Naar inhoud
Motorrijder op de weg met sneeuw langs de kant

Heerlijk veilig motorrijden in de winter

De meeste mensen rijden vooral motor in de zomer. Zo maak je ook prettige ritjes in de winter.
16 februari 2021
Voor elke motorliefhebber is de zomer de fijnste periode. Lekker toeren in het weekend, naar het strand of over kronkelwegen door de natuur. En lekker tussen de files door naar je werk. Hoe houd je dat vol in de winter? Daarvoor hoef je echt geen doorgewinterde Viking te zijn. Met een paar aanpassingen en goed opletten is motorrijden ook in de winter aangenaam en veilig. Lees de belangrijkste tips voor jezelf en je motor.

Goede verlichting en fluorescerende kleding

In de donkere winters is het belangrijk dat je goed opvalt. Controleer je verlichting, voor én achter. Je kunt ook de lichtopbrengst vergroten met LED-licht. Sommige motorrijders hebben aan de zijkanten van hun motorblok mistlampen gemonteerd. Die vormen samen met de normale verlichting een driehoek waardoor je motor breder lijkt en beter te zien is. Draag daarnaast kleding of een hesje in fluorescerende kleur. Het maakt niet uit of je dit mooi vindt of niet, het is een stuk veiliger. Let wel op: LED-licht op je motorkleding en helm mag niet.

Bespaar nooit op je banden

Motorrijden kan een dure hobby zijn. Bespaar in elk geval nooit op goede banden. Die zijn het enige contact tussen jou en het wegdek. Als je veel rijdt in de winter, dan zorgen M+S banden (modder en sneeuw) voor goede grip.

Je bent niet James Bond, pas je rijstijl aan

James Bond rijdt met gemak met zijn motor over sneeuw en ijs. Maar jij bent niet James Bond. Je zult dus echt je rijstijl moeten aanpassen in de winter. Pas op bij gladde oppervlakten, zoals tramrails, putdeksels, viaducten en bruggen. Stippel vóór vertrek de veiligste route uit, ook als je daardoor een stukje moet omrijden. Houd in de winter ook rekening met een langere remweg en ga als het écht sneeuwt of ijzelt niet de weg op. (Je motor zelf houdt er trouwens ook niet van, daarover later meer)

Neem de tijd om je warm te kleden

Onderschat het belang van warme kleding en warme handen niet. Anders krijg je al snel minder plezier in het rijden in de winter. Bovendien wordt je reactievermogen minder als je het koud hebt en juist in de winter heb je al je aandacht nodig.

Om goed warm te blijven kun je jezelf in laagjes aankleden. Dat leidt meestal tot een hele verkleedpartij. Begin met een goede onderlaag. Een thermo-onderpak voert lichaamsvocht af en zorgt voor een eerste isolatielaag. Daar bovenop kan je bijvoorbeeld een trui aantrekken. Zorg ervoor dat de buitenste laag waterdicht en winddicht is en toch ademt. Dat kan met pakken van het bekende materiaal Gore-Tex. Dat materiaal mag bovendien gewoon in de wasmachine.

Om warme handen te houden kun je denken aan handvatverwarming die tegenwoordig op veel nieuwe motoren zit. Wil je de bovenkant van je handen ook verwarmen? Kies dan voor elektrisch verwarmde handschoenen.

Nooit meer een beslagen vizier van je helm

Is het vizier van je helm beslagen? Als je in de winter je vizier openzet, krijg je al snel tranende ogen van de koude lucht. Investeer daarom in een 'Pinlock vizier'. Dat vizier is te vergelijken met dubbel glas: twee lagen waar een klein beetje lucht tussen zit. Dit voorkomt grote temperatuurverschillen tussen de binnenkant en buitenkant van je vizier en daardoor beslaat hij niet.

Wees extra lief voor je motor

Je bent niet de enige die last heeft van de kou, je motor ook. Daarom nog een paar tips:

  • Geef niet direct vol gas, maar geef je motorblok even de tijd om warm te lopen.
  • Denk 3 keer na of je écht de weg op wilt als er pekel gestrooid is. Pekelwater op de weg vreet je chroom aan en zorgt voor roest en slijtage aan diverse onderdelen. Niet goed voor de levensduur van je mooie motor.
  • Door het vuil op de weg ziet je motor er met de dag smeriger uit. Toch is het beter om hem niet steeds te wassen. Geef hem zodra het lente wordt een goede schoonmaakbeurt.
  • Parkeer je motor als het kan binnen. Dat is beter voor de accu.

Een motorverzekering zoals jij wilt

Een mooie motor verdient ook een goede verzekering. Een FBTO motorverzekering stel je samen zoals jij dat wilt. Verzeker bijvoorbeeld ook iemand achterop of pechhulp in het buitenland met aanvullende modules. Bereken je premie in 2 minuten.

Misschien vind je dit ook interessant...