Naar inhoud
Grietje doet een handvol spinazie in een blender

Dag kantoor, hallo 1e home made granola!

Grietje maakt lange dagen op kantoor en dat gaat met steeds meer tegenzin. Stiekem droomt ze van een eigen bedrijf, maar durft ze die stap te wagen?

Bijzondere klantverhalen

Er sluipt een hoop routine in ons leven, maar een 1e keer en een laatste keer is altijd bijzonder. Dat zijn de momenten die we nooit meer vergeten. De dagen waarop je voelt dat je lééft. In deze blogserie volgen we FBTO-klanten die over die bijzondere momenten vertellen. Het zijn verhalen die je even stil doen staan én die je van de bank af krijgen. Je vindt de vorige en de volgende aflevering via de knoppen hieronder.
Grietje laat haar zoontje Niek proeven van de zelfgemaakte granola
Grietje laadt de bestelde pakketten in haar auto

Ondanks alles... Ik kies voor iets anders!

Na haar studie stort Grietje zich meteen volop in het kantoorleven. Als iemand vraagt hoe het gaat, is haar antwoord: druk, druk, druk. Ze weet wat ze wil en ze werkt er hard voor. Lange dagen? Horen erbij. To-do-lists waar geen eind aan komt? Gewoon ergens beginnen. Met een duidelijk doel voor ogen klimt ze steeds verder op. Gedreven door ambitie knokt ze jaren door.

Totdat ze zwanger wordt. Opeens gaat er iets knagen. Iets wat er misschien al langer zat, maar nu ineens heel dwingend wordt. Grietje: “Word ik hier gelukkig van? Is dit echt wat ik wil? Allemaal van dat soort vragen, en ik kon ze allemaal met nee beantwoorden.” Het is alsof ze door haar zwangerschap niet meer midden in de drukke dagen zit, maar er van een afstandje naar kan kijken. Wat ze ziet? Dat ze het helemaal anders wil doen.

En dat doet ze. Ondanks haar onzekerheid. Ondanks de sceptische reacties in haar omgeving. Als ze haar idee voor een eigen bedrijf met mensen deelt, is er zelfs iemand die zegt: daar zit toch niemand op te wachten. Even laat ze zich daardoor uit het veld slaan. Maar dan geeft het haar juist extra kracht. Grietje: “Ik heb geleerd: er zijn mensen met wie je iets kunt delen, en er zijn mensen met wie je gewoon moet dealen.” Ze gaat het helemaal anders doen. Wat de wereld er ook van vindt. Een maand na de geboorte van zoontje Niek dient ze haar ontslag in.

Ging het dan zo makkelijk, de overstap? Eigenlijk wel. Het was moeilijk om de knoop door te hakken, maar daarna liep haar nieuwe bedrijf als een speer: “Eigenlijk ging het vanaf het begin helemaal vanzelf. Zelfs al voordat ik een website had. En ik heb nog steeds geen euro uitgegeven aan een advertentie.”

Grietje schept granola over naar een bord

Ik geniet nu écht van wat ik doe

Sinds ze voor zichzelf begon, voelt een werkdag voor Grietje niet meer als een werkdag. In de ochtend brengt ze ontbijtjes rond, homemade granola is haar specialiteit. In de middag test ze nieuwe recepten of verdiept ze zich in gezond voedsel. Ook neemt ze nu de tijd om eens een boek te lezen, of een wandeling te maken. Grietje: “En natuurlijk heb ik veel meer tijd met Niek. Er is veel meer balans en dat merk ik in alle facetten van mijn leven. Ik geniet echt van wat ik doe.”
Dat komt ook omdat haar eigen bedrijf zo goed bij haar past. Grietje: “Als kind zat ik altijd al bij mijn oma op het aanrecht. In de pan roeren, aardappels schillen, stiekem alles opeten… dat vond ik zo gezellig. Koken is voor mij ontspanning. Ik kan er mijn creativiteit en zorgzaamheid in kwijt.” Inmiddels is ze zelf degene die kookt en zet ze haar zoontje op het aanrecht: “Daar kan ik echt van genieten. Liefde gaat door de maag, zo zie ik dat ook echt. Eten verbindt mensen, aan tafel ontstaan vaak de goede gesprekken. Het mooiste aan mijn werk is om iemand te zien genieten van het eten dat ik heb klaargemaakt.”

Het kookpunt van Grietje

“Het mooiste compliment? Als mensen zeggen dat ze proeven dat het eten met liefde is gemaakt.”

Luister naar je gevoel

Ook haar omgeving is inmiddels bijgedraaid en blij dat het zo goed gaat. Spijt heeft Grietje dan ook nooit: “Vroeger handelde ik vanuit mijn verstand. Nu doe ik veel meer vanuit gevoel. Dat heeft mij mooie dingen gebracht.”

Meer inspirerende klantverhalen