Naar inhoud
Nederlandse snelweg vanuit de lucht

Beginnen met motorrijden: zo doe je dat

Snel op de plek van bestemming, mét mooi uitzicht onderweg. Motorrijden is het beste van 2 werelden. Maar hoe begin je?
11 mei 2020
Je bent gek op fietsen, vanwege het uitzicht. Langgerekte weilanden, prachtige bossen en soms zelfs een duinlandschap. Heerlijk! Maar poeh, het is wel traag. De auto pakken dan maar. Helaas zonder uitzicht, maar je bent wel snel. Dat kan ook anders! Op de motor heb je het uitzicht én de snelheid! Lees snel hoe beginnen met motorrijden in z’n werk gaat. En hoe het zit met je motorverzekering.

Je motorrijbewijs halen

Zo gezegd, zo gedaan. Goed, zo makkelijk is het misschien niet. Maar daar begint het wel allemaal mee. Voor motorrijden heb je uiteraard een apart rijbewijs nodig. Begin eens met een proefles, die zijn vaak gratis. Dan leer je of motorrijden echt iets voor je is. Misschien heb je wel talent! Er zijn 3 verschillende motorrijbewijzen:

  • A1, hiermee mag je op motoren tot 125cc met een maximaal vermogen van 11 kW rijden.
  • A2, hiermee mag je op motoren tot 500cc met een maximaal vermogen van 35 kW rijden.
  • A, hiermee mag je op alle motoren rijden.

Welk rijbewijs je kunt halen, is afhankelijk van verschillende factoren. Je leeftijd bijvoorbeeld. Bij de rijschool weten ze hier natuurlijk alles vanaf. Vraag tijdens een proefles eens hoe het precies zit. Dan weet je waar je aan toe bent.

Een motor kopen

Geslaagd? Gefeliciteerd! Nu is het tijd om je eigen motor te kopen. Als beginnend motorrijder is het een aanrader om een tweedehands motor te kopen. Deze zijn goedkoper en hebben vaak al wat krasjes. Het is dan minder erg als je hem beschadigt. Vergeet ook niet dat je een uitrusting nodig hebt. Kies een motorpak en een helm die je goed beschermen.

Motorverzekering afsluiten

Zodra je een motor hebt gekocht, is een motorverzekering afsluiten belangrijk. Dat is namelijk verplicht voor je de weg op mag. Je hebt 3 keuzes:

Een motorverzekering kiezen doe je zo

Beginnen met motorrijden betekent ook voor het eerst een motorverzekering kiezen. Waar begin je? In deze video vertellen we je alles over de opties die je hebt.

Je motor leren kennen

Ga niet te hard van stapel. Iedere motor is anders. Het is belangrijk om je motor eerst te leren kennen voor je flinke tochten gaat maken. Hoe reageren de remmen? Hoe rijdt ‘ie in de bochten? Het kan goed zijn dat jouw nieuwe motor dat net even anders doet dan de motor waarop je les kreeg.

De eerste motortoertocht

Ken je je motor inmiddels een beetje? Dan is het tijd voor de 1e lange tocht! Je kunt een route uitstippelen via je navigatiesysteem. Of gewoon gaan rijden. Zo ga je echt op zoek naar avontuur. Misschien ontdek je wel een fantastische weg met mooie bochten. Of een verborgen parel van een bezienswaardigheid.

Op naar avontuur

Ben je klaar voor je ultieme motordroom. Zorg ervoor dat je motorverzekering goed geregeld is. Weet je inmiddels welke verzekering je wilt voor je nieuwe motor? Bereken je premie en je weet binnen 2 minuten ook hoeveel dat kost. Afsluiten kan daarna ook helemaal online. Nu ben je klaar voor het avontuur!

Misschien vind je dit ook interessant...