Naar inhoud

Basisdekking FBTO Rechtsbijstand­verzekering

Bij FBTO stel je zelf je rechtsbijstandverzekering samen. Je kiest de modules die bij jou passen. Door het kiezen van de modules heb je automatisch een basisdekking. Je kunt de basisdekking niet als losse verzekering kiezen. 

Dit vergoedt de basisdekking

Voor de basisdekking geldt geen wachttijd. Je bent vanaf de ingangsdatum van de verzekering verzekerd.
Bekijk ook de polisvoorwaarden (pdf). Daarin lees je wanneer je wel en niet verzekerd bent.

Juridische hulp bij een borgsom in het buitenland

Je bent met de basisdekking bijvoorbeeld verzekerd voor juridische hulp bij een borgsom in het buitenland. Moet je een borgsom betalen in het buitenland? Dan schiet Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR) dit tot € 50.000,- voor. Dit wordt alleen aan een buitenlandse overheid betaald. Jij betaalt de borgsom binnen 2 jaar terug aan SAR.

Juridische hulp bij onvermogen

Ook ben je met de basisdekking verzekerd voor juridische hulp als je een schade vergoed wil krijgen van iemand die het niet kan betalen. Krijg je schade vergoed van iemand die het niet kan betalen? Soms vergoedt SAR die schade:

 • Alleen als de schade ontstond doordat iemand een onrechtmatige daad pleegde.
 • En alleen als vaststaat dat de verzekerde recht heeft op deze schadevergoeding.
  • door een vonnis van een rechter
  • of als diegene die niet kan betalen heeft erkend dat hij moet betalen.
 • En alleen als diegene niet kan betalen omdat hij niet genoeg geld heeft.
 • En alleen als niemand anders de schade kan betalen.

Achmea Rechtsbijstand vergoedt dan maximaal € 3.000,- per gebeurtenis.

Heb je rechtshulp nodig?

Je hebt een FBTO Rechtsbijstandverzekering en je meldt je conflict bij Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR). Hoe gaat het daarna verder? Lees meer over de rechtshulp van SAR.

Veelgestelde vragen

Je kunt de verzekering op elk moment laten ingaan. Je bent vanaf de eerste dag verzekerd met de modules Verkeer en Medisch. Je hebt een wachttijd van 3 maanden voor de module Consument & Wonen, voor de module Werk & Inkomen en voor de module Fiscaal & Vermogen. Dat betekent dat je in deze periode nog niet verzekerd bent voor zaken die onder deze modules vallen.

Je hebt géén wachttijd:

 • Bij een conflict over een overeenkomst. En de overeenkomst is tijdens de verzekering gesloten.
 • Als de nieuwe verzekering aansluit op een vorige rechtsbijstandverzekering en het conflict daar ook verzekerd was.
 • Bij letsel (module Medisch).
 • Bij een conflict in het verkeer (module Verkeer).

Dat kan. Maar je bent alleen verzekerd als particulier. Dat betekent dat je niet verzekerd bent als je een bedrijf, kantoor of praktijk hebt en het geschil heeft daarmee te maken. Bijvoorbeeld een geschil over een kapperszaak aan huis. Je bent ook niet verzekerd als je iets onderneemt waarmee je lijkt op een bedrijf.

Voor schade veroorzaakt aan iemand anders ben je verzekerd met de aansprakelijkheidsverzekering. Maar heb je zelf schade? En is dat de schuld van iemand anders? Dan helpen we je om de schade terug te krijgen. Daarvoor heb je een rechtsbijstandverzekering nodig.

Nadat je een verzekering hebt afgesloten, heb je 14 dagen bedenktijd. Wil je de verzekering toch niet? Laat het ons dan binnen 14 dagen weten. Je betaalt dan niks.

Waar je verzekerd bent, is per module verschillend. Heb je schade in het verkeer? Dan ben je bijvoorbeeld wereldwijd verzekerd. Voor een onrechtmatige daad ben je ook wereldwijd verzekerd. Consumenten-, medische conflicten of conflicten op je werk of over je pensioen zijn verzekerd in de Europese Unie, Zwitserland en Noorwegen. Ook een conflict over je 2e woning is verzekerd in de Europese Unie, Zwitserland en Noorwegen. Andere conflicten over je vermogen of over fiscale zaken zijn alleen verzekerd in Nederland.