Naar inhoud
Een vrouw kijkt als bijrijder op een motor lachend naar ons om

Motor kopen: tips voor de motormuis

Een nieuwe motor. Je ziet jezelf al over de weg zoeven. Wat een vrijheid! Maar waar let je op bij het kopen van de motor?
29 april 2020
Lekker in de buitenlucht over de weg zoeven. Iedere week een ander gebied kiezen om te toeren. Je geniet er optimaal van. Nu je al wat kilometers gemaakt hebt, is het tijd om het tweedehandsje te vervangen voor een nieuw exemplaar. Ga je een motor kopen? Deze tips helpen je op weg. We beginnen met je budget en eindigen bij het kiezen van een motorverzekering.

Dure of goedkope motor kopen

Het is verstandig om je budget te bepalen, voor je de zoektocht begint. Zo laat je je niet afleiding door een prachtige motor die eigenlijk te duur is. Heb je een budget van minder dan € 4.000,- voor je motor? Of begin je pas net met motorrijden? Dan is een tweedehandse motor misschien iets voor jou. Voor het gemak, gaan we er in dit artikel vanuit dat je een nieuwe motor koopt.

Wat ga je ermee doen?

Een belangrijke tip bij het kopen van een motor: bedenk vooraf wat je wilt doen. Zoek je de snelheid op en ga je korte ritjes maken? Ga je vooral in de stad rijden? Of ben je meer van de lange toertochten? Bij iedere vorm van gebruik past een bepaald soort motor.

Je leeftijd

Je verwacht het misschien niet. Maar je leeftijd speelt wel degelijk een rol bij het kopen van een motor. Hoeveel PK je mag rijden is namelijk afhankelijk van hou oud je bent. En welk rijbewijs je hebt. Check dit goed voor je een motor gaat kopen.

De pasvorm

Het is als het kopen van een nieuwe jeans, je motor moet perfect zitten. Een motor is namelijk geen fiets. Je kunt de zitting niet meer dan een paar centimeter verhogen en het stuur niet anders instellen. Zorg er dus voor dat je goed met je voeten bij de grond kunt en je lekker zit. Zeker op een tourmotor. Je zult er immers behoorlijk wat uren op doorbrengen.

Maak een testrit

Heb je een trouwe tweewieler op het oog? Dan is het tijd voor de testrit! Koop nooit een motor zonder dat je er eerst op gereden hebt. Sterker nog: maak niet 1 testrit, maar 2 of 3. En vergelijk verschillende type motoren met elkaar. Let tijdens de proefrit op:

  • Of de motor goed start
  • Of alle knoppen en lichten werken
  • De wendbaarheid van de motor
  • De werking van de remmen
  • Of de motor goed optrekt, het vermogen dus

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat de motor goed voelt op alle oppervlakken. Maak daarom een testrit in verschillende gebieden. Asfalt, een bospaadje, goede bochten, enzovoort.

Een motorverzekering is verplicht

Heb je een keuze gemaakt? Gefeliciteerd! Je bent klaar om de wijde wereld in te trekken met je nieuwe stalen ros. Hoewel, heb je je motor al wel verzekerd? Net als bij een auto, mag je ook met een motor niet onverzekerd de weg op. Je hebt minstens een WA-motorverzekering nodig voor je de weg op mag.

Koop je een nieuwe motor? Dan kun je het beste een WA-Casco motorverzekering kiezen. Zo ben je verzekerd voor bijna alle schades. Wel zo’n fijn idee, toch? Benieuwd hoeveel dat kost? Bereken je premie en je weet binnen 2 minuten waar je aan toe bent!

Misschien vind je dit ook interessant...