Naar inhoud
4 mensen zitten op 2 motoren

Motor beveiligen: zo doe je dat

Ieder jaar worden bijna 2.000 motoren gestolen in Nederland. Beveilig je motor met deze tips.
20 april 2020
2.000 motoren worden er jaarlijks gestolen, volgens het CBS. Ben je net klaar voor die grote toertocht in de zon, staat je trouwe tweewieler er niet meer. Dat wil je natuurlijk niet. Daarom is het belangrijk om je motor goed te beveiligen. En om een goede motorverzekering  te hebben natuurlijk. We geven je tips om ervoor te zorgen dat je motor niet gestolen wordt.

Beveilig je motor met een ART-slot

Om je motor goed te beveiligen, is het belangrijk dat je een slot met een ART-keurmerk kiest. Dit is een keurmerk dat aantoont dat het slot is goedgekeurd door een keuringsinstelling. Een ART-slot is in te delen in 5 categorieën. Hoe hoger het cijfer, hoe beter de beveiliging.

Voor een motor geldt dat je het beste kunt kiezen voor een ART-4 of ART-5 slot. Deze zijn stevig genoeg om je motor te beveiligen tegen diefstal. Een ART-slot is een vereiste om je motor tegen diefstal te kunnen verzekeren.

Remschijfslot en stuurslot

Om je motor echt goed te beveiligen, kies je voor een combinatie aan sloten. Naast een ART-4 of ART-5 slot, is een remschijfslot verstandig. Dit zorgt ervoor dat de dief niet weg kan rijden. Ook een stuurslot kan een optie zijn, maar deze is relatief makkelijk open te breken. Het meest verstandig is dus de combinatie ART-slot, stuurslot én remschijfslot.

Motor in het zicht zetten

Misschien heb je de neiging om je motor ergens verdekt op te stellen. Zo zien dieven immers niet dat je een motor hebt. Vaak is het verstandiger om de motor juist in het zicht te zetten. Omdat het even duurt voor de sloten gekraakt zijn, is de pakkans een stuk groter als de motor duidelijk zichtbaar is. Kies dus niet voor een donker hoekje, maar zet hem juist in het licht van de lantaarnpaal.

Kies het juiste motoralarm

Een motoralarm schrikt dieven af. Niet gek, want er komt natuurlijk een hels kabaal uit. Tip: let er wel op dat je een motoralarm kiest dat niet afhankelijk is van de motor. Deze trekken vaak de accu leeg of hebben andere negatieve bijwerkingen. Je kunt het beste kiezen voor een motorslot met alarm of een remschijfslot met alarm.

Weet waar je motor is met een GPS-tracker

Met een GPS-tracker weet je altijd waar je motor is. Het werkt net als met je telefoon. Vaak kun je via een app zien waar je motor zich bevindt. Hopelijk gewoon op de plek waar je hem achterliet. Maar als hij toch gestolen wordt, spoor je hem met een GPS-tracker gemakkelijk op.

Meer doen tegen diefstal

Goede sloten zijn natuurlijk stap 1, maar er zijn meer stappen die je kunt zetten om zoveel mogelijk te voorkomen dat je motor gestolen wordt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Zorg dat het direct duidelijk is dat je motor goed beveiligd is. Een duidelijk slot helpt daarbij.
  • Zet je motor niet alleen op slot, maar maak dat slot vast aan een paal of ring aan de muur of grond. Zo is je motor niet gemakkelijk in een busje te zetten en moet de dief ter plekke het slot openbreken.
  • Zet je motor binnen – in de garage of een beveiligde stalling bijvoorbeeld – als je hem een tijdje niet gaat gebruiken.

Motor toch gestolen

Wat je ook doet, de kans bestaat altijd dat je geliefde tweewieler toch gestolen wordt. In dat geval kun je maar beter goed verzekerd zijn. Als je kiest voor WA-plus of WA-casco, dan krijg je een vergoeding als je motor gestolen wordt. Benieuwd hoeveel dat kost? Bereken je premie en je weet het binnen 2 minuten. Direct online afsluiten kan ook. Fijne trip!

Misschien vind je dit ook interessant...