Naar inhoud
Leo gaat beeldhouwen

Leo ging ervoor en is nu beeldhouwer!

Vorig jaar kreeg Leo (63) een bronzen beeld van een grutto onder ogen. ‘Dat kan beter!’, dacht hij. Vervolgens ging hij zelf aan de slag als beeldhouwer. En met succes!

Niet dromen, maar doen

We volgen mensen die niet blijven dromen, maar gaan doen! We volgen ze om te zien hoe zij hun dromen waarmaken. Van het door Australië fietsen, tot een kangoeroewoning bouwen met je (schoon)ouders. Zo verloor Leo door de coronacrisis zijn baan, maar bleef niet stil zitten. Hij ontdekte zijn passie beeldhouwen en mag zichzelf nu succesvol noemen met het maken van bronzen vogels.

Bronzen beeld van vogel
Leo loopt met hond door het weiland

Vogels als inspiratiebron

Leo is een echte doener die van aanpakken houdt. Hij heeft altijd veel gewerkt en doet meerdere cursussen per jaar om zijn algemene kennis te verbreden. In 2008 krijgt hij door een tekenbeet chronische Lyme. Hierdoor valt het gevoel in zijn handen en voeten langzaam uit. Dit weerhoudt Leo er niet van om door te blijven werken. Maar in 2020 gooit de coronapandemie roet in het eten: Leo verliest zijn baan. Hij komt thuis te zitten en verveelt zich. “Een goede vriend zei: waarom ga je niet iets met je creativiteit doen? En hij heeft gelijk: kunst zit in mijn bloed. Mijn vader maakte altijd al beelden.

En zo gebeurde het dat ik in zijn voetsporen trad. En wat bleek? Het gaat me nog goed af ook! Mensen waren vanaf het 1e beeld enthousiast. Na het zien van mijn 1e beeld, had ik er al meerdere verkocht en kon ik flink aan de bak!” Voor zijn beelden gebruikt Leo de natuur - en in het bijzonder vogels - als inspiratiebron. Hij was als kleine jongen al veel bezig met vogels. “We hadden altijd vogels thuis. Ik hielp met het uitbroeden. Ook in de dierentuin was ik altijd te vinden bij de parkieten en papegaaien. En zodra het kon, hield ik mijn eigen vogels.” Nu nog wandelt Leo graag met zijn hond in de vroege ochtend om te genieten van de vogels en natuur om hem heen.

"Ik vind het ontzettend bijzonder om in de natuur te zitten en naar de vogels te kijken."

Therapie voor de handen

Het boetseren van de was en klei is voor Leo een soort therapie voor zijn pijnlijke handen. “De kracht die ik bij het boetseren nodig heb, werkt voor mij als fysiotherapie.

Handen die beeldhouwen

"Boetseren is denken met je handen"

Het werken met zijn handen is goed voor Leo. Het houdt zijn handen - die steeds meer gevoel verliezen - sterk. “En dat ik dan ook nog iets moois creëer, is mooi meegenomen.” Om tot een bronzen beeld te komen zijn er een aantal stappen nodig. Eerst boetseert Leo de klei om een stalen frame. Dan maakt hij een wassen model, een gegoten model van siliconen. Tot slot wordt een bronzen versie van de vogel gemaakt in de gieterij. En dát is een spannend moment!

Leo gaat voor brons

Leo ontdekte vorig jaar het beeldhouwen toen hij werkloos werd door de coronacrisis. Hij besloot zijn liefde voor natuur en vogels in zijn beelden te verwerken.

Volgende keer in doeners - Kunstmaker Leo

We volgen Leo naar de gieterij waar zijn beeld in brons wordt gegoten. Dat is altijd een spannend proces. De mal waar het brons in wordt gegoten moet goed afgesloten zijn. Als dat niet het geval is, kan het beeld één grote klomp worden. Hoe het bronsgieten in zijn werk gaat? En of Leo blij is met het eindresultaat na al het boetseren, schuren en gieten? Lees en bekijk het in aflevering 2 van Kunstmaker Leo.

Meer inspirerende klantverhalen