Naar inhoud
Jan en Miep kijken genietend naar elkaar in hun zwarte Porsche Boxster

De 1e Porsche van Jan & Miep

Tien jaar geleden redde Jan Kersemakers het leven van zijn vrouw Miep. Sindsdien genieten ze volop van het leven. Op hun 76e kochten ze hun 1e Porsche.

Bijzondere klantverhalen

Er sluipt een hoop routine in ons leven, maar eerste en laatste keren zijn altijd bijzonder. Dat zijn de momenten die we nooit meer vergeten. De dagen waarop je voelt dat je leeft. In deze blogserie volgen we FBTO-klanten die over deze bijzondere momenten willen vertellen. Het zijn verhalen die je even stil doen staan én die je van de bank af krijgen. Je vindt de vorige en de volgende aflevering via de knoppen hieronder.
Jan en Miep zitten op een houten bankje in het groen met op de achtergrond hun Porsche Boxster
Miep stapt in haar Porsche

Hartstilstand in Spanje

“Ik voel me niet zo lekker.” Jan herinnert zich de woorden van zijn vrouw nog letterlijk. Toen ze probeerde overeind te komen, viel ze over Jan heen. De hartstilstand van zijn vrouw is al tien jaar geleden, maar Jan vertelt erover alsof het gisteren was: “Ik wist meteen: dit is niet goed.” Hij begon direct met reanimeren en riep tussendoor om hulp. Dat Jan en Miep op dat moment met hun camper op een Spaanse camping staan, is misschien wel hun redding. Andere campinggasten bellen een ambulance en pas in het Spaanse ziekenhuis komt Miep weer bij. Als ze de volgende dag naar huis mag, besluit het echtpaar de Spaanse vakantie ‘gewoon’ voort te zetten.

Miep: “Als je erover gaat nadenken, dan word je natuurlijk wel bang. Maar ik wilde er vlug overheen stappen. Samen genieten.” Bij Jan blijft het voorval nog flink door zijn hoofd spoken. Eenmaal weer in Nederland, denkt hij terug aan iets wat zijn vrouw ooit heeft gezegd toen ze een Audi TT zag rijden: “Zo’n ding hoop ik ooit nog eens te hebben.” Samen met zijn zoon besluit Jan zo’n auto voor zijn vrouw te kopen: “Ik dacht: straks raak ik haar kwijt. Dan wil ik dat ze hier nog in heeft gereden.”

De ultieme auto

Als Miep haar cadeau voor het eerst ziet, overheerst in eerste instantie verbazing. Heeft ze echt gezegd dat ze dit graag wilde? Eenmaal bekomen van de schrik krijgt ze snel de smaak te pakken en wordt het rijden met open dak een geliefde hobby van het stel. Na een paar jaar wordt de Audi ingeruild voor een Mercedes SLK. En die maakt uiteindelijk plaats voor de zo bijzondere Porsche Boxster. Allemaal de schuld van hun zoon, grapt Jan: “Hij wilde al jaren een Porsche 911. Ik ging met hem mee naar een showroom en daar zag ik deze staan. Ik was meteen verkocht.”

Lekker lang genieten

Jan en Miep zijn inmiddels allebei 76 jaar. Ze hebben hun rijbewijs net weer verlengd. Jan: “Als we straks in de 80 zijn, wordt het misschien wat te gek om in een sportauto rond te rijden. Maar we willen er zo lang mogelijk van genieten.”
Jan en Miep zitten tegen de motorkap van hun glanzend zwarte Porsche

Alsof je zo de hemel in rijdt

“We hebben veel mooie auto’s gehad, maar dit is de allerbeste.” Jan zegt het zonder enige twijfel in zijn stem. De Porsche is natuurlijk mooi om te zien, maar rijdt vooral heel lekker. De Limburgse heuvels en de Ardennen zijn favoriet: “We rijden graag over bochtige wegen. Of een steile berg op. Dan is het net alsof je zo de hemel in rijdt.” Ook het geluid van de auto is bijzonder. Miep: “Dat is zoiets moois. Met open kap door een tunnel heen. Alsof er een orkest in de bak zit.”

Als Jan en Miep met de camper naar Spanje rijden, gaat de Porsche met ze mee. Achter de camper, op de auto-ambulance. Eenmaal in Spanje genieten ze volop van het rijden. Miep: “Ik winkel graag. Dan rij ik met de Porsche naar mooie Spaanse dorpjes en boetiekjes. Heerlijk vind ik dat.” Op dat soort dagen stapt Jan liever op zijn racefiets, een andere hobby van het stel. Jan: “Mensen vragen me vaak of ik ook wel eens in de Porsche mag rijden, maar dat mag niet van Miep. Hij moet blij zijn dat hij mee mag, zegt ze dan lachend.”

De laatste auto

De Porsche is hun laatste auto. Eentje die er nooit geweest was zonder de hartstilstand van Miep. Jan: “Je weet natuurlijk niet hoe het leven dan was gelopen. Maar ik kan wel zeggen dat ik sinds die dag anders in het leven sta. Miep werd echt al blauw, hè? Dat doet wat met je hoor, om dat te zien.” Miep, luchtig: “We genieten des te meer van het leven en van de dingen die we samen doen.” Jan voegt er tevreden aan toe: “En dat is zo ongeveer álles.”

Meer inspirerende klantverhalen