnen we eens rond te kijken. Rotterdam, Leiden, Haarlem: we bekeken van alles, maar konden ons droomhuis niet vinden. Tot ik op Facebook een advertentie tegenkwam van een nieuwbouwwijk aan de rand van Almere. Ik vond de huizen meteen heel erg gaaf, maar ik was écht niet van plan om in Almere te gaan wonen.”

“Zonder dat mijn vriend het wist, heb ik een optie genomen.”

Toch ben ik even gaan kijken. Almere DUIN bleek een bijzondere wijk te zijn: aan de rand van het IJmeer is een duinlandschap gemaakt, met duinen tot wel tien meter hoog. Er zijn bossen, stranden, een boulevard én het is maar een kwartiertje van Amsterdam. En de huizen in het project waren ook heel leuk. Ik wilde geen dertien-in-een-dozijn-rijtjeshuis en dat waren deze woningen ook zeker niet. Het zijn splitlevelwoningen en omdat we de eerste bewoners zijn, konden we ook nog eens meedenken over de indeling. Zonder dat mijn vriend het wist, heb ik een vrijblijvende optie genomen op een van de huizen. Ik vond het zo’n leuk project! Ronald was in eerste instantie een beetje verbaasd, maar was het gelukkig met me eens: dit was een perfecte kans voor ons.

Mart staat op het balkon van zijn huis in aanbouw
Mart zit lachend achterstevoren op zijn stoel, leunend op de rugleuning

Geen muren op de bovenverdieping

In ons geval waren we vanaf het begin betrokken bij de keuzes die gemaakt moesten worden. Voor ons is een nieuw huis kopen dus een enorm voordeel. Op de bovenverdieping, waar alle buren hun kinderkamers hebben, hebben wij geen enkele muur laten plaatsen. Hierdoor is het één groot schilderatelier geworden. Op de middelste verdieping vind je de woonkamer, de keuken en een dakterras. Helemaal beneden, in een soort souterrain, zijn twee slaapkamers, grenzend aan de tuin. Het is geen standaard huis en het past perfect bij ons. We gebruiken alle ruimtes met plezier. En ach, als we ooit meer kamers nodig hebben, kunnen we er altijd weer een wandje tussen laten zetten.

Liever inrichten dan klussen

Het huis is nog niet helemaal af. We hebben alle ruimtes stuk voor stuk aangepakt en zijn inmiddels bij de tuin aangekomen. Door de verkoop van het oude appartement hadden we wat geld over om de moeilijke klussen, zoals het gieten van de vloer en het stuken van de muren, uit te besteden. En verder hadden we gelukkig hulp van onze vaders, die heel handig zijn. We proberen het zelf ook wel, maar we zijn allebei geen echte klussers. Ik vind kleine klussen wel leuk, maar verder hou ik me het liefst bezig met de inrichting. Voor dit huis heb ik dan ook allerlei plannen, plattegronden en moodboards gemaakt, zodat het helemaal óns huis zou worden.

Van verhuizing naar interieurstylist

Het beeld dat veel mensen bij een nieuwbouwwoning hebben, is een beetje ongezellig. Strak, wit en leeg. Maar wit en steriel is niets voor mij. Daarom heb ik de bouwvakkers gevraagd of ze op iedere verdieping één wand kaal wilden laten. Hier zie je het grijze, ruwe beton. Gecombineerd met onze strakke gietvloer krijg je een stoere, industriële sfeer. Voor meer sfeer hebben we ook veel hout, een leren bank en mooie groenige gordijnen. Door dat te combineren met oude accessoires, die ik overal en nergens vandaan haal, is het inmiddels heel gezellig geworden.

“Door deze verhuizing ben ik een opleiding tot interieurstylist gaan volgen.

De inrichting van dit huis heeft ervoor gezorgd dat ik me helemaal op interieur gestort heb. Ik was altijd al bezig met styling, maar in 2018 ben ik een opleiding gaan volgen tot interieurontwerper. Dat vond ik zo leuk, dat ik mijn baan bij de Jeugdbescherming heb opgezegd en nu een eigen bedrijf begonnen ben in vastgoedstyling en interieurontwerp. Allemaal door deze verhuizing! Ik heb een blog waarop ik tips geef en via Instagram hou ik mijn volgers op de hoogte van wat ik allemaal verander in huis.”

Mart zit voor zijn laptop
Mart staat op het balkon van zijn huis in aanbouw

Tips

Wil jij ook verhuizen naar een nieuwbouwwoning? Dit zijn mijn tips:

  • Maak een plan voor je interieur: welke sfeer wil je neerzetten en kunnen ze daar bij de bouw al rekening mee houden, door bijvoorbeeld wanden kaal te laten?
  • Denk vooraf goed na over de plekken waar je lampen op wilt hangen en stopcontacten nodig hebt.
  • Maak een plattegrond met daarop al je meubels op schaal en bedenk wat de beste indeling is. Waar komt de keuken? En waar wil je tv-kijken?
  • Wees creatief met materialen. Wij hebben één muur bijvoorbeeld bekleed met underlayment, hout dat je normaal onder vloeren gebruikt. Daar kun je dan weer posters en schilderijtjes aan ophangen.
  • Zoek contact met de buren: iedereen zit in dezelfde fase en zo doe je goede ideeën op. Misschien zijn er al huizen af waar je even kunt kijken.
  • Bereid je voor op veel zand! Zeker als de straten er nog niet zijn, kan het behoorlijk modderig worden in een nieuwbouwwijk.
Check hoe het zit met een woonverzekering
Moodbord met tekening van woonkamer en waaier van stof stalen

Maak kans op een polaroidcamera!

Jouw eerste ervaring wordt nog leuker als je hem deelt. Met je vrienden én met ons. Zet de foto op Facebook en Instagram met #DeEerste, tag @FBTO en maak kans op een polaroidcamera!
Ja, ik doe mee Bekijk de actievoorwaarden
Polaroid

Hoe wil jij wonen?

Nieuwbouwhuis of oud boerderijtje: hoe je ook wilt wonen, er is altijd een woonverzekering die bij je past. Je vult je FBTO Opstalverzekering aan met modules die bij jou passen, zoals de module Glasverzekering of de module Consument & Wonen. Met de FBTO Inboedelverzekering zijn ook je spullen verzekerd.

Misschien vind je dit ook interessant...