Naar inhoud
Leo maakt een bronzen beeld van een vogel

Hoe pakt Leo's bronzen beeld uit?

In de vorige aflevering zagen we hoe Leo startte met beeldhouwen nadat hij zijn baan verloor door de coronacrisis. Hij boetseerde een specht en die gaat nu naar de bronsgieter.
22 juni 2022

Niet dromen, maar doen

We volgen mensen die niet blijven dromen, maar gaan doen! We volgen ze om te zien hoe zij hun dromen waarmaken. Van het door Australiƫ fietsen, tot een kangoeroewoning bouwen met je (schoon)ouders. Zo verloor Leo door de coronacrisis zijn baan, maar bleef niet stil zitten. Hij ontdekte zijn passie voor beeldhouwen en mag zichzelf nu succesvol noemen in het maken van bronzen vogels.

handen die met een tang werken
bronzen beeld van vogel

Van draad naar specht

In de vorige aflevering maakten we kennis met Leo. Ondanks flinke tegenslagen zoals de ziekte van Lyme en het verliezen van zijn baan, zit hij niet bij de pakken neer. Hij besluit te gaan beeldhouwen: een nieuwe passie is geboren! Zijn allereerste beeld was van een grutto. Daarna is hij ook andere vogels gaan maken. Het maken van een beeld is een heel proces. Leo start met een draadmodel. “Dat is eigenlijk ‘tekenen in 3D’, waarbij ik ‘de tekening’ kan buigen naar hoe ik het wil.”  Hierna boetseert hij was en klei om het frame. Zo ontstaat een vogel. In dit geval een specht!

"Ik vind het heerlijk om met mijn handen te werken."

Naar de bronsgieterij

Na het maken van het frame, boetseerwasmodel en gietwasmodel, gaat de gietwassen specht naar de gieterij om in brons gegoten te worden.

Materiaal voor bronzen beeld te maken

"Een spannend moment! Nu weet je pas of het beeld gelukt is"

In de bronsgieterij wordt het gietwasmodel in een gipsblok gemetseld, die de hete oven ingaat. De gietwas verdampt en er blijft een holle ruimte over. Daar wordt vloeibaar brons ingegoten. Als het is afgekoeld, breekt Leo het blok open en daar komt de specht tevoorschijn! Altijd een spannend moment: is alles gelukt? Zitten er geen gaten in of gekke extra stukken brons aan?

Leo gaat voor brons

Het is zover: de laatste stap in het proces! De geboetseerde vorm wordt omgezet naar een bronzen specht. Gaat alles goed en is Leo blij met het resultaat?

Kunst is voor iedereen

Leo maakt niet alleen kunst voor zichzelf, ook voor de ander. “Ik vind het mooi dat mensen inspiratie halen uit mijn beelden.” Zo konden klanten en volgers meedoen aan een winactie om een bronzen spechtenfamilie te winnen. Leo koos uiteindelijk voor het verhaal van Ko en Radjani, en bracht de spechten persoonlijk bij hen thuis. Inmiddels heeft Leo zijn repertoire uitgebreid met ook andere dieren. Bekijk meer op de website van Leo.

Meer inspirerende klantverhalen