Naar inhoud
Wielrennen na herseninfarct

Op de fiets dwars door Australië

Evert (69) wil in een paar maanden van de ene naar de andere kant van Australië fietsen en daar familie opzoeken. Hij is druk met de voorbereidingen.

Niet dromen, maar doen

We volgen mensen die niet blijven dromen, maar gaan doen. We volgen ze om te zien hoe zij hun dromen waarmaken. Van rijden in een favoriete oldtimer, tot een kangoeroewoning bouwen met je (schoon)ouders bijvoorbeeld. Evert kreeg op zijn 60e een herseninfarct. Tijdens zijn herstel ontdekte hij het wielrennen. Het plan is nu om dwars door Australië te fietsen en zijn verre familie te ontmoeten.
Evert fietst op de racefiets door de bossen
Evert kletst bij over zijn avontuur down under

De weg naar Australië

Na het lezen van het verhaal van Margaret en Barry Williamson: ‘Cycling across Australia – Perth to Brisbane via Broken Hill’, krijgt Evert het idee om dat ook te doen: die route door Australië fietsen. Dat is zo’n 5000 kilometer. Dan kan hij gelijk onderweg langs familie die hij nog nooit heeft ontmoet. “Ik heb enkele neven en nichten door heel Australië wonen. Dan kan ik mijn route zo uitstippelen dat ik bij ze op bezoek kan.” Evert verkoopt zijn huis en begint met de nodige voorbereidingen. Hij woont tijdelijk op een camping. Daar klust hij met vrienden aan zijn fiets en stippelt hij de route uit. Hij rijdt bijna dagelijks met zijn vaste fietsclub door de bossen om in vorm te blijven.

"Het is misschien wel gekkenwerk, maar 5000 kilometer... dat fiets ik ook elk jaar op de Veluwe. Dus het moet kunnen."

De tijd om te gaan komt dichterbij

Regelmatig belt Evert met zijn neef in Australië om zijn plannen door te nemen. Hij stippelt zijn route uit om langs familie te fietsen die hij nog niet eerder heeft ontmoet.

Evert stippelt de route uit door Australie

“Vooral het opstappen gaat lastiger”

Voorbereidend op zijn grote avontuur is Evert dagelijks op de fiets te vinden op de Veluwe. En als het slecht weer is, kan hij trainen in zijn woonkamer op een systeem waar zijn fiets in geklikt kan worden. Ondertussen merkt hij dat zijn heup steeds meer pijn gaat doen. Het op- en afstappen gaat steeds stroever. Zijn heup is aan het verslijten. Als hij fietst gaat het wel, maar hij kan niet meer op topsnelheid fietsen. Wat betekent dat voor zijn reis? Volgens de dokter moet Evert uiteindelijk geopereerd worden. Maar of dat nog voor of na de reis nodig is, is de vraag.

Aflevering 1: De voorbereiding

Evert bereidt zich voor op zijn fietsavontuur in Australië. Dagelijks rijdt hij door de bossen om in vorm te blijven. Bekijk de video.

Volgende keer in Doeners – Down Under

We blijven Evert volgen in zijn reis naar Australië. Hoe loopt het af met de heup nu de fietsplannen dichterbij komen? Is hij nog in vorm of gooit een operatie roet in het eten? 

Misschien vind je dit ook interessant...