Naar inhoud
christiaan met de schep en bakfiets

Bedrijfsterreinen groener maken

Op zijn 28e plantte Christiaan zijn 1e boom op een bedrijventerrein. Nu 3 jaar later maakt hij steden groener met zijn stichting Straatboer.

Niet dromen, maar doen

Er sluipen een hoop gewoontes in ons leven, maar eerste en laatste keren zijn altijd bijzonder. Dat zijn de momenten die we nooit meer vergeten. Bijvoorbeeld de laatste dag dat je achter je bureau zat en de 1e keer dat je met je handen in de klei aan het werk ging. In deze blogserie volgen we FBTO-klanten die over deze bijzondere momenten willen vertellen. Het zijn verhalen die je even stil doen staan én die je van de bank af krijgen. Je vindt de vorige en de volgende blogs via de knoppen hieronder.
zaadjes fruitbomen in de grond
christiaan met de handen in de modder

Het eerste groentetuintje

Christiaan (31) hield als kind al van tuinieren, zat graag met zijn handen in de klei. Hij groeide op met zijn 1e eigen groentetuintje bij zijn ouders. Christiaans interesse in natuur en milieu zette hij door in zijn studie en later in zijn werk. Tijdens zijn werk was hij na zijn kantoorbaan ’s avonds graag in zijn 1e eigen tuin bezig. Hier verbouwde hij groenten en fruit, maar hij had al snel ruimte te kort. “Ik zag dan onderweg bij bedrijven alleen wat gras langs de hekken groeien en in mijn eigen tuin had ik niet genoeg plek voor mijn groenten. Dus dacht ik dat ik misschien die hekken en stukjes grond eromheen kon gebruiken. Ik heb wat rondgevraagd en zo plantte ik de 1e klimboontjes langs hekken bij bedrijven.” 

Laatste keer achter zijn bureau

Na die 1e keer boontjes planten ontstond het idee om dit bij nog meer bedrijven te doen. Het terrein rond kantoorpanden bestaat vaak alleen uit tegels en hekken. Christiaan wilde ervoor zorgen dat die groener werden, door fruitbomen en groenten te planten. “Voor mijn werk zat ik de hele dag achter een bureau, maar ik wilde meer met mijn handen werken. Ik wilde direct verschil maken door mijn handen in de klei te steken.” Dus besloot Christiaan om achter zijn bureau weg te gaan en met zijn handen te werken. Hij belde een ondernemersvereniging die buiten een erg kaal terrein heeft. “Daar plantte ik mijn 1e fruitbomen. Nu maak ik daadwerkelijk direct verschil in mijn werk door bedrijfsterreinen groener te maken. En we leren veel bedrijfsmedewerkers op die manier ook over het nut van planten en biodiversiteit. Waar het fruit vandaan komt en het belang van het klimaat.” 

Met de schep op de fiets

Er wordt enthousiast gereageerd op Christiaans voorstel om terreinen van kantoorpanden wat op te vrolijken met fruitbomen. Na een jaar in zijn vrije tijd bomen planten en de stad groener maken, richt Christiaan zijn stichting Straatboer op. “Ik voelde me eerst wel klein hoor. Dan fietste ik met mijn schepje door de stad, terwijl ik hoveniersbusjes voorbij zag rijden. Maar die 1e keer met de schep in de grond heeft voor veel reacties gezorgd. De stichting is al flink gegroeid in de 3 jaar dat we bestaan. We krijgen steeds meer aandacht van zowel media als de omgeving.” 
met de voet op de schep de tuin omspitten

Leren over bomen en planten

Naast het planten van bomen helpt Christiaan met zijn stichting ook mensen aan een baan. Er werken veel mensen bij de stichting die het moeilijk vinden werk te krijgen. Ook werken er veel vrijwilligers. Deze mensen helpen ook mee om kennis over te brengen aan kinderen. Op een kinderboerderij bijvoorbeeld. In de zomermaanden planten we niet veel bomen. In die tijd kunnen we iedereen veel leren over hoe planten en bomen groeien.
plantjes planten
Christiaan geeft de fruitbomen water

Van binnen naar buiten

In de video zie je hoe Christiaan terreinen van bedrijven opvrolijkt met fruitbomen.

Eigen fruit plukken

Ondertussen zijn de 1e bomen die Christiaan 4 jaar geleden heeft gepland, gegroeid tot jonge bomen die in bloei staan en fruit geven. “Het is leuk om terug te komen bij de plekken die mij als 1e de kans gaven. Daar zie ik nu het resultaat van. Bedrijven zelf doen nu betere dingen voor het klimaat en het milieu, omdat ze zien dat werknemers er nu meer over weten en dat leuk vinden. Bovendien hebben we direct een soort buitenwerkplek gecreëerd in de schaduw van de bomen bij mooi weer. En ze kunnen nu in de pauze hun eigen lunch uit de boom plukken!” Nieuwsgierig? Maak kennis met Stichting Straatboer.

Meer inspirerende klantverhalen