Naar inhoud
Jonge man geniet glimlachend van motorvakantie. Zit op picknicktafel, aan het meer, met telefoon in de hand. Motor staat ernaast geparkeerd

Motorvakantie: tips van een expert

Geniet van de buitenlucht en ontdek nieuwe wegen. Hoe bereid je je voor op een vakantie met de motor? Chris weet raad!
7 juli 2023
Zodra het kon, haalde Chris zijn motorrijbewijs. Hij geniet van lange toertochten in binnen- en buitenland. Oostenrijk is favoriet. Hoge bergen, goede bochten en een prachtig uitzicht. Wat wil je nog meer? Niets toch? Maar een goede voorbereiding is wel belangrijk. Chris vertelt je graag hoe hij een motorvakantie tegemoet gaat. En wat zijn motorverzekering  daarmee te maken heeft.

Bedenk waar de motorvakantie naartoe gaat

“Het begint eigenlijk allemaal met de plek van bestemming”, vertelt Chris. “Wil je de natuur van Scandinavië in of ga je voor de warme Spaanse wegen? Oostenrijk en Zwitserland zijn trouwens ook fantastisch. Ik vind het altijd moeilijk kiezen waar ik naartoe wil met m’n trouwe tweewieler.”

Ken de verkeersregels

Deze zomer kiest Chris voor Noorwegen. Daar is hij nog nooit geweest. “En het schijnt fantastisch te zijn! Cruisen tussen de fjorden, ik zie mezelf al zitten”, knikt hij enthousiast.

Stap 1 in zijn voorbereiding is een grondige online zoektocht naar de verkeersregels in het land. Dat doet hij met behulp van de app Going Abroad. “Zo kwam ik erachter dat je in Noorwegen vaak maar 80 kilometer per uur mag rijden. En dat je niet tussen de file mag doorrijden. Goed om te weten!”

Check vignetten en tolpoortjes

“Voor sommige landen heb je een bepaald vignet nodig”, legt Chris uit. “Dat weet ik van mijn toertochten door Oostenrijk en Zwitserland. In Noorwegen heb je die niet nodig. Maar ze hebben daar weer veel tolpoortjes.” Wil je goedkoper rijden? Dan kun je soms die tolpoortjes vermijden. “Google Maps heeft daar een speciale route-optie voor.”

Check je motor

Niet onbelangrijk. “Zeker niet! Het is in Nederland al hartstikke vervelend om met pech langs de weg te staan, maar in het buitenland helemaal. Daarom krijgt mijn motor altijd een uitgebreide inspectiebeurt voor ik met de motor op vakantie ga. Vooral de banden zijn belangrijk, die krijgen nogal wat te verduren.”

Zorg voor een goede uitrusting

In Nederland belangrijk, maar in het buitenland ook. “Nou zal dat in Noorwegen wel meevallen. Maar in een warm land als Spanje is het verleidelijk om met wat minder dikke kleding op de motor te stappen.” Toch waarschuwt Chris: “Niet doen! Het is gewoon hartstikke gevaarlijk. Trek beschermende kleding aan. Ja, óók de handschoenen!”

Neem je groene kaart mee

Ook al hoef je hem officieel niet bij je te hebben. Het is toch handig om hem mee te nemen, vindt Chris. “Voor de zekerheid. Zo heb je al je gegevens direct bij de hand, mocht er iets gebeuren.”

Verzeker je voor pech onderweg

Hoe goed je je motor ook gecheckt hebt, je kunt altijd pech krijgen. Een lekke band bijvoorbeeld! Het overkwam Chris al eens. “In Duitsland”, knikt hij. “Midden op de snelweg begon mijn trouwe tweevoeter ineens belachelijk te slingeren. Ja hoor, lekke band! Gelukkig kon ik hem nog naar de vluchtstrook manoeuvreren. En had ik me verzekerd voor pechhulp in het buitenland.”

Heb jij net als Chris een motorvakantie in het vooruitzicht? En ben je nog niet goed verzekerd voor een toertocht in het buitenland? Bereken je premie en je weet binnen 2 minuten hoeveel je dat gaat kosten. En je kunt direct online afsluiten. “Snel geregeld joh!”

Misschien vind je dit ook interessant...