Naar inhoud
Lachende vrouw zit op haar motor met blauwe lucht

Wat kost motorrijden? Alle kosten op 1 rij

Motorrijden is een heerlijke hobby. Maar wat kost het nu eigenlijk?
21 juni 2022
Als we motorrijders moeten geloven geeft niets je zo’n gevoel van vrijheid als toeren op de motor. Dat is dus wel wat waard! We willen je niet afschrikken, maar deze hobby kost natuurlijk geld. Er zijn kosten waar je niet op wilt besparen om zorgeloos en comfortabel de weg op gaan. Geef daarom ongeveer 90% van je budget uit aan de aanschaf van de motor en houd 10% over voor extra’s. En vergeet om -naast de eenmalige uitgaven- rekening te houden met de maandelijkse kosten voor bijvoorbeeld onderhoud.

De eenmalige kosten

Als je motorrijdt heb je eenmalige kosten en maandelijkse kosten. Houd naast de aanschaf van de motor ongeveer 10% van je budget vrij voor alle extra’s. Heb je dat geld niet? Spaar dan nog even door. Hieronder lees je de eenmalige kosten.

Motorrijbewijs

Eerst moet je in de boeken en een theorie-examen doen. Daarna volgen de lessen nemen en 2 praktijkexamens. De 1e heet AVB voor voertuigbeheersing en de 2e AVD, voor je vaardigheden in het verkeer. Hoeveel dat bij elkaar kost, hangt af van jouw ervaring. Heb je vroeger veel brommer of scooter gereden, dan heb je een voorsprong en haal je je examen misschien sneller. Houd rekening met kosten tussen de € 1000,- en € 2000,-.

Aanschaf motor

De meeste mensen geven gemiddeld rond € 10.000,- uit aan een nieuwe motor. Een nieuwe motor van een populair merk begint rond € 7000,- voor een mooi instapmodel en kan oplopen tot € 30.000,- voor de meest luxe motoren met álle toeters en bellen. Duurdere motoren bestaan ook, dan kom je echt in het sportmotoren segment. Je kunt natuurlijk ook voor minder geld een tweedehands motor kopen. Houd dan wel rekening met meer onderhoudskosten.

Kleding en veiligheid

Een ervaren motorrijder kan je vertellen hoe belangrijk een helm is. Niet alleen voor je veiligheid en goed zicht, maar ook omdat je dat ding de hele tijd op hebt! Heb je een super-de-luxe motor en een helm die niet lekker zit, dan heb je alsnog minder rijplezier. Neem daarom de tijd om een goede helm te kiezen en te passen. Kies niet te snel!

Goede motorkleding is belangrijk, want het beschermt het meest waardevolle: jouw eigen lichaam. Een verstandige motorrijder draagt een motorpak en handschoenen. Kies voor motorkleding die ademt als het warm is en vocht afstoot op natte Nederlandse dagen. Vergeet ook je voeten niet, want bij een val kom je daar vaak op terecht. Dus geen gympjes, maar stevige schoenen of motorlaarzen.

Reken voor alles bij elkaar tussen de € 1000,- en € 2000,-. Het laagste bedrag is voor als je in de zomer rijdt en geen extra warme kleding nodig hebt. Reken bij winterkleding op een hoger bedrag.

 • Motorkleding: € 500,- tot € 1000,-
 • Motorlaarzen: € 200,- tot € 500,-
 • Helm: € 300,- tot € 500,-

Accessoires

Hou rekening met zo’n € 500,- tot € 1.000,- aan accessoires. Naast helmen en kleding zijn dit de meest gekochte accessoires op motorwebsites:

 • Een ART 4 slot voor je motor
 • Een motorhoes voor buiten
 • Een telefoonhouder en bluetooth headset
 • Een ‘pinlock’ vizier. Daarmee beslaat je helm niet door je warme adem
 • Motornavigatie waarmee je ‘scenic routes’ kunt downloaden, speciaal voor motoren. Met kronkelroutes door de mooiste gebieden binnen en buiten Nederland
 • Kettingspray en andere spullen voor het onderhoud

De doorlopende kosten

Met de meeste doorlopende kosten ben je waarschijnlijk wel bekend. We sommen ze hier voor je op.

 • Brandstof
  De kosten hangen uiteraard af van hoeveel kilometers je rijdt. Net als auto’s worden ook motoren zuiniger. Een nieuwe motor verbruikt gemiddeld 1 liter per 20 kilometer of minder.
 • Motorrijtuigenbelasting
  Dit is ongeveer € 10,- per maand, afhankelijk van de provincie waarin je woont.
 • Motorverzekering
  Dit hangt af van het soort verzekering dat je kies en de modules die je erbij kiest. Bijvoorbeeld het meeverzekeren van een opzittende en pechhulp.
 • Onderhoudskosten
  Reken hierbij op € 200,- tot € 400,- per jaar, exclusief banden. Dat ligt er ook aan hoe oud de motor is en welk onderhoud je zelf al doet en kunt.
 • Banden
  Check regelmatig of je banden nog voldoende druk en profiel hebben. Wanneer je de banden moet vervangen hangt af van jouw gewicht, rijstijl en de prijs/kwaliteit van je banden. Reken qua kosten op ongeveer 2,5 cent per kilometer.
 • Afschrijving motor en kleding
  Ga ervan uit dat je motor na 5 jaar nog ongeveer 40% waard is van wat je ervoor betaalde. En dat je na 7 tot 10 jaar ook nieuwe motorkleding nodig hebt. Reken uit wat dat per maand is en zet dat bedrag elke maand opzij. Dan word je nooit verrast door de kosten van een nieuwe motor of motorkleding en kan je altijd blijven rijden! Extra tip: vaak scoor je voordeligere motorkleding in een outlet.
 • Winterstop
  Tip: rijd je niet in de winter? Neem dan een winterstop op je motorverzekering. Dan betaal je alleen premie voor de verzekering buiten het verkeer. Bijvoorbeeld voor brand en diefstal. Dit betekent wel dat je er in de wintermaanden niet op kunt rijden.
 • Stalling
  Je motor staat in de winter het liefst op een plek waar het niet vriest. Misschien moet je daarvoor een plekje huren in die maanden.

Kies jouw ideale motorverzekering

We hebben voor jou deze blog geschreven waarin je precies leest hoe je een motorverzekering samenstelt en wat je allemaal kunt kiezen. Weet je nu al wat je nodig hebt? Bereken in 2 minuten de premie van jouw ideale motorverzekering.

Misschien vind je dit ook interessant...