Naar inhoud
Jorrit leunt trots uit het portier van zijn eerste auto

De 1e autoritten van Jorrit

Jorrit is zo geboeid door auto’s dat hij een spreadsheet bijhoudt met de gegevens van alle auto’s waarin hij ooit heeft gereden. Waaronder zijn allereerste liefde: zijn 1e auto.

Bijzondere momenten

Er sluipt een hoop routine in ons leven, maar eerste en laatste keren zijn altijd bijzonder. Dat zijn de momenten die we nooit meer vergeten. De dagen waarop je voelt dat je leeft. In deze blogserie volgen we FBTO-klanten die over deze bijzondere momenten willen vertellen. Het zijn verhalen die je even stil doen staan én die je van de bank af krijgen. Je vindt de vorige en de volgende aflevering via de knoppen hieronder.
Jorrit achter het stuur van zijn eerste auto
Jorrit zit voor zijn bureau met meerdere beeldschermen

Autorijden voor de ontspanning

Waar de één graag een stuk gaat wandelen om te ontspannen, leest de ander graag een boek, of rijdt een stukje in de auto. Zo ook Jorrit. Hij is 21 jaar oud en heeft autisme en ADHD waardoor hij snel overprikkeld is. Autorijden werkt voor hem ontspannend. Als Jorrit in 2016 in een dipje terechtkomt, helpt rijden hem door die moeilijke periode heen. Jorrit: “Ik weet nog heel goed dat ik de hele week uitkeek naar rijles, omdat ik rijden écht leuk vond om te doen. Het was hét hoogtepunt van mijn week. Maar ook nu voel ik mij beter als ik in een auto rijd, het is 1 van mijn favoriete dingen om te doen.”

Uitgebreide administratie

Het enthousiasme van Jorrit gaat nog een stapje verder. Zijn hobby is niet alleen autorijden; hij heeft ook een bijzondere interesse in auto’s ontwikkeld. In een spreadsheet schrijft hij alle 1e autoritten op. Inmiddels bestaat de lijst uit 77 auto’s waar hij in heeft gereden. Jorrit: “Ik ben een beetje een nerd; ik vind het leuk om dingen bij te houden. Zo schrijf ik bij elke auto waar ik in rijd bepaalde gegevens op, zoals het merk, het model, het kenteken, de eigenaar, maar ook de fiscale nieuwprijs, het bouwjaar en het vermogen van de auto.”

Veel verschillende auto’s rijden

Dat Jorrit in korte tijd in zoveel verschillende auto’s heeft gereden, heeft hij te danken aan zijn omgeving en zijn vorige bijbaan. “In 2019 had ik een baan waarbij ik auto’s mocht ophalen. Dat was erg leuk werk! Ook ben ik best brutaal in het vragen aan mensen of ik een rondje mag rijden in hun auto. Daarnaast weten mensen in mijn omgeving dat auto’s mijn hobby zijn.”

Onopvallend genieten

In zijn ‘auto-spreadsheet’ staan niet de minste exemplaren. Zo heeft Jorrit al eens in de 1978 Chevrolet C10 en de Porsche 911 Turbo gereden. Toch heeft hij zelf liever een auto die minder opvalt. Jorrit: “Ik vind het ongemakkelijk als mensen naar me kijken op de weg, zoals in de 911 cabrio. Een auto moet je plezier geven in het maken van bochten en versnellen. Ik heb er lol in om in mijn eigen auto te rijden, die is praktisch en valt niet op, dat is elke keer weer fijn.”

Zijn favoriete auto

Jorrit zijn favoriete auto is de allereerste auto waar hij ooit in reed. Deze auto heeft hij inmiddels zelf gekocht: de 1999 BMW 328i Touring

Jorrit staat voor zijn eerste auto

Familie-BMW

De allereerste auto waarin Jorrit heeft leren rijden was de 1999 BMW 328i Touring. Inmiddels een letterlijke familie-auto. Jorrit: “De auto van mijn moeder. Dit is de auto waarmee ik voor het eerst zelf op vakantie ben gegaan. Deze auto heeft mij leren rijden, maar heeft mij vooral leren houden van rijden,” vertelt hij vol enthousiasme. “Ik kon de auto vorig jaar overkopen van mijn oom, die hem een tijdje terug had overgenomen van mijn moeder. Zo is de auto bij mij terecht gekomen.”

“Deze auto heeft mij leren houden van rijden”

Bijzondere BMW huren

Of hij al van jongs af aan een favoriete auto had? “Nee niet echt.” Jorrit is van mening dat je eerst een paar keer moet rijden in een auto voordat je er een gevoel bij hebt. Een droomauto heeft hij dan ook niet. Wel is hij geïnteresseerd in de BMW-fabriek in München, waar bijzondere auto’s te huur zijn voor een paar uur. Jorrit: “Er wordt veel gesproken over de BMW M2. Ik zou die, en de BMW M3, wel graag eens willen huren om deze ook op mijn lijstje te kunnen zetten.”

Een gevoel van vrijheid

In de toekomst verwacht Jorrit nog veel ritjes in verschillende auto’s te maken. Hij wordt blij van het gevoel dat rijden hem geeft. Jorrit: “Lange ritten maken in mijn eigen auto geeft mij een gevoel van vrijheid.”

Meer inspirerende klantverhalen